UAV/UCAV

nEUROn: Primul UCAV european a fost scos in lume

La Istres, Franţa, a avut loc prezentarea oficială a demonstratorului tehnologic al dronei europene de luptă nEUROn.

Evenimentul a fost prezidat de către Charles Edeltenne, CEO al Dassault Aviation şi s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor echipelor industriale participante la proiect: Dassault Aviation (Franţa), Saab (Suedia), Alenia Aermacchi (Italia), EADS-CASA (Spania), HAI (Grecia) şi RUAG (Elveţia).

Această prezentare a reprezentat un eveniment deosebit, după cinci ani de proiectare, dezvoltare, producţie, asamblare şi teste statice ale primului demonstrator nEUROn, care va efectua în curând şi încercări ale motorului, iar pe la jumătatea acestui an urmând să execute primul zbor.

După încheierea testărilor iniţiale, drona va completa secvenţe de testări în Franţa, Suedia şi Italia, de-a lungul unei perioade de doi ani. Încercările în zbor vor cuprinde verificarea calităţii zborului, eficacitatea stealth, trageri cu rachete aer-sol şi integrarea în mediul C4I.

nEUROn reprezintă o triplă premieră pentru ţările din Europa: primul avion stealth, primul UCAV (Unmanned Combat Air Vehicle) dezvoltat în cooperare şi primul aparat de zbor militar proiectat şi dezvoltat în întregime numai în mediul virtual.

Lansat la iniţiativa Ministerului Francez al Apărării în anul 2003, programul nEUROn are două obiective primare: dezvoltarea de tehnologii critice pentru viitoarele avioane de luptă şi validarea modelului cooperativ bazat pe inovaţii ce optimizează relevanţa în ceea ce priveşte know-how-ul firmelor participante, sub conducerea, coordonarea şi acceptarea unui contractor principal.

În timpul discursului său, Charles Edelstenne a vorbit despre necesitatea ca guvernele să ia în considerare o continuare a programului nEUROn spre a se utiliza cel mai bine experienţa adunată  în timpul celor cinci ani de cooperare internaţională.

4 Comments

   • :))…dar banuiesc ca e stealth…iar tot eu cred ca au facut ceva schimb de idei cu americanii..ca doar “sefu’ e numai unu” cand e vb de stealth:)…

    • Stai linistit sa nu crezi ca americanii au monopolul pe piata stealth, Dassault are traditie in proiectarea de avioane la fel si SAAB.
     Europa are centre de cercetare foarte bune chiar mai puternice decat cele din USA, uita-te la General Motors, fara development-ul de la Opel si cu know-how-ul european erau acum in aceeasi pozitie ca si Chrysler adica aproape de faliment.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: