Marină

Nava ruseasca de spionaj electronic Yantar navigheaza in vecinatatea cablurilor transatlantice de internet

Nava rusească de spionaj electronic Yantar declanșează suspiciuni ori de câte ori se apropie de țărmurile Occidentale. Anterior a fost descoperită desfășurând operații în vecinătatea Siriei, în Golful Persic și în apropierea celor două Americi. Și prin alte regiuni…

Yantar

Yantar

În prezent, Yantar navighează în apropierea Irlandei, mai precis în apropierea cablurilor subacvatice pentru Internet.

Nava rusească Yantar are a bord mai multe submersibile capabile să execute misiuni în imersiune la mare adâncime și este echipată cu sonare foarte puternice.

Yantar a staționat zilele acestea între două cabluri subacvatice pentru Internet.

În orele de dinaintea staționării, nava rusească a navigat pe un curs paralel cu traseul unuia dintre cabluri. Despre celălalt cablu se știe că face conexiunea între Irlanda și Statele Unite ale Americii, foarte probabil ca în zonă să existe și altă infrastructură subacvatică.

Conform unor analize OSINT, Yantar a părăsit baza navală Olenya Guba din zona arctică a Rusiei în ziua de opt August.

Olenya Guba este cunoscută pentru o serie de infrastructuri speciale, dar și ca gazdă a unor nave cu roluri speciale.

În această bază navală se află faimosul submarin de spionaj Losharik, navă care a suferit un incendiu major în vara anului 2019.

Și tot la Olenya Guba este un centru de dresaj al mamiferelor marine, inclusiv pentru beluga. Foarte probabil de la Olenya Guba provenea beluga descoperită în primăvara anului 2019 lîngă țărmul Norvegiei.

Yantar este descrisă ca Navă cu Destinație Specială sau ca Navă Oceanografică și este operată de către foarte discretul Directorat Principal pentru Cercetări Subacvatice, organizație care execută misiuni speciale cu submarine.

Această navă specială operează submarinul cu echipaj uman AS-37 Rus, submersibil care poate executa misiuni la o adâncime de peste șase mii de metri.

Yantar mai dispune de submersibile telecomandate (ROV) și submersibilul cu echipaj ARS-600.

Atât submersibilele cu echipaj, cât și ROV-urile, pot opera pe fundul apei la infrastructuri cum ar fi cabluri pentru internet.

Nava Yantar mai poate executa cartografierea fundului mărilor și oceanelor, cu ajutorul sonarelor de carenă sau tractate.

Iulian Iamandi

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: