Geopolitica

… NATO fie laudat

Anders Fogh Rasmussen

Am aşteptat cu mare nerăbdare întrunirea Consiliului N.A.T.O., dar n-a fost cum preconizam.

S-a invocat numai articolul 4 al Tratatului de la Washington, acela în care se specifică:

“the Parties will consult whenever, in the opinion of any of them, the territorial integrity, political independence, or security of any of the Parties is threatened.”

În cadrul Consiliului s-a discutat despre doborârea unui avion aparţinând Turciei, de către Siria:

The North Atlantic Council discussed the shooting down of a Turkish aircraft by Syria. We consider this act to be unacceptable and condemn it in the strongest terms. It is another example of the Syrian authorities’ disregard for international norms, peace and security, and human life.

Our thoughts at this difficult time are with the missing Turkish aircrew, their families and their loved ones. We continue to follow the situation closely and with great concern, and will remain seized of developments on the South-Eastern border of NATO.

The security of the Alliance is indivisible. We stand together with Turkey in the spirit of strong solidarity.

Sursa: NATO

Hm. Uite că e bine să fii în NATO şi nu pe lângă gardul acestei alianţe. Mă întreb, oare cum ar fi fost dacă România dobora un avion de spionaj aparţinând Ungariei dacă această ţară intra în NATO iar a noastră rămânea definitiv cu buza umflată… Nu prea e roz să nu te ai bine cu vecinii, nu?

– Resboiu –

22 Comments

 • cea mai mare organizatie belica existenta vreodata in istorie
  peste 600 vanatori puri la americani…gen 4 toti
  vreo 100 gen 5 tot la ei
  vreo 300 de moment in europa
  plus ..nu stiu daca sa-l pun pe rafale aici,ca e omnirol..
  dupa aia mai te intrebi de ce zbiara putin…cu vreo 5 su 35 bm,100mig 31 si diverse variante de su 27 ce nu ajung la 600 in total..
  daca nu aveau arsenalul atomic …ii papau astia cu fulgi cu tot
  ps:eu ma bucur ca suntem in gasca cu cel ami tare din cartier

  • Na, zi-le alora sa intre in Siberia cu alea 600 de berbeci :). Ajung acolo? Se mai intorc?
   Cel putin inainte sa cada URSS.. era un vis, si ala cosmar.

   Nu e bine sa avem doar un pol de putere, dar nici 2-3 tzapi care sa se impunga; doar asa, sa se mai ratzoiasca unu la altu, fara fapte concrete.

   • nu numai ca ajung ,dar daca pleaca de pe malul atlanticului cred ca ajung…si destul de repede prin pacific

 • Lasa ca e mai bine decat in cazul nostru.
  In cazul nostru, cand Ucraina muta granita Romaniei si implicit a NATO, era “PROBLEMA REGIONALA” :).

   • România a aderat la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ca membru cu drepturi depline, la 29 martie 2004, în urma deciziei luate la Summit-ul de la Praga , din noiembrie 2002, iar problema cu canalul Bastroe a aparut in vara anului 2004, cred ca prin luna august.Concluzia finala este ca Romania era membra NATO cand a aparut aceasta problema insa daca Ucraina ar fi vrut, vreme de pana la 4-5 zile,pana se mobiliza organizatia, ne-ar fi tras o papara pe cinste, daca ar fi vrut.De asta este bine sa nu ne bazam inclusiv militar decat pe noi, si sa fim capabili sa rezistam singuri macar 15 zile in fata unui inamic de talia Rusiei.Acum ca vom lua F16, mai ales MLU, treaba este ca si rezolvata.

    • Concluzia finala este ca Romania abia semnase documentele de aderare insa problema aparuse deja de un an fiind facuta publica abia in vara lui 2004. Ucrainienii incepusera lucrarile cu cel putin un an inainte si nu in august-septembrie 2004. Nu confunda momentul cand scandalul a devenit public cu inceperea lucrarilor, incalcarea tratatului bliateral si sfidare suveranitatii Romaniei.Evident ca dupa intrarea noastra in NATO nu puteau da inapoi brusc insa intr-un final asa cum l-au terminat a inceput sa se si colmateze fara a-si indeplini rolul pentru care a fost creat. Insa are efecte negative asupra Deltei pentru ca se pare din cauza lui au inceput sa se colmateze unele canale si balti importante pentru ecosistem.

     • Flota ucraineana a inceput sa isi faca de cap in apele teritoriale romanesti abia in vara anului 2004, cand de cateva ori a intrat ilegal in apele noastre teritoriale si a sfidat autoritatile romane care le-au interceptat cu ce au avut, adica cu salupa,politistii de frontiera fiind dotati cu celebrul pistolet Carpati, o adevarata arma de nimicire in masa.
      Ucraina a sfidat cu adevarat Romania abia in vara anului 2004 cand flota sa nu a respectat frontiera de stat, incalcand-o in mod constant.Tratatele incheiate cu Romania, dupa anul 1991, Ucraina nu prea le-a respectat.

       • Si despre treaba cu “papara” ce sa zic cred ca te-a luat valul. Un razboi se incheie cand inamicul este KO ori cere pace repsectand conditiile puse de invingatori. Crezi ca dupa 4-5 zile cand venea fratele cel mare totul se incheia cu apeluri la pace din partea NATO?
        Uite acum nu cred ca Ucraina ar mai repeta provocarile din 2004 chiar si avandu-l pe Kucima presedinte din nou (scenariu ipotetitc).

        • Citeste postarea mea de mai jos,realizata la ora 8.11pm, si vei vedea ce ar fi mai mult decat un KO pentru noi.
         La o adica, daca SUA, Germania, U.K. ar trebui sa aleaga intre Romania, care este tara membra NATO si U.E., respectiv Ucraina, tu care crezi ca ar fi castigatoarea?Care dintre cele doua tari ar conta mai mult pentru SUA, de exemplu?
         PS:Multi nu au crezut ca rusii vor invada Georgia in anul 2008 si cu toatea astea s-a intamplat.

         • Prietene,las-o balta.Sugestia ta ca NATO ar prefera Ucraina nu are nici o baza.Faptul ca Romania a castigat la Haga in chestiunea platformei continentale arata,pe langa faptul ca aveam dreptate si faptul ca suntem membri in club.
          Cat priveste Cernavoda si aviatia ucrainiana,sa dai din tasta si sa lasi Romania fara curent e simplu.Practic e mai greu.La cat NU zbura aviatia ucrainiana,prima problema ar fi sa gaseasca Cernavoda.Apoi mai sunt o multime de considerente tactice ce fac operatia greu de tot de realizat.In general nu cred ca ai idee cam ce inseamna o campanie aeriana,dupa cum ai pus problema.
          Slava la fel,mai intai trebuie sa iasa din port.

          Faptul ca tu te sperii de faptul ca e cald afara e treaba ta.Pune berea in Dambovita si ai grija sa nu ti-o fure careva.Se raceste,n-ai grija.

          • Aia multii is si prosti cu spume.Toata lumea cu creier se astepta de cand a fost treaba cu Kosovo la o reactie rusa in Osetia.Ce nu se astepta nimeni era ca georgienii sa faca de capul lor sporturi extreme si sa trimita comandantii de la nivel batalion in sus la scoala DUPA ce au pierdut razboiul.

    • Serios acum, tu te-ai citit dupa ce-ai scris?

     “daca Ucraina ar fi vrut, vreme de pana la 4-5 zile,pana se mobiliza organizatia, ne-ar fi tras o papara pe cinste, daca ar fi vrut.”

     Serios? Adica asta e chestie de vointa? Cam ce om de stat din Ucraina si-ar fi asumat o asemenea actiune? Ce om si-ar fi riscat libertatea si chiar viata pentru “o papara de 5 zile”? Cine ar fi urmat ordinele unui astfel de om?

     Ma refer la un om care sa nu traiasca in lumea jocurilor pe calculator, ci chiar sa aiba putere de decizie si experienta de viata…

     • Foarte multi nationalisti ucraineni, sprijiniti din umbra de mama Rusie.Da, totul tine de vointa, inclusiv interventia militara ruseasca din Georgia.Este suficient ca cateva unitati de marinamilitara si aviatie militara sa iti bombardeze cateva obiective strategice cum ar fi centrala de la Cernavoda, cateva baraje, statii electrice si de distributie a apei, gazului metan, puncte de comunicatii, poduri(inclusiv de cale ferata)
      Imagineaza ce frumoasa este viata la oras, pe timp de vara,cand este foarte cald afara, fara sa ai apa curenta, curent electric, gaz si comunicatii, timp de 2-3 saptamani,

 • Intamplarea asta ar trebui sa-i puna pe ganduri pe decidentii politici din Romania, pentru ca mesaje de solidaritate de genul asta va primi si Romania daca e sa pateasca vreun patau asemanator sau chiar mai rau .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: