Geopolitica

NATO consolideaza apararea aeriana, maritima si terestra in Europa de Est

Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen

“Vom avea mai multe avioane în spaţiul aerian, mai multe nave pe mare, iar pregătirea forţelor terestre va fi consolidată”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen la finalul unei reuniuni a ambasadorilor celor de 28 de state membre, la Bruxelles.

Consolidarea măsurilor de “apărare colectivă” a fost solicitată de către cele 28 de state membre, după alipirea Crimeei la Rusia şi agravarea crizei în estul Ucrainei.

“Rolul central al NATO este să protejeze şi să-i apere pe aliaţii noştri. Noi am luat deja o serie de măsuri, şi anume consolidarea misiunilor de poliţie aeriană în ţările baltice şi zboruri de supraveghere cu (avioane dotate cu sistemul) AWACS în spaţiul aerian al Poloniei şi României”, a declarat Rasmussen.

“Astăzi (miercuri), am convenit asupra unor noi măsuri militare cu scopul de a ne consolida apărarea colectivă şi a demonstra soliditatea solidarităţii aliaţilor”, a adăugat el.

Rasmussen nu a citat ţările vizate de aceste măsuri, dar a anunţat, cu titlul de exemplu, o multiplicare a misiunilor aeriene în spaţiul aerian al ţărilor baltice şi mobilizarea de nave în Marea Baltică şi estul Mării Mediterane. “Planurile noastre de apărare vor fi revizuite şi consolidate”, a precizat el.

Aceste măsuri, care “sunt întru totul conforme angajamentelor noastre internaţionale”, vor intra în vigoare imediat, a subliniat secretarul general al NATO. “Altele vor urma, dacă va fi necesar, în săptămânile şi lunile viitoare”, a adăugat el.

Rasmussen a repetat că, pentru statele membre NATO, “singura cale posibilă” faţă de criză este “o soluţie politică”. NATO “susţine” atât reuniunea care urmează să aibă loc joi, la Geneva, între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), cât şi “toate eforturile comunităţii internaţionale de găsire a unei soluţii politice”, a spus el.

Mediafax

 

34 Comments

 • Ukraine Conflict Escalation May Yield Stronger NATO Moves

  “You’ll see a squadron of aircraft, moving through here and there. You’ll see a bigger grouping of naval ships, maybe a Marine unit – the Marines in particular have a good relationship with Romania.”

  Barry Pavel, a former career U.S. Defense Department official who served on the National Security Council staff under Presidents George W. Bush and Barack Obama

  http://www.bloomberg.com/news/2014-04-15/ukraine-conflict-escalation-may-yield-stronger-nato-moves.html

 • Nici soldatii ucrainieni nu vor sa lupte. Pe toate site urile de stiri occidentale apar stiri ca coloane intregi de blindate se unesc cu filo-rusii, dandu le si munitie… Asta e grav. Si spune mult despre asa zisul euromaidan, incep sa cred ca aia au fost adevaratii teroristi… daca nu e asa sa imi explice si mie cineva de ce soldati din partea occidentala trec de partea filo-rusilor. Ceva pute groaznic in toata treaba asta… Apropo, daca aveti contacte in armata, o sa confirme ca se fac reparatii capitale la tehnica noastra de lupta. Inclusiv la ce este in conservare…

  • RI, pt. numele lui Dumnezeu, ne ingrozesti!!! Auzi, reparatii capitale la tehnica de lupta…Mi-e lene acum sa explic mai mult ce inseamna un RK. Da si tu pe google images un search cu “vehicle overhaul”=”reparatie capitala vehicule” si vezi ce imagini apar. Mie mi-a aparut un prim exemplu chiar un tanc, un Leo-2
   http://www.rheinmetall.ca/media/editor_media/rheinmetallkanada/bilder_2/systemsandproducts/vehicleintegration/leo2_repair_img_0344_original.jpg
   Ai impresia ca se face asa ceva in Ro la momentul asta?
   Vrei sa spui ca la Bacau au impins afara din hangare B-737-urile aflate la C-check si acum se fac 24/7 reparatii capitale la cele 80 de MiG-21 LanceR?

   • Deci repet, daca aveti prieteni in armata intrebatii! La tab-uri, T55, T85, camione si tunuri de calibru mare… asta se intampla in momentul de fatza. De precizat ca nu e nevoie sa le desfaci de tot, pentru ca si alea in conservare sunt mentinute destul de bine. Dar adevarul e ca asta se intampla. De ce nu se face public nu stiu, dar nici zborurile rusilor si ridicarea de la sol a mig urilor noastre aproape zilnic nu sunt oublice… Pe mine ma sperie si ma ingrozeste altceva. Ma sperie fuga de lupta a armatei ucrainei, aia ma sperie. Ma sperie ce a anuntat astazi Tiraspol si ce a anuntat Odesa… Asta ma ingrozeste mult mai mult,

    • La RK se desfac “de tot” si se verifica “tot”. Ce spui tu suna a intretinere uzuala. Intretinere care nu se face la tehnica aflata in conservare, care are nevoie de RK. Intelegi paradoxul?

     In ceea ce-i priveste pe ucrainieni, e multa dezinformare la mijloc. Sa asteptam si sa vedem.

     • Marius eu nu am vb de RK. Am vorbit de intretinere. Adica scoase de la vaselina, pornite, cateva ture, ce face zgomot se repara… Tehnica noastra care sta la conservare e intretinuta bine, chiar foarte bine. Nu sta sa putrezeasca cum spun unii. Nu cred ca BBC si altele de gen dezinformeaza… Este si un filmuletz culmea facut de BBC parca unde o coloana intreaga trimisa sa atace separatistii, stau cuminti si se alatura lor. Pe mine asta ma ingrozeste. Eu cred ca cine conduce acum Ucraina sunt defapt filo-rusi undercover. Sunt prea multe indicii care indica asta. Crimea a cazut fara bataie, trupele care sunt trimise sa lupte cu separatistii (culmea de la bazele din ucraina occidentala) trec de partea lor, toate orasele alea cad fara lupta… Cred ca Putin a instalat marionetele lui, Iateniuk si Turcinov. Mi se pare ireal ca armata se refuza sa lupte. Apropo de intoxicare, am vazur ieri pe timpul.md o poza unde scria ca domne in masina Mercedes Vito a guvernatorului autoproclamatei rep. Donetz, s a gasit armament, culmea este ca poza cu masina respectiva si arma la picioarele din dreapta scaun, se vedea clar ca aceea masina era un Porches Cayenne, adica chiar asa de prosti sa fie acei jurnalisti?

    • cu fuga de lupta a armatei UA sunt 2 chestii: lipsa de incredere in actuala conducere de la Kiev (si lipsa de pricepere a conducerii) si in proportie inca si mai mare lipsa de experienta a armatei in operatiuni reale. Cam cum era si armata noastra in ’89. La numar fierataniile de prin depozite dadeau bine dar in operatiuni reale au luptat singuri si au iesit pe locul 2. De aia au fost utile misiunile in Irak, Afganistan, samd pe care le tot infierau “patriotii” de pe diverse forumuri. Nu stiu cat chef de lupta au soldatii Ucrainei dar comandantii lor sunt lipsiti de experienta si prosti cu crengi: sa trimiti intr-o zona cu civili turbulenti vehicule BMD care NU AU LOC pentru soldati la interior acestia calarind practic vehiculul ca sa poata arunca cine vrea in ei cu pietre, cocktailul molotov, oua sau rosii stricate, samd. Adauga la asta faptul ca soldatii aia erau nemancati de cateva zile (dupa cum spunea chiar unul din ei) si au primit mancare de la civili. Acolo trebuiau trimise in mod evident vehicule cu spatiu interior, BTR-uri, BMP-uri, etc. Soldatii evident nepregatiti, intra in vorba cu civilii, ba fraternizeaza ba se injura cu ei, ba primesc mancare, etc. Mai era si o Gvozdika daca nu m-am inselat care nu stiu ce-si imaginau aia ca o sa faca, sa traga cu tunul in oras sau ce? Deci cum spuneam…armaat UA si-a dat masura neputintei la toate esaloanele.

     • Corecta analiza stelian. I a trimis la bataie fara mancare (adica logistica din spate). Si nu cred ca numai fara mancare, dar ai fara armamentul necesar unui mediu urban, ca sa nu mai spun ca au trimis vehiculele cele mai ne-potrivite. Vedeam pe la tv ca au trimis obuziere auto-propulsate, ce naiba sa faci cu ele in mediu urban? Sa trimiti soldatii ne platiti, infometati, cu armament ne-adecvat, e cea mai mare prostieprostie, parca Turcinov spunea ca el insusi conduce operaziune, asta insemna ca ori el este omul moscovei, ori este prost de bubuie…

       • Marius aici nu au doar vina politicienii. Aici e mai mult ne pasare fatza de tara. Cu toata clasa politica care o avem si noi, crezi ca in caz de atac rusesc, armata romana si o mare parte din populatia romaniei nu iese la bataie cu tot ce are? Eu personal, si cu o prastie in mana ies la bataie!

        • Robert Ionut- faza este ca unii s-ar putea sa ii vada pe invadatori ca pe o eliberare daca continua birurile in rimul de fata, aici este trainicia unui popor in cum simte el ca il ajuta Tara sau il incurca.

         • @marius f: birurile nu scuza tradarea fata de tara. Crezi ca altii daca vin pun biruri mai mici? Daca vin altii, pe langa puturosii nostri trebuie sa-i sustinem si pe puturosii lor. Asta doar ca un considerent practic. Si in orice caz ultimii pe care as vrea sa-i am drept conducatori ar fi rusii. Nu stiu daca ai fost in Rusia dar e suficient sa vezi filme de acolo pe Youtube ca sa vezi de debandada e in tara aia si cat se fura din infrastructura. La ce densitate de populatie scazuta au si ce resurse trebuiau pana la ora asta sa fie o combinatie intre Suedia si Qatar dpdv al nivelului de trai. Sigur, au si chestii faine dar pe mine m-a marcat dezordinea si lipsa de administrare de acolo. Au ei un cuvant pt chestia asta, “bardac”, nush daca avem noi echivalent pt. el in romana dar pt genul ala de debandada sigur nu avem echivalent!

          • @ Stelian- nu ti-am spus ce voi face eu, ti-am spus cum o sa gandeasca o parte din populatie din cauza adiminstarii proaste facuta de la Bucuresti.
           Multi nu sunt in stare sa mai respire de taxe si impozite si supraimpozitari, altora li se incalca pamanturile cu sonde pentru explorare/exploatare gaze de sist care reprezinta un risc pentru ecosistem.
           Romania a reusit contraperformanta ca in 24 de ani sa faca pe foarte multi sa plece in strainatate pentru ca nu isi mai vad acasa in tara lor viitorul.
           In tot acest timp cheltuielile cu pomenile electorale si cu autostrazile facute pe trasee dirijate politic cresc, cresc si cheltuielile la nivel local cu palmieri si alte asemene bazaconii – Timisoara.
           Im momentul unei achizitii in armata offset-ul este inexistent, si armata se alege tot cu armament mediocru sau invechit, etc.
           Deci principala slabiciune si amenintare a Statului Romania vine din interior si nu din exteriorul unei amenintari ruse.
           Rusia acum se foloseste de un fel de “soft power” pentru a acapara teritorii, altfel este destul de slabita inca la nivelul armatei.

          • @Marius F. In primul rand scuze daca am interpretat gresit postarea ta. Total de acord in legatura cu proasta administrare facuta de Bucuresti. Se simt lucrurile astea chiar si in Iasi care e o zona totusi mai saraca decat Ardealul si mai consumatoare de subventii de la centru. Paradoxul e ca la randul lui Bucurestiul ala care conduce nu e populat de bucuresteni ci de “provinciali” care se duc acolo si nu fac nimic in directia descentralizarii. Iasul a avut destui ministri care nu au facut nimic pt. oras sau zona asta. Idem Ardealul, in epoca Boc mai toti de prin guvern aveau numele din 3-4 litere caracteristice Ardealului/Banatului, acum de cand e Ponta, jumatate de guvern se termina cu “oiu” sau “oi” al oltenilor. Si se rezolva ceva? Nu mi se pare. Capitala e disproportionat de dezvoltata (demografic, economic, etc) in raport cu primele 5-6 orase care urmeaza dupa ea si in felul asta celelalte orase sau “provincia” nu constituie o alternativa reala, de aici provin problemele din pct. meu de vedere. Eu ma gandeam la o Romanie descentralizata dar nu la modul la care s-au gandit astia adica o suita de mici voievodate semiautonome pt. ca e si periculos si ineficient ci la o impartire de competente intre marile orase, asa cum a fost gandita Romania la crearea ei: Bucurestiul de exp poate fi capitala economica, Constanta capitala comerciala, Iasul si Timisoara poli academici si de cercetare, Clujul sa detina puterea judecatoreasca iar capitala administrativa ar putea fi mutata chiar intr-un oras mai mic, nu neaparat in cea mai mare metropola, pe principiul statelor componente ale SUA, carora le merge binisor cu genul asta de administrare. Se stie ca existat chiar idei in directia asta cu Targoviste, poate Brasov-ul, cine stie. Si in felul asta n-ar mai fi Bucuresti-ul Eldorado-ul in care se duce toata lumea sa se realizeze.
           Referitor la cei care au plecat din tara e adevarat, au plecat multi. Dar se pot intoarce oricand doresc. Daca Ro ar fi ocupata de altii s-ar putea sa nu mai aibe unde sa se intoarca sau la ce. Asta trebuie tinut minte oricand. Nu mai spun ca daca proverbialul “shit” va lovi cu adevarat ventilatorul e posibil ca “auslanderii” sa fie facuti pachet si trimisi pe la casele lor. Intotdeauna e bine sa ai o tara a ta, chiar daca impozitele sunt mari si e momentan mai convenabil as fii expat. Evident, omul nu apreciaza ceva ce are “by default” decat dupa ce-l pierde pe acel ceva.
           Rusia nu stiu ce face la momentul asta, dupa cum se comporta probabil ca nu stiu si ei. Cel mai probabil in primul rand refuleaza 25 de ani de frustrari si umilinte percepute. La momentul de fata nu cred ca se gandesc prea mult la consecinte. E momentul lor si-l savureaza. Vedem ce va urma in a doua jumatate a anului.

         • Asta zic si eu. Poate si occidentalii incep sa isi dea seama ca au facut o eroare grosolana atunci cand au sustinut maidan-ul (sensul romanesc al cuvantului). Problema este ca e tarziu. Nu mai pot da inapoi. Nici ei nu credeau ca armata o sa tradeze in asemenea hal. Dar a iesit la iveala ceva ce ma ingrojeste. A iesit la iveala ca cu cateva zeci de mii de oameni in strada poti destui un presedinte ale legitim, un guvern… si distruge o tara. Iar noi care am fost la vot 7.4 milioane, a fost “lovitura se stat”. Constat cu mare ingrijorare ca nu prea conteaza cine conteaza nici cine voteaza si nici cine numara voturile, conteaza cine tipa mai tare.

         • Domnilor sa nu credeti ca federalizarea aduce neaparat bunastare. Si in Usa, sunt state mai bogate si state mai sarace, state mai aglicole si state mai industriale… Problema la noi este ca mai toti conducatorii suntinuti de popor au avut un limbaj “de popor”, adica o gargara nesimtita. Romanu de rand a votat mereu cu cine a crezut ca e mai tare in gura, cu cine ii pe ceilalti, cu cime “ciuruieste”, cu cine are atitudinea de smecher care ii face pe toti. Daca facem o analiza vedem ca astia au condus Romani… Nu am avut oameni capabili din cauza ca populatia a preferat mereu sa voteze cu cine e mai tare in gura, nu cu cine e potrivit. Din pacate romanu a preferat smecheria. Smecherie a votat, smecherie a cules…

          • pai ce spuneam eu e fix impotriva federalizarii, “descentralizarea” asa cum a fost propusa acum e fix un fel de federalizare pt. ca propune centre de putere relativ INDEPENDENTE. A propune centre de putere INTERDEPENDENTE poate duce la descentralizare fara pericolul federalizarii.

     • bmd-ul are compartiment interior pt transportul parasutistilor. cei transportati in exterior, ca desant, isi au rostul lor: sa nu se trezeasca cu vizoarele vopsite cum s-au trezit ai nostri la timisoara.

       • bancuri cu prosti sau nu, chestiile astea se-nvata de catre vanatorii de tancuri (asa se numeau subunitatile) alaturi de alte tehnici pe care nu le detaliez aici ca-nvata copiii prostii.

        in timisoara niste baieti de-astia pre-maidanezi scoliti prin ungaria au procedat asa cu un tanc, pe care l-au imobilizat cu rangi bagate la senile, iar apoi i-au infundat teava de esapament si au obligat tanchistii (erau doar echipaje de cate 2, o alta tampenie) sa iasa. pe tanc era alt maidanez de-asta tot cu o ranga pe care a incercat-o de capul mecanicului-conductor. si dupa aia au vrut sa incendieze interiorul tancului (era munitie de lupta, probabil artificiile de revelion ar fi fost palide fata de ce iesea acolo).

        a fost recapturat de o subunitate din oradea.

        • Si ala de pe tancul pro maidan ucrainean cu mitraliera ce face in cazuri dastea? Sta si ii lasa pe aia sa saboteze tancul?

     • Salutare .
      @ Stelian dati si tu cu parerea dupa ce cunosti mult mai bine tehnica blindata ruseasca .
      Asta ca BMD nu are loc pt soldati de unde ai scoso ?! Tu ai habar ce e un BMD ?! Stii cum sunt structurate trupele aeropurtate si cum folosesc ele blindatele ?! Si te inseli f bine cu Gvozdika aia vazuta/presupusa de tine aia este o 2S9 Nona adica o mortiera de 120mm autopropulsata (este pe un sasiu de BTR-D modificat pt aceasta varinta ) .
      Si inca ceva destul de esential sa zic in privinta rusilor , ca oricum ucrainenii nu sunt departe de astia . Puteau sa trimita orice fel de vehicul de lupta enumerat de tine astia asa sunt obisnuiti (chiar si de e razboi de a binelea ) sa stea “calare”pe blindate . Asa au fost din WW2 si nu cred ca vor face altfle , Cehoslovacia , Afghanistan, Daghestan , Cecenia Georgia ; asa au fost sus pe blindate , sunt poze garla cu ei asa . Iar ucrainenii inca mai au instructia si obisnuinta fostei armate URSS.
      Asa ca atunci cand postezi fao mai tehnic nu dupa ideologia antirusa .
      PS Vezi ca Iulian a postat un nou articol cu o stire despre ce mai cumpara VVS u, nu te a ascultat de cand ii spusesi in alt articol ce tot ne da stiri despre antipaticii tai .

      • @caporal musat: corect, e o Nona, prima oara vazusem doar un film la rezolutie f mica. Stiu ca esti specialist in blindate rusesti, n-am pretentia ca le stiu nici pe departe la fel de bine ca tine (o spun fara nici o ironie pt ca-ti citesc postarile) dar din ce am inteles BMD-ul poate cara la interior doar 4 “desanti”, restul fiind personalul esential pt. conducerea vehicolului (mecanic conductor si tragatorul de la turela). Pt. “civil unrest” cum era acolo parerea mea e ca trebuie ori camioane usor blindate ori TAB-uri mari cum e Boxerul nemtilor care e prevazut inclusiv cu buda la interior sau vehicule gen MRAP sau Buffel-ul sud african, exemplele pot continua. Vorbim de vehicule care pot actiona ca check-point-uri si cazemate mobile, care sunt autonome la nevoie si 48 de ore si unde soldatii pot sa se refugieze, pot sa se odihneasca, sa manance, samd. Stiu ca stau calare pe blidate de frica minelor sau pt. ca asa li se pare lor “cool” dar daca le arunca unul o grenada curata blindatul ala de ocupanti. Idem un cocktail Molotov. Sau pur si simplu intri cu un camion sau gipan mai solid in BMD-ul ala si obtii acelasi rezultat. In plus daca soldatii stau la cioace cu populatia civila, mai ne injuram, mai glumim, mai ne tragem in poze cu frumusetile locale nu poti sa te astepti decat la problema care variaza intre dezertare si fraternizare cu razvratitii sau invers soldatii pot raspunde disproportionat la provocari si sa iasa un macel, etc. Consider ca am raspuns tehnic, sa nu amestecam sentimentele si sa nu vorbim cu “inveninare” vba lui Iliescu, stiu ca admiri tehnica si tacticile rusesti, e optiunea ta, eu cred ca au destule hibe (la fel cum au si cele europene sau americane) dar hai sa pastram discutia la nivel tehnic. Oricum daca ai observat chiar armata Fed Ruse propriu-zise e pe cale sa rupa aceasta “frumoasa traditie” modernizandu-se, politicosii din Crimeea n-au calarit pe nici un fel de vehicule au venit cu semiblindate Tigr, la interior, sau in BTR-uri tot la interior. Cu siguranta ai vazut si noile camioane blindate ale Armatei Ruse. Vor aparea cu siguranta la defilarea de 9 Mai. Si in general au avut un comportament mult mai similar cu soldatii vestici, inclusiv in felul in care tineau armele. Armata Rusa se modernizeaza, ucrainenii aia se comportau arhaic. De fapt tot ce a fost in Crimeea a fost un show al “noii armate ruse” prin care rusii au vrut sa arate ca nu mai sunt aia care s-au chinuit 5 ani cu parlitii aia de ceceni sau care au furat-o in Afganistan, care erau neglijenti, n-aveau 2 uniforme la fel, aveau tactici din WW-2, etc.
       Ca sa inchei, BMD-ul ala cred ca are atat de putin spatiu la interior nu pt. ca nu aveau nevoie rusii ci pt. ca a trebuit sa se supuna la limitari draconice de gabarit si masa impuse de cerinta de aerotransportabilitate cu Il-76 si parasutare. Dealtfel in directia asta s-au facut si alte eforturi, din cate stiu are blindajul de aluminiu si poate sa se lase in jos din suspensii pt. a-si micsora gabaritul.

       • Salut . Da corect faza sa nu vb cu inveninare , dar te intepai datorita multor altor comentarii dure cand e vb de rusi . Asa ca Pace.
        Cat despre rusi si nile schimbari normal ca le am vazut de fapt in enuntarea mea nu era si Crimea dupa Georgia. Dar aici au fost altfel de miscari si poate de prin trupele mai cu procent de profesionisti . Dar inca nu am certitudinea ca in caz de razboi vor mai fi la fel de profesionisti .
        Noile camioane de care zici presupun ca te referi la Kamazurile tip MRAP . Dar deocamdata is doar la parada probabil mai dureaza pana intra in dotare si nu cred ca vor fi pt armata ci pt trupele misterului de interne .
        Chestia cu chinuiala prin afghanistan sau Cecenia e datorita ca nu a fost razboi clasic ci cel de gherila unde tacticile au fost invatate din mers , de acord ca in cecenia au fost si greseli stupude . Dar si altii au cucerit usor Irakul sau Afghanistanul dar luptele ulterioare au adus pierderi importante iar in cazul Afghanistanului nu vad ca ar fi realizat ceva diferit de rusi ,pana la urma pe acolo cam tot asa vor ramane lucrule cu mici diferente.
        Cat despre ultimul fragment da iti mai facusi din teme , sa l studiezi pe BMD . Faza cu suspensiile este in principal datorata faptului ca atunci cand este parasutat ele sunt “stranse”tocmai pt a nu fi afectate de socul aterizarii ; dar e si un atuu in camuflarea in pozitie de lupta.
        Sanatate si cer senin !

 • mda, e din ce in ce mai clar ca estul ucrainei e pierdut. asta nu e rau pt Ro pt ca desi jurnalistii au primit consemn sa se-ndragosteasca subit de ucraina (altfel nu-mi explic cum pana si Guran abereaza http://www.biziday.ro/2014/04/14/pare-ca-a-inceput-sa-va-explic-de-ce-eu-tin-cu-ucrainenii/ ) , cei care au prin cap o treaba numita memorie isi amintesc de bastroe, insula serpilor, ca sa nu mai zic de bucovina si sudul basarabiei.

  nu-mi pare rau ca ucarina o sa intre si mai mult la apa cum nu mi-a parut rau nici c-au intrat la apa “fratii” nostri yugoslavi care prin ’88 voiau sa ne ia banatul.

  are si istoria poezia ei, nush cum se face ca toti din jurul nostru se faramiteaza de la o vreme, hehe

  • Poate ultranationalistii de dreapta din Ucraina fac vreo prostie si ataca minoritatea romana, sau fac vre un fel de “politie de autoaparare” ca sa nu aiba minoritatiile multe pretentii (uite le dau si idei, daca ne citesti vre-un nebun din asta) … daca am avea o asa sansa, am fi prosti sa nu intram peste ei sa le lu om cate ceva inapoin din tara. Am avea si pretext…

 • apropo ca mi am adus aminte…. ce le a spus ministrul polonez de externe cand au iesit toti de la negocierile cu yanukovich? Le a spus asta este planul final, alegeri se vor face pe 25 mai si pt presedinte, asta e planul, acceptati l si mergeti acasa, altfel sunteti terminati cu totii…. Ce au facut ei maidanii? S au dus peste Ianukovic a doua zi si l au dat jos. Ce se intampla acum? Exact ce a spus polonezu. Deci euromaidanii isi merita soarta… si acum se cersesc mila banilor din Ue si Fmi. Poate saracii unii chiar vor sa scape de filorusi, dar nu poti face asta cand rusii sunt 45-50% din populatie. Trebuia de la inceput facut un referendum si gata. Cine vrea cu rusii cine vrea cu noi si gata, curat si frumos.

 • #Robert Ionut: in orice tara, daca in vecini e stare de razboi, in curtea ta te mai uiti daca mai scirtie una alta. adica e de bun simt si nu cum o prezinti tu alarmist in stil cancan sau otv. “ar noi care am fost la vot 7.4 milioane, a fost “lovitura se stat” mane.. invata sa numeri.. pina si lui antonescu gluma asta i se pare rasuflata.

  • O fi doar o coincidenta ca un blog militar (nu asta si nici aviatia), unde “sefu blogului” de acolo e mai nou membru PMP, sa fie in ultima vreme plin de glume si denigrari anti-guvern? Mai nou vad ca si pe aici au aparut….

   E o situatie reala ce am descris eu, nu ceva inventat. Nu era asta subiectu, eu doar am dat un exemplu practic.

 • Si s-a zis si cu intelegerea de la Geneva.Au pasat sarcina OSCE.In plus Lavrov pretinde in schimbul retragerii rusilor din orasele ocupate de ei,un raspuns similar din partea rasculatilor din Kiev.Pa rumanski,eta caca maca intelegere.

  Bonus,pro-rusii se fac ca nu-l cunosc pe Lavrov,deci nu recunosc semnatura lui.Ei e oameni cinstiti,ce se baga rusii in treburile poporului din Ucraina.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: