Terestre

Muntenegru a receptionat primele Oshkosh JLTV

Ministerul muntenegrean al Apărării a anunțat recepționarea primelor Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) fabricate în Statele Unite ale Americii de către Oshkosh Defense.

JLTV muntenegrene

JLTV muntenegrene

La finalul anului 2019, Departamentul american al Apărării a anunțat alocarea unui contract în valoare de 803,9 milioane de dolari companiei Oshkosh Defense pentru furnizarea de JLTV-uri către armata americană și cea muntenegreană.

Contractul prevedea fabricarea a treizeci de vehicule blindate JLTV destinate Muntenegrului.

JLTV-urile munenegrenilor sunt echipate cu stații de armament telecomandate (Remote Controlled Weapon Stations – RCWS) fabricate de compania israeliană Elbit Systems, în urma unui contract în valoare de aproximativ treizeci și cinci de milioane de dolari.

Vehiculele JLTV sunt echipate cu un sistem avansat de proteție al echipajului, care oferă un nivel de protecție similar vehiculelor MRAP (Mine Resistant Ambush Protected). Capsula blindată a JLTV este scalabilă și poate accepta configurații multiple de blindaj pentru protecția miltiarilor împotriva atacurilor cu dispozitive explozive improvizate (IED).

JLTV-urile pot fi echipate cu mai multe tipuri de stații pentru armament telecomandate, sau mitraliere de 7,62 sau 12,7 milimetri.

Blindatul poate atinge o viteză maximă de 120 de kilometri pe oră la o greutate de aproximativ șase tone și jumătate.

Vehiculul poate urca pante cu înclinații de până la șaizeci de grade și poate rula pe înclinații laterale de până la 40 de grade.

De asemenea, poate trece peste obstacol cu înălțimea de jumătate de metru și peste tranșee late de jumătate de metru.

Iulian Iamandi

2 Comments

  • nu prea e asa. muntenegru a comandat ptr 36 mil.$ 67 JLTV uri.care sunt inlocuitoarele batranelor humvee. desi seamana, JLTV ul este altceva decat M-ATV urile din afganistan.alea au peste 14 tone si sunt niste mini MRAP uri. de niste M-ATV uri poate am reusi sa ne lipim moka(desi nu stiu ce am face cu ele) dar nu cred sa ne faca americanii cadou niste masinute(JLTV) care au intrat in full rate production acum un an si in dotarea primei unitati acum vreo doi.dar stai linistit ca o sa le avem si pe astea cand vor da drumul programului ptr 4X4. iti mai aduci aminte cerintele(viteza,greutate,etc)?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: