Armata Romana

Mistral 3 in atentia Armatei Romane

URO_VAMTAC_with_Mistral_missile

Racheta Mistral instalata pe vehicul URO Vamtac

Potrivit unei scurte știri din revista Cer Senin(pg. 27), în luna Iunie a fost organizat un exercițiu de trageri simulate cu rachete antiaeriene Mistral 3 în poligonul Biscarosse, Franța.

Ocazie cu care MBDA a prezentat un sistem integrat de apărare antiaeriană compus din rachete cu rază foarte scurtă de acțiune (VSHORAD) de tipul Mistral 3 și rază scurtă de acțiune (SHORAD) tip VL-MICA.

Conform informării din Cer Senin, racheta Mistral 3 poate prezenta interes pentru înlocuirea sistemelor de artilerie S-60 și a rachetelor antiaeriene CA-94, CA-95 din dotarea Armatei Române

– David Victor –

8 Comments

 • Da, dar nu suntem in 2009. Iar prioritatea SMFA e un sistem HSAM care sa protejeze Deveselu.

  Mistralul e o racheta buna cu autodirijare – insa nu e foarte mobila. Are nevoie de trepied nu de un simplu lansator.

  Mica e o racheta buna dar scumpa si e deja cu o generatie in urma. Pentru shorad e de preferat CAMM-ul britanic.

  Ptr VL-Shorad la aviatia as merge pe tunuri Millenium plus rachete Mistral sau chiar IRIS-T VL.

  • De HSAM nu cred ca sunt bani, 4 sisteme ar costa intre unu si doua miliarde euro/dolari.

   La momentul asta, daca or sa fie ceva banuti la aparare aa, probabil se asteapta sa fie pentru rachete cu raza scurta de actiune care sa inlocuiasca sistemele CA-94/95.

   Este urmatorul pas realist dupa modernizarea HAWK, este foarte bine ca se misca ceva in sensul asta, mentionarea Mistral in articolul din Cer Senin, sistemul aa Siret, discutiile cu Turcia, Coreea de Sud, Polonia pentru colaborare in domeniul sistemelor de aparare aa, care cel mai probabil au fost legate de sisteme cu raza scurta si foarte scurta de actiune.

   • Cred ca accentul ar trebui sa fie pus pe HSAM.
    Sistemul Siret mi se pare nefiabil. Are 2 mari slabiciuni:

    – raza scurta a rachetei
    – faptul ca nu e containerizat (low shelf life + proceduri costisitoare ptr refacerea capacitatii de lupta a rachetei)

    KSAAM s-ar putea sa fie un long shot.

    Eu prefer la V-Shorad un “mix bun” de artilerie si rachete. Si la SHORAD o racheta cu raza de actiune de 25 de km.

 • Cred ca nu e treaba noastra cum va fi protejat AA Deveselu! Au EI grija! Cu atat mai putin SMFA, avand in vedere ca Deveselu e a CLI-ului! Dar se pare ca cele 24 de “gauri” in plus, pe care le tot invocau rusii au tocmai acest rol! Protectia nemijlocita a bazei!

 • Cred ca Deveselu va fi protejat de sisteme gen “Centurion C-RAM”. Un fel de Phalanx mobil montat pe un sasiu de tir, nu pe o nava. Si in afara de asta n-au nevoie de altceva. Acest C-RAM intercepteaza orice..de la mortiere la UAV-uri, etc… Cu patru sisteme de genul ti-ai facut treaba.

  Si acum o intrebare pe langa subiect dar tot din domeniul rachetelor : De ce programul LanceR nu a inclus si racheta AIM-120C AMRAAM ? Se incadreaza in ce poate radarul Elta sa faca. Mig-ul ar fi putut cara 2 sau 3 fara probleme (nu e extrem de grea)… plus ca am vazut ca Bizonul de la Indieni cara R-77 care e similara. Deci ? Cine a uitat de AMRAAM? Sau care s-a facut ca uita? Cred ca va dati seama ca am fi avut si noi o platforma BVR decenta, nu? Intreb doar. Poate raspunsul e evident…

  • Exista posibilitatea de a folosi Derby-ul israelian care pe atunci era cam in acelasi palaier cu AIM 120 AMRAAM A/B care erau disponibile la export. Romania nu era inca in NATO si nu stiu sigur daca ar fi cerut AIM 120 AMRAAM – povestea cu echilibrul strategic regional , bla, bla.) Din punct de vedere al integrarii cu radarele Elta EL/M 2032 ar fi fost un putin mai dificil deoarece ar fi trebuit ca israelienii sa aiba acces la codrile sursa ale rachetei. Pentru ca AIM 120 AMRAAM sa isi faca mid course update cu ajutorul radarului.
   Fara mid course update AIM 120 AMRAAM are un NEZ destul de mic in comparatie cu ceea ce poate in mod normal. Apoi nu stiu daca cheltuiala merita deoarece radarul Elta venea “la cheie” cu compatibilitatea cu Derby-ul.
   Intreaba de cine nu a achizitionat rachete Derby pentru LanceR C -uri si de ce s-a blocat in anii 2000 programul MIG 29 Sniper!

   • Marius nu stiu unde am citit ca pythonul 3 e atata de fumegos ca mai sa opreasca motorul migului cand trag pe bune cu ele
    Or fi fost poate si alte motive pentru care nu au luat derbyul care e un pic mai mare si cu viteza mai mare – foarte probabil ca si boosterul e mai puternic
    Plus ca nu e doar radarul la o racheta bvr moderna, sunt si alte sisteme gen IFF
    Cine stie care or fi fost motivele adevarate pentru care nu le-au luat
    Oricum – si mie imi pare rau cu nu le-am avut atunci, acuma ar fi fost o treaba sa le integreze pe astea 12 f16, sau sa le fi pus pe niste lansatoare terestre gen spyder dupa ce si-au mancat viata de stat agatzate sub aripa avionului

    • BANII. Motivul sunt BANII.

     De-o saptamana citesc teoria conspiratiei pe situ’ asta cu “cine nu ne-a lasat” si tot asa.
     Vorbim de o tara care are cam o duzina de Maverick si probabil nu destule rachete AA cat sa incarci toate supersonicele pentru o iesire. La granita noastra se intampla un razboi in care sunt implicate sute de tancuri, si noi avem probabil cateva duzini de Spike. (avem rangi destule pt eroi)

     A, da. Licitatiile din ultimii ani: doua duzini de Spike si o duzina de torpile AS, adica mai putin decat necesarul pentru o singura fregata.

     Motivul? O punga de faina si un kil de ulei aduc mai multe voturi decat un leu dat pentru dotare.
     PS: Si un leu dat bugetarilor ca marire de salariu aduce mai multe voturi

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: