Armata Romana Fortele Aeriene Fortele Navale Fortele Terestre Marină

Ministrul Les despre programele majore de inzestrare

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les, a declarat, duminica, la TVR1, ca sistemul de rachete Patriot este una dintre posibile solutii avute in vedere pentru apararea antiaeriana deoarece este un “sistem incercat în lupta” si cu “pret echilibrat”, dar inca nu a fost luata o decizie in acest sens.

“Aceste rachete Patriot de care s-a discutat in ultimele zile este apararea antiaeriana care este extrem de importanta pentru Romania in acest moment. Patriot este una dintre posibilele solutii pe care le avem in vedere, este un sistem foarte bun, este un sistem incercat în lupta, un sistem care, din estimarile noastre actuale, are un pret echilibrat. Aș vrea sa specific de la bun inceput, am discutat pana acum si vom discuta de apararea antiaeriana cu niste cerinte operationale care sa raspunda categoriilor de forta, nu avem inca luata o decizie in acest sens”, a afirmat Les.

Ministrul a mai spus ca exista “aproximativ 2-3-4 soluții mondiale” pentru acest tip de aparare antiaeriana, subliniind faptul ca decizia finala asupra sistemului selecta va apartine specialistilor MApN.

Referitor la achizitia corvetelor, ministrul a declarat ca programul nu a fost oprit dar se asteapta aprobarea Parlamentului.

Despre F-16, ministrul a dat ca termen de livrare pentru ultimele 3 exemplare (ce ar intregi escadrila deja comandata din Portugalia) intervalul septembrie-octombrie, dupa finalizarea procesului de modernizare a acestora. De asemenea Les a mai adaugat ca se intentioneaza achizitia unei a doua escadrile – un numar de de 20 pana la 36 de avioane. Se intentioneaza ca acestea sa fie modernizate intr-o facilitate din Romania, care sa devina centu de mentenanta local.

Referindu-se la achiziția de elicoptere, ministrul a subliniat ca, pana la finalul acestei luni, va fi definitivata conceptia elicopterului care ar trebui sa inzestreze armata Romaniei, in conditiile in care elicopterele IAR incep sa-și consume resursa de zbor.

In legatura cu transportoarele blindate, Gabriel Les a mentionat ca este necesara achizitionarea a 400-500 de transportoare, atat in configuratie 8×8 cat si 4×4.

Via:
Agerpres

 

Marius Constantin

10 Comments

 • 4-500 in ambele configuratii.Iete cum se reduc numerele.De la 600 8×8 si 400 4x 4 au devenit jumate.Nu ca mai da cineva doi bani pe ce declara astia(sper cel putin ca nu-i mai considera nimeni oameni care stiu ce vorbesc).

 • Eu constat doar ca se trage …de timp, cu razboiul la usa. Raportat la marime. vecinii nostri sunt mai bine inarmati si sper sa nu ne gaseasca iar razboiul fara dotari militare si bazandu-ne doar pe “eroismul si puterea de sacrificiu” a ostenilor nostri.

 • Interesant de observat calendarul declaratiilor despre sistemul HISAM:
  – 20 Aprilie: Generalul Ciuca si seful DpA – Vladica fac publica preferinta pentru sistemul Patriot la o conferinta de presa in poligonul Malina.
  – 20 Aprilie: Dragnea comenteaza rautacios despre anuntul facut de cei doi…
  – 25 Aprilie: ambasadorul Frantei François Saint-Paul, ii face o vizita lui Vladica la sediul DPA. Oficial s-a discutat despre cooperarea in zona cercetarii militare si cea a industriei de aparare…
  – 30 Aprilie: Ministrul Gabriel Les trateaza in interviul de pe TVR toate subiectele majore referitoare la dotare. Ideea de baza e ca…Patriot nu mai e chiar atat de favorit: se face evaluarea mai multor sisteme urmand ca specialistii militari sa anunte sistemul selectat.
  – 2 Mai: Ambasadorul SUA, Hans Klemm declara ca negocierile pentru Patriot ar putea fi finalizate pana la sfarsitul acestui an.

  Acum…ce ar fi putut discuta seful DpA si ambasadorul Saint-Paul poate fi doar ghicit… banuiala mea e ca s-a vorbit fie despre ASTER, fie despre impartirea feliilor de tort intre Patriot si MICA-VL/Mistral. Strict parerea mea! 🙂

  • Se poate sa fi discutat inclusiv despre elicopterele Airbus, insa ce spui tu in comentariul tau este mult mai probabil. Noi ar trebui sa ne punem urmatoarea intrebare….care anume producator este mai aplecat inspre un offset mai mare sau inspre transfer de tehnologie catre statul roman? Nu cumva asta ar trebui sa fie un criteriu de selectie principal, pe langa deja cunoscutul criteriu strategic al aliatului de nadejde?

   • Prin iarna am participat, impreuna cu Iulian, la o intalnire informala cu VP-ul MBDA. Printre altele am discutat despre capabilitatile ASTER (inclusiv ABM), contracte semnate de vecinii nostri pentru Mistral si MICA, si de faptul ca francezii sunt mai mult decat dispusi sa transfere tehnologie catre firme din tara. Interlocutorul a mentionat faptul ca deja au un protocol de colaborare cu o firma din Romania.

    • Se zvonea acum ceva ani buni ca francezii ar fi vrut sa transfere/licentieze productia Magic II in Romania. La vremea aia cumparasem si un stoc de rachete de la ei pt Lancer. Daca povestea ar fi fost adevarata pacat ca nu s-a implementat.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: