Aviaţie

Militarii au soptit la ziar ca Spania mai zboara doar sase Eurofighter Typhoon

Eurofigther Typhoon with Meteor Spain

Eurofigther Typhoon with Meteor Spain

Surse militare au comunicat unei publicaţii spaniole că numai câteva avioane multirol Eurofighter Typhoon din flota ţării sunt complet operaţionale şi că semi-retrasele F-18 sunt reintroduse în serviciu complet pentru a fi îndeplinite angajamentele faţă de NATO.

Treaba asta ar trebui să ne pună pe gânduri, pe mai multe linii.

Până la mugetări, să vedem povestea spaniolilor vecini şi prieteni…

De vină este cotidianul El Confidencial Digital, în trompa, scăriţa şi ciocănelul căruia au suflat militarii cum că Taifunurile lor sunt stricate, n-au piese de schimb şi nici inspecţiile nu-s la zi.

Nasol moment.

Plângerile au apărut la câteva zile după ce Spania a anunţat planurile de pompare a 10 miliarde de euro în noile programe de apărare, după şase ani de emasculări financiare cauzate de criză.

Surpriza emisiunii o constituie lipsa Taifunurilor din lista de proiecte care vor primi rogodei.

Aşa se explică revolta şi operaţiunea “pac la Resboiu” desfăşurată de militarii spanioli denunţători de realitate.

Investiţiile se vor vărsa înspre noile fregate F-110, drone şi teribilul S-80… submarinul sub marin în exces.

Numai şase Eurovânători sunt în prezent capabili să decoleze, zic militarii.

Sextetul se află în QRA-ul Spaniei (Quick Reaction Alert) la Moron de la Frontera şi Albacete, gata de decolare la un troznet de bici, douăzeci şi patru de ore din douăzeci şi patru, pentru a intercepta avioane suspecte în spaţiul aerian spaniol.

Celelalte Taifunuri se uită la telenovele. N-au reparaţii, n-au piese, n-au inspecţiile făcute după atingerea numărului maxim de ore în aer.

Colac peste multirol, Germania a anunţat recent o bubă în fuselajul Typhoonului. Defectul ar putea cauza instabilitate în zbor.

Cu câteva luni în urmă, Jose Manuel Garcia Margallo – ministrul de externe al Spaniei – declara că patru Taifuni spanioli vor fi trimişi în ţările baltice ca şi parte a angajamentelor NATO. Însă, sursele militare anonime au afirmat că pe la baltici vor ajunge nişte Horneţi pregătiţi deja pentru această misiune.

Desigur, sursele oficiale au negat problemele apărute la gazetă.

Şi acuma, să ne punem problema.

Aliaţii noştri scârţîie. Unii îşi trag la parcul rece blindatele, alţii chiar îşi vând tancurile şi IFV-urile, ba chiar reduc numărul poftit de F-35 puse pe comandă.

La tăţi ni-i greu şi nici nu îndrăznesc să îmi folosesc degetele într-o socoteală internă.

Dar, fără greţ arunc o privire la viitor: clar, nu-i în puterile noastre de susţinere F-ul 35!

 

– Iulian Iamandi –

 

86 Comments

 • eheii…NATO..bre’. Dar NATO, nu inseamna decat America si oleaca de UK. Dn pt. de vedere militar, Europa nu are armate. Sau nu mai are, pentru ca s-a bagat SUA in seama si a sabotat toate armatele europei. O spune chiar “analistul” lor, George Friedman

  ” Uite care e problema: NATO este o alianţă militară. Majoritatea ţărilor din NATO nu au armate. Din punctul de vedere al americanilor, NATO nu există. Oricine îţi poate acorda un sprijin simbolic, iar britanicii şi francezii îţi pot furniza sprijin concret, dar limitat. Atunci când oamenii spun NATO, de fapt vor să spună SUA.”

  Citeste mai mult: adev.ro/nctx3l

  • SUA cheltuie 600 mld.USD/an pe armata proprie. Marea Britanie, Germania si Franta cheltuie 50-60 mld.USD/an (fiecare) in scopuri militare. De aici rezulta diferenta. Sabotarea armatelor Europene de catre SUA e o poveste de adormit copii mici.

   • @xaba, ce omitem cu totii e ca acei bani a americanilor nu provin din economia lor reala. Banii provin din tiparnita dar care ii suporta tot globul ca inflatie.
    Cel mai bine ar fi sa nu mai ne prefacem ca nu vedem aceasta marsavie. Economia SUA singura nu ar putea sustine singura acesta infuzie de bani ca.ci inflatia iar distruge ca natie.
    Socul cel mai tare il suporta china, de aceea china doreste renuntarea la dolar si bine fac.

  • SUA nu a sabotat armatele europene.Constant SUA solicita tarilor europene sa investeasca mai mult in aparare.Problema apartine exclusiv europenilor care se bazeaza pe SUA, inclusiv Romania, asa ca nu investesc in aparare, preferand sa cheltuiasca banii pe diverse programe sociale iar in cazul tarii noastre pe caramila politica sau pomeni electorale.

   • @sorin, ba da. America a sabotat pt ca europa sa renunte la armamentul autohton in detrimentul celui american care mai frumos, mai smecher mai bla bla si corespunde standardelor NATO(adica americane) si care obligatoriu e tranzactionat in dolari.
    Na ca pana la urma Mistral va ajunge la rusi in noiembrie iar curand si al doilea.

 • Programul Eurofighter scartaie de mult. Daca ne uitam, a pierdut toate competitiile directe: India a ales Rafale, Brazilia a ales Gripen. In Elvetia, cand s-a pus problema renuntarii la Gripen C/D, optiunea secunda era Rafale, iar Eurofighter nici nu intra in discutie. Cand au fost intrebati de ce, elvetienii au zis ca Eurofighter e surprinzator de slab in multe domenii.
  Cat despre “buba” din fuselaj raportata de germani, problema cu instabilitatea e praf in ochi – s-ar putea rezolva prin modificarea softului fly-by-wire. Masura relevanta a germanilor a fost reducerea timpului de zbor de la 300 ore/an/avion la 150 ore/an/avion, de unde putem trage concluzia ca, “buba” afecteaza drastic resursa de zbor a celulei – ceea ce rastoarna calculele bugetare pe termen lung.

 • Pai cine a spus ca este F 35 pentru noi? In afara de Dobritoiu et Co. probabil pe considerente de comision si F 16 MLU must step-ul.
  Uite asa va aparea in cativa ani conceptul de forta aeriana cu 2 viteze a la Corea de Sud.
  Pe motiv ca nu are rost sa faci interceptii spectaculoase cu Typhoon-ul a unui A 320 sau Boeing.

  • Pe acest blog George Visan, Victor si altii au tot afirmat in repetate randuri ca ne vom dota cu F35.Nu ii mai amintesc pe politicienii perindati la guvernare care din demagogie, au afirmat acelasi lucru, constienti fiind insa de potentialul real al tarii noastre.

   • Eu nu am spus ne vom dota cu F-35, ca stiu eu de undeva ca asa se va intampla.

    Am spus ca asta se urmareste, sau se doreste, sau se spera, ca asa spun alea cateva surse publice ale MApN.

    Si cred ca este cel mai bun si mai potrivit avion pentru RoAF dintre cele ce vor fi disponibile in urmatorii 15 ani.

    Am mai spus-o si o mai spun, nu stim ce va fi peste 10-15 ani, poate ca o sa avem F-35 sau poate ca nu o sa avem, ‘om murii si ‘om vedea.

    • Daca F35 este atat de reusit, fiind cu adevarat un multirol, de ce crezi ca americanii nu vor renunta la F22, FA18, F15 si vor sa modernizeze unele aparate F16 C/D/?Opinia mea este ca meseriasii din fortele aeriene americane stiu exact care este potentialul real al aparatului F35 care daca nu este integrat intrun sistem din care fac parte avioanele enumerate de mine, este ok doar pentru misiuni de atac la sol insa daca il pui sa se ia la tranta, de aproape, cu un vanator de talia Su35, Eurofighter, Rafale si poate Gripen E, 35-ul o va lua in barba urat de tot.Timul ne va arata cat de reusit a fost programul F35.
     Romania are nevoie in primul rand de un vanator dedicat misiunilor de suprematie aeriana.Din cate se barfeste pe diverse forumuri F35 nu straluceste in misiunile de suprematie aeriana datorita profilului aerodinamic care ii confera o amprenta radar aproape de 0 pentru actuala generatie de radare insa pierde la capitolul performante aerodinamice.

 • De deficientele structurale ale Typhoon-ului se vor ocupa Marea Britanie si Gremania, nu am nicio indoiala ca o sa il puna la punct, e doar o chestiune de timp, si F 16 A / B au avut probleme constructive cu unele lonjeroane si pana la urma s-au impelmentat update-urile odata cu MLU/ OCU.
  Americanii scotand apoi C/D-ul fara acele bug-uri initiale.

  • Marius nu pare ca e asa de rau
   e plin google de comunicate, hiba nu e de la design ci de la o problema de fabricatie, cred ca e la cum au honuit cei de la Bae niste gauri in fuselajul posterior care e livrat din anglia, si care se pare ca i-a impiedicat pe cei care fac asamblarea finala la eurofighterele germane sa puna laolalta toate bucatile

   aici e un comunicat
   http://www.bloomberg.com/news/2014-10-02/eurofighter-deliveries-put-on-hold-following-bae-fuselage-fault.html

   nemtii zic de “legal issues”, adica bae o sa plateasca probabil niste bani si pentru intarziere si o sa si repare niste fuselaje, nemtii nu platesc anul asta etc

   Asa ca safety issue, “Eurofighter has temporarily halved the Typhoon’s permitted life-cycle to 1,500 hours as a precaution, while approving current safety standards and weapons operability, ” – permitted life cred ca e perioada in care trebuie sa intre la inspectii de oboseala la structura

   asa ca nici nemtii nu mai au alea 60 de eurofigheter full operationale sa le puna la dispozitia nato sa le poata trimite te miri unde, si spaniolii s-au trezit probabil dintr-o data cu o gramada de avioane care trebuie sa treaca foarte probabil prin reparatii in fabrica la partea aia cu bube de la bae

   Si asta cu doar 6 operationale si scoase f18 de la naftalina, sa fie doar pentru a sustine “legal claims” catre bae si eurofighter, care probabil o sa le repare gratis fuselajele si o sa le dea un polish si presuri noi si odorizant la pilot ca si compensatie

 • Bre, cum spunea reclama aia la pate? Mai degraba cred in relatia spatiu timp, decat in pate natural?
  Si eu cred ca mai degraba putem relua proiectul IAR 95 cu ajutor strain, dotand fabrica de la Craiova cu utilaje decente, decat in posibilitatea de a cumpara 48 de F 35 intr-un arc de timp de 15 ani. Sa fim seriosi…plecand de la IAR DT, daca se concretizeaza, mai sunt cativa pasi, consistenti ce-i drept, dar sunt…. catre IAR 95…daca se vrea. Insa, de la 12 F 16 la mana a III-a pana la 48 de F 35 e distanta ca de la Terra la Marte. Iar problema nu e asta, problema e ca viata nu prea s-a intersectat pe cele 2 planete…ea a cam fost separata!!! 🙂 ha…

    • Apai na, daca o sa mai existe Romania si o sa mai exieste SUA peste vreo 20 de ani, probabil ca o sa avem si noi 🙂

     Desi la ce politica externa au americanii, posibil sa nu prindem vremurile alea. Mamaliga fierbe tare…

     • Ca sa afirmi ca vom avea F35 este ca si cum ai spera ca un muncitor necalificat care castiga acum 1000 lei net/luna , in calitate de muncitor necalificat, isi va cumpara Mercedes clasa S peste 20 de ani.

      • sorin ce 1000 net , 700 net castiga muncitorul necalificat in tara asta , 1000 net ia functionarul de la birou ( inginer , contabil ) astea-s salariile platite in mediul privat atat la patron roman cat si la multinationale .

       • @Florian, am muncit la multinationala, e adevarat ca tu ca om corect iei 1000-2000 lei in functie de meserie si cunostinte, dar marlanul sifonar ia peste 6000-8000 lei ca sa te frece pe tine (sa nu zic altceva cu f…) sa te tina sub papuc, sa nuindraznesti sa vi cu vreo idee buna in fata sefului sau a colegilor, sa nu indrazneasca nimeni sa zica ceva de rau de el/ea, marlanul seful tot timpul are dreptate si orice esec facut de el care costa sa fie suportate de fraierii care inghit si il tin in spate.
        Asta e sistemul capitalis/sionist din romania, infiat de marlanii romani care se vad sefi, mai rau e ca si tacerea sistemului politic care permit aceste situatii sa se intample tot mai des fara a fi aprobata in parlament odata legea dialogului social!

        • Inca ceva, eu ca si natura omeneasca tin cu colegii de munca, dar asta fara ai afecta afacerile patronului care si la randul meu sunt hranit din acea afdacere, dar cand marlanii preiau locul sefilor competenti, iar cei care vor cu adevarat dezvoltarea firmei si vor si aduc aport firmei pentrui a le fi bine la toti inclusiv celui cu aportul sa fie marginalizat sau chiar eliminat din firma e marsavie curata.
         Oare nu e justificat ca in situatia in care sa il astepti pe acel sef si sa-i aplici o coresctie din plin pe toata viata inn care familia lui sa-l care in spate asa cum el ti-a facut tie, ca doar el trage toata turta la el pentru ca are familie de hranit si vecini de pe scara in care sa se laude ca el a ajuns manger de departament sau sectie, oare restul din acea institutie/fabrica/firma nu doresc si ei la randul lor sa le fie bine in care in felul asta aduce o paine mai buna acasa copiilor, sau numai unii copii trebuie sa manance mai bine.
         Aici e problema reala capitalismului importat.

        • In Romania, chiar si la multinationale, se practica un management mioritic si balcanic, deoarece functiile de conducere sunt de regula ocupate de conationalii nostrii.Asta este specificul national.Marlania si ipocrizia sunt trasaturi nationale.

   • @ unu

    Asa este! F-35 nu este un avion de “nasul” Romaniei. Sper ca macar F-16 sa nu fie o povara pentru bugetul armatei.

    • Speri degeaba.Timpul va dovedi ca am avut dreptate.Din pacate.
     Stii foarte bine ca costurile de exploatare a unui avion vechi, mai ales F16A, sunt mai mari decat in cazul unui avion nou.

    • Nu e vorba ca nu e “de nasul Romaniei”, e vorba ca americanii nu ne vor inarmati cu asa ceva.
     Daca maine am avea banii sa il cumparam, NU ni l-ar vinde.
     Romania nu trebuie sa fie inarmata pentru ca daca e inarmata atunci e independenta.

     • Americanii nu vor sa ne vanda F-35? He, he, he … Pai ne-au invitat sa participam la dezvoltarea lui, dar ai nostri au zis ca n-au bani.
      Nu te mai agita, ca avioane rusesti nu cumparam 🙂

      • “Pai ne-au invitat sa participam la dezvoltarea lui, dar ai nostri au zis ca n-au bani.”

       Stai linstit ca invitatia a fost ca si cum ai invita niste rude care sunt mai drogati si mai betivi la nunta 🙂
       II inviti ca nu ai ce face dar speri din tot sufletul sa nu vina.
       Pe americani nu ii doare sa faca o invitatie, mai ales cand stiu 100% ca nu poate fi onorata. E ca si cu fonturile UE. Avem “la dispozitie” de 10 ori mai multi bani decat cotizam, dar nu stiu prin ce minune niciodata nu atragem mai mult decat ce cotizam.

        • Dada, las ca stiu unu care a ajuns la puscarie din cauza ca nu si-a aonorat platile asteptand dupa mult laudatele fonduri europene….

         Si mai stiu una. Cand celor din UE nu le place de politica romaneasca ameninta imediat cu suspendarea platilor la fondurile pe care Romania le-a cotizat oricum.

         Deci lasa omule ca stiu cum e cu fondurile, poti sa te dai de ceasu mortii si nu o sa atragi mult mai mult decat ai cotizat.

         E o abureala pentru fraieri. Baietii destepti nu fac cadouri nimanui!

      • Cu Ponta presedinte, poate ca dupa 2016,daca PSD ar fi la guvernare, cumparam si avioane rusesti sau chinezesti.

       • Nu e nevoie sa ajungem sa cumparam avioane de la chienzi sau rusi, cu rusii sunt prea stricate relatiile oricum si nu ne-ar vinde.
        Dar nu ar strica niste fabrici de Gripen in Romania. Nu e greu, trebuie doar sa nu fim lingai slugarnici de c*r american.

 • Sper ca macar citind stiri de genul asta or sa se trezeasca desteptii care o dau sus si tare ca suntem aparati de NATO.
  NATO e o strutocamila si singura forta coerenta din NATO este SUA. Daca SUA nu are interes sa se bage pentur c*rul nostru, suntem mancati cu pene cu tot.

  Si SUA nu or sa riste niciodata un razboi nuclear cu Rusia pentru a apara Romania. Daca Romania poate fi folosita pentru a arunca niste rachete spre rusi de pe teritoriul ei, pentru a mai mulge niste petrol, aur si a vinde niste gaze ieftine vestului Europei, da, posibil sa fim aparati cam cum sunt aparati ucrainenii acum. Adica campanie media acerba de denigrarea a Rusiei + biscuiti impartiti de tovarasa Nuland amaratilor care ies la proteste sau pe front.
  Dar ce sa zic, nu ar fi prima data cand ne punem tara pe tava unor agresori pentur o punga cu biscuiti…

  http://www.bollyn.com/public/Nuland_with_food.jpg

 • Asa ca fapt divers, LRIP-8 a scazut pretul pe aparat in medie cu 3.5%.
  Batch-ul 8 contine 19 F-35A, 6 F-35B si 4 F-35C.
  In medie avem cam $93 milioane/bucata. Dar am o vaga banuiala ca motorul nu e inclus. Deci ar trebui adaugati $10.24 milioane la fiecare aparat.

 • Spania a traversat prin cea mai grava criza economica din istoria ei. Deci finantare fortelor armate a avut de suferit. Faptul ca doar 6 Eurofightere zboara nu ar trebui deci sa ne mire.

 • @Iulian

  Ce legatura disponibilitate Eurofighter cu achizitia de F-35?

  Olanda si Belgia la care probabil te referi au renuntat la arma tancuri deoarece ei considera (gresit) ca nu mai au nevoie de ele.

 • 1. FELICITARI celor care cred si sustin cu tarie dezvoltarea IAR-99 si chiar reactualizarea (sau cum s-o fi zicand…) a proiectelor IAR-93 sau IAR-95…
  IAR-99 nu este deloc “inplus” intracat cam toate puterile din aviatie urmaresc sa-si creeze un advanced trainer…China, Coreea de Sud, chiar Japonia si Taiwan au reusit modele cu viteza 1.4 sau 1.6 Match…
  cand vor veni la putere oamani care sa poata sa creada in ceva romanesc, atunci, cu ceva ajutor din afara , se pot reactualiza mai vechile proiecte…
  2. nu cred in F-16 pt noi nici de frica… nici macar PISTE nu avem pentru ca ele sa poata ateriza sau sa-si ia zborul… costuri mari etc…toata “chestia” cu Portugalia e o PROSTIE…. de ce nu am luat DIRECT de la americani, ca tot ei le vor moderniza… mare enigma… explicatia oficiala sau mai putin oficiala, cine o crede ???
  3. mai bine Gripen C/D la mana a doua sau LEASING ca vecinii nostri…sau Mirage 2000… oricum dublate de ceva de gen F-18 sau F-15 (variante mai moderne…)
  4….
  daca tot se dau PE PIATA EUROFIGHTER-e la sh de ce nu luam mai bine direct din astea ? si se vor moderniza la …prietenii EADS… prietenii stiu de ce…
  5. F-35 ??? NEVER…. cel putin nu in conditiile actuale, cu acesti bani sau mici cresteri etc etc…peste 20-30 ani…sa moara actuala clasa politica si sa vina oameni mai hotarati , mai cu credinta in tara si neamul lor…si… cu pofta de furaciune MAI DELOC….

  numai faptul ca au trimis TOCMAI CANADIENII F-18 sa ne faca Politie Aeriana mi se pare si RUSINOS si scandalos… oare chiar NIMENI nu mai ne e prieten in Europa asta Mare si Unita de nu a putut trimite nimeni din europa macar o escadrila sa ne ajute ?
  la naiba…FLANCUL ESTIC al NATO oare mai exista ? Polonia… Tarile Baltice aparate REAL de NATO…dar NOI….

  astia, RAMURA EUROPEANA a NATO chiar au ajuns ca niste babe urate si stirbe ? bine ca se gandesc la F-35 cand ei nu au Eurofightere disponibile de zbor…
  de aia ii tot incerca RUSIA cu zboruri mai mult sau mai putin prietenoase….. sa vada ce scot la bataie, timpul de reactie, etc….

  eu atata zic: sa ne fereasca Cel de Sus de RAZBOI… pe toti astia mari si tari (in gura…..) din Europa, pe NOI si pe vecinii nostri…
  in jurul Europei TOTI se inarmeaza pana in dinti: Maroc, ALGERIA, Israel, araboii, Indienii…. NOI in Europa mai bine investim banii “inteligent” in chestii pt pace… mda… o sa vedem noi PACE si cum va functiona NOUA PACE peste cateva luni sau cativa ani…

  poate se va face un TOPIC NOU ceva cu zborurile rusesti in jurul si poate chiar prin Europa… in lumina noua a chestiei din Ucraina… a parteneriatului minunat Nato-Rusia… pana acum am citit radiografia FAPTELOR…as fi vrut sa citesc AICI ceva analize, ca stiu ca sunt oameni foarte priceputi…. astept cu sperante…

 • xaba si sorin,

  Deci pentru voi sabotarea armatelor europene este o poveste de adormit copiii, nu?
  Dar cum se face ca noua, românilor, nu vor sa ne faca o oferta de inzestrare cu avioane de vanatoare, ci ne dau niste vechituri la mana a 3 a, f-16, fara offset si la pret de aparate noi?
  Cum si de ce fac treaba asta SUA, daca tot zic ca suntem aliati si mai avem si rusia in coaste?

  • Pai nu e mai eficient sa tii fraierii sa plateasca taxa de protectie la mancatorul de hamburgeri mare gras si unflat de steroizi?
   De ce sa inarmezi Europa sau Romania si ea sa devina independeta, cand poti sa cumper politicieni care baga batzul prin gard la urs?
   Iar mai apoi cand ursul se zbarleste sa zici ca “stati linistiti, noi va aparam, dar vedeti nu e gratis treaba asta”.

   Economia SUA e falimentara, 70% bazata pe servicii si restul pe fabricare de armament si smenuri cu petrol si gaze. Astia daca raman fara razboi raman fara furaciunile din Orientul Mijlociu si intra in colaps economic.

   SUA are atatea datorii incat le-ar lua ani buni de zile sa le plateasca. Asta in conditiile in care ar strange cureaua ingrozitor de tare. Cand mancarea si petrolul nu se vor mai tranzactiona in dolari, o sa te poti sterge cu ei undeva.

   Si timpul asta se apropie cu repeziciune. Din pacate pentur lumea asta sunt blindati de armament si cand o sa se sparga buba or sa faca din nou pe salvatorii planetei asa cum au facut rusii in anii 40.

   • oameni buni eu inteleg ca se fac comentarii fara a consulta ratiunea …dar ,totusi
    sa spui ca economia sua e falimentara ,ca se bazeaza pe servicii ….etc
    ma intreb in baza caror criterii …
    europenii se saboteaza singuri in programele de armament ptr ca…..cu toate progresele din ultimul timp multi decidenti pe acolo traiesc inca prin vremurile coloniale si gloriile apuse si nu renunta prea usor la orgolii
    daca fortele armate ue ar actiona ca unul singur (stat) ,ar trebui repozitionate dupa cerinte , ar trebui renuntat la unele capacitati(unde sunt overkill) ptr toti vecinii
    ce avion e cel mai bun ptr noi???
    daca ar fi sa ne luam dupa dorinta fiecaruia si wishfulul thinkingul probabil ar iesi precum un logan tunat cu mitraliere si slickuri imense ca sa mearga bine pe dirt-track
    ar zbura si de pe piste improvizate ,ar avea si mitrliera in coada avionului ghidata prin casca etc
    sa ne uitam la glob
    nu ala de cristal… ci la vecini
    suedezii ….,nu sunt vecini ,dar ii mentionez ptr ca sunt un caz aparte
    avioanele lor vin ca sa tina in picioare o capacitate
    suedia e suedia si pe harta nu are multe in comun cu romania
    sa ai o structura de forte mai mica ,dar care sa poata lupta cu un inamic superior ,inseamna sa poti lupta sau sa-i aplici lovituri inainte sa se “puna stabil pe picioare in garda”
    europenii au facut ef-ul un avion de aparare ,ptr ca vanatorii puri asta sunt, ptr ca asta s-a vrut
    nici germanii ,nici spaniolii, nici engelzii nu le-au conceput sa plece cu ele prin alte tari ,de un anumit specific ptr ca….
    pana si englezoii….ca sa plece pe altundeva se gandesc sa puna pe barcile lor f 35
    cu toate ca se faceau teste cu amortizoarele de ef sa vada daca se “aseaza” bine pe punte
    pe francezi ii lasam deoparte ,cu toate ca istoria ,aia a fabricarii avioanelor ,…in acceptiunea mea ii face taticii multirolurilor
    asa din cerinte operationale …nu din moft
    dar sa luam vecinii fiecaruia,….acum ptr noi vor fi mai mult pe mare ,ptr ca ….si e bine ca e asa ,nu cred ca vor mai trece marsaluind prin ucraina ptr a ne ataca pe noi
    rusii , ca putere continentala ce sunt au dezvoltat ,tot din cerintele operationale,sistemele aa pana la un mod de arta
    de la sistemele aa din aer cu …migurile alea 31 si suhoiurile etc ,ptr teritoriul lor imens si din cauza cu viteza de reactie ,etc(nu stiu ce ar face un mig 31 in israel ,dar probabil ca iscusiti cum sunt i-ar gasi o utilizare)
    si alea de la sol ,de la faptul ca sunt imprastiate intre mii platforme care conlucreaza ,pana la faptul ca sunt integrate pe aceeasi platforma ,radar cercetare,localizare-urmarire ,rachete si tunuri….,deci treaba cu redundanta la rusi cinspe instalatii ak630 pe o barca
    dar e dificil ptr unul sa desfaca panza asta aa
    si treaba e ca sunt mobile ,cam toate deci ….astea vor insoti cam toate fortele lor de merg …mai la pas ,cam pe unde se duc
    si cine sunt adversarii lor naturali
    de ideologie ,de arme ,de resurse ….chiar si de sah
    americanezii
    si din cauza asta ,americanezii …au fost cam singurii care au facut aparate stealth
    de la bombardiere ….pana la ..multiroluri,au facut saracii si elicoptere ,dar le-au mai lasat pe margine ca la elicopter sa fii stealth e cam overkill..vine din modul de operare cam…,asemanator ca la submarine
    si atunci fiindca sunt cam singurii nostri ,potentiali adversari….hai sa ne luam tenesi ca sa alergam in noroi
    cam nici un aparat din cele actuale ….din astea denumite gen 4 ,…4,5.. 4,6 si asa mai departe nu poate fi folosit eficient la intregul potential contra unei forte dotate cu o antiaeriana ca cea a rusilor
    nici francezii ,nici ceilalti ,cu exceptia sua nu si-au conceput aparatele ca avand potential adversar direct sau indirect rusia
    de asta f 35 devine ptr noi un must have…in viitorul previzibil
    cand europa va actiona pe un singur glas ….atunci va dori relatii ..bune cu rusia
    depinde daca si ei le doresc …,sau vor doar sa-si mai stearga bocancii pe la margine
    si ..noi nu stam in centru

    • “cand europa va actiona pe un singur glas” 🙂 🙂
     Asta e cosmarul Rusiei. Asa ca lauda vocea “distincta” a fiecaruia.
     Privighetorilor, manca-v-as ! 🙂

     • cam asa e
      una e sa ai un bloc cu o populatie de 500 milioane si un pib de aprox 9mii miliarde si un pib pe cap locuitor de medie de sa spunem 2o si ceva mii eur
      care gandesc si actioneaza unitar
      pune o presiune imensa pe un stat ,…..care ,..cu toate ca are dimensiune unui continent , nu are nimic sa poata contrabalansa
      ii ramane sa arate bata

      • “una e sa ai un bloc cu o populatie de 500 milioane si un pib de aprox 9mii miliarde si un pib pe cap locuitor de medie de sa spunem 2o si ceva mii eur care gandesc si actioneaza unitar”

       ‘blocu’ ala nemaipomenit si nemaivazut daca are 6 avioane prin Spania, 10 prin Jarmanica, restul prin Uk si Franta (ca acolo n-am aflat inca cate mai zboara 🙂 🙂 🙂 ) e izmene pe calator dpdv militar in fatza ursului…

       Daca UE vrea sa actioneze unitar si sa impuna o oarece prestanta in fatza ursului atunci trebe o forta militara comuna si foarte consistenta locata prin statele de la granitele UE, gata de reactie anytime…

       Daca UE sta cu 6 avioane prin Spania si cu 10 prin Jarmanica normal ca se amuza ursul cu ei 🙂

       Si daca tot vorbim de ‘bloace’… si dpdv politic si economic se mananca astia din bloc intre ei…si chestiile astea le stie si ursul 😉 … macar URSSul e un stat cat de cat unitar si e condus autocratic de rokudan-u’ ala…

       “nu are nimic sa poata contrabalansa ii ramane sa arate bata”
       bre, in istoria omenirii bata a functionat pe indelete 🙂

       geaba-i explici matale lu Gheorghe ca matale esti mai spiritual, mai bine imbracat, ai citit multe carti si ca ai bani in banca daca ala iti foote o bata peste ochi si toata civilizatia lu matale se prabuseste sangerand in tzarana…

       pe scurt, la astia care folosesc bata nu mere cu fineturi, ori ai o bata mai mare ca a lor, ori…

       • stai linistit ca si bloacele astea militare ,chiar de se cearta mai stiu si ei cate ceva
        filtratiile sau infiltratiile astea prin acoperisul presei generaliste sunt si ele cu un scop
        adica cum sa-i spui lu’ ala cetateanu’ cand tu tai de pe la chestiile sociale ca ai nevoie de avioane
        si sa nu-i supraestimam pe rusi
        cand se trage linie dupa recolta de toamna se vede cu cate gaste ramai in curte
        asa ca tragand linie dupa exercitiul de imagine a lui putin el a intins gardul cu 3 metri vecinul in arenda cu vreo 2 ha
        si in plus ii mai bate si criza pe la usa
        asa ca nu e nici asa alb ,nici asa negru
        chestia era mai mult retorica ,caci nu prea mai stiu eu ce fac olanda ,austria si astia de pe la centru cu aviatia “tactica” sa-i spunem
        isi fac politie aeriana unuia altuia
        trebuie un ..smart defence ,sau pull and sharing cum spuneau americanii adica cam ce se intelege prin strategice mai pe la ei la centru si mai tactice mai pe la granite
        sau macar asa jucam eu la empire earth

        • Uniunea Europeana este o prostie, o greseala economica posibil fatala pentru unele tari. Uniunea Europeana inseamna uitarea trecutului, a istoriei fiecaruia dintre noi. Uniunea Europeana ar trebui desfiintata sau revizuita insa o forta militara europeana de genul Nato, dar fara americani, ar fi ceea ce ne trebuie tuturor.

         • da ..foarte bine
          ce ne trebe e sa ne facem iar pionieri
          sa incepem sa cantam imnul
          si sa trimita toti copii de mici in campamente militare sa se trezeasca cu microbul
          si sa traim asa toti fericiti
          mai incepem o epurare pe nu stiu ce principiu si asa avansam
          si ce sa se tot bage bani in scoli si alte prostii cand nu avem tancuri si alte cele
          ca vezi tu tancurile impart fericire si bucurii in toate partile …trag cu trandafiri in buchete pe teava tunului
          nu nu sunt chestiile alea care scoase din cazarmi …distrug asfaltul si sparg geamurile la case numai in mers
          si nu stiu de ce dar unii ce posteaza …nu fac un numitor comun din ei ,..dar parca au acelasi patron de comunicare
          apropo comunistii au scos icoanele din scoli

         • @unu
          era ironica chestia
          cum spui tu e aceeasi treaba ,dar cu “mici” diferente
          ue …mai nou nu mai folosesc tancul sa se impuna

  • Noi ne sabotam singuri
   Cine crezi ca “nu ne-a facut oferta” ? cred ca si lm, exact ca si saab, au facut oferta de avioane noi, si cred ca si licuriciul ar fi vrut sa avem avioane noi,
   dar la noi se negociaza shpagile si cum se platesc, nu offsetul, pretul etc, si probabil asa au iesit mai bine

  • Cu exceptia avionului F22 care nu se vinde la export, in rest americanii iti vand orice alt avion multirol, in functie de banii pe care ii ai.Ca mafiotii nostri de guvernanti cheltuie banul public in interes personal, pe pomeni electorale si sociale, pe achizitii paguboase pentru stat si extrem de rentabile pentru apropiatii celor de la guvernare, nu este vina americanilor sau vest-europenilor.

  • pai e simplu cu sabotarea. Ce oferta sa faca cine? Suma pe care a alocat-o Ro pt achizitionarea de avioane noi a fost de aprox. 600 mil$. Bani insuficienti pt. un avion nou. E ca si cum te-ai duce la reprezentanta BMW sau Mercedes sa-ti faca o oferta pt. 5000 eur si sa te superi ca te saboteaza aia ca nu-ti ofera masini la 5000 eur.

 • Mistral – O tragicomedie franco-rusa
  In timp ce clovnul lui Putin scrie pe twitter (unde altfel 🙂 ) ca Mistral va fi livrat Rusiei, facandul-l fericit pe un rusofil de pe aici, Franta neaga si spune “niet”.
  http://www.nytimes.com/2014/10/31/world/europe/france-russia-mistral-warships.html?_r=0
  Insistenta Rusiei nu a fost e una care sa mire, in schimb Franta “a vrut”, apoi “a vrut dar cu “draperiile trase”, acum “vrea dar cu conditii” 🙂
  Finalul va fi unul clasic, in care cei doi parteneri vor iesi cu onoarea nepatata.
  Rusia se va alege cu doua copai, iar Franta isi va lua banii dupa care tanjeste atat de mult.
  Si transferul tehnologic catre rusi? Ni vu, ni connu 🙂

 • Poziția Franței după mine este între ciocan și nocovală.
  Pe de o parte Obama îl terorizează pe Oland să nu livreze navele, iar pe cea laltă parte stă Putin și spune ori livrați navele ori banii înapoi 1 miliard 200 milioane EURO care deja au fost plătiți + penalitățile care sunt stipulate în contract în caz de nelivrare a navelor.
  Opoziția internă Le Pen + sindicatele țipă și ia ca să livreze Franța navele.
  Apoi rușii nu sunt idioți cer înapoi pe lângă bani și penalități pupă și o parte din corpul navelor Sevastopol, Vladivostok care au fost făcute la St-Petesburg la Baltiiskii Zavod, aparțin Rusiei.
  -Vladivostok-http://ria.ru/spb/20130626/945831953.html
  -Sevastopol-http://ria.ru/defense_safety/20140430/1006039207.html
  http://itar-tass.com/spb-news/1282139
  Apoi Rușii au primit și schițele tehnice a navelor la început de proect și sistemul de comandă ZENIT care este piesa cea mai inportantă a navei (atunci francezii nu au prevăzut ce întorsătură vor lua lucrurile), și acuma declară că sunt în stare să producă în Rusia la Baltiiskii Zavod Mistralul 3 și 4.
  http://www.vz.ru/news/2014/10/27/712568.html
  Așa că nu se știe încă cine perde și cine câștigă……..

 • Ref. la subiect, fără resurse nu ai capacitatea de a dezvolta sau întreține forțe armate. Reduci sau tai banii, trebuie să tai din echipare: o stochezi, o vinzi – dar nu o utilizezi operațional. Mai dur e cu resursa umană, care pretinde eforturi financiare importante.
  Când s-a discutat că lumea s-a schimbat odată cu avansul tehnic, unii nu au înțeles de ce nu poți ține forțe dimensionate pe alte date. De aceea nici nemții nu țin active unitățile blindate, olandezii au calculat contabil și au tăiat din rădăcină problema.
  La noi, cu vugetul care este și cu structura aferentă a cheltuielii nu poți ține mai mult de o escadrilă operațională. Cu atât mai mult cu cât sistemele noi nu „acceptă” neîntreținerea sau subțierea pregătirii/antrenamentului.
  Bref: nu e surprinzător să vezi forțe aeriene serioase care sboară o mână de avioane. Polacii s-au întins prea tare pentru cât vor să ducă și acolo vorbim de interes maxim al gestionarilor.

  • @Flogger
   “Polacii s-au întins prea tare pentru cât vor să ducă și acolo vorbim de interes maxim al gestionarilor.”

   Polacii nu prea au avut de ales…

   Si oricum polacii sunt cu mult mult mult mai normali la cap decat altii pe care-i stim noi…

   Nu au avut de ales pt ca ei sunt tampon intre rusi si germani, coridoarele de invazie au ramas cam aceleasi, tot ruta Berlin-Smolensk-Moscova sau viceversa Moscova-Smolensk-Berlin.

   In either case ei sunt cei footooti si daca trece tavalugul din nou peste ei probabilitatea e mare ca sa fie din nou desfiintati ca stat, Kaliningradul e langa ei si Tarile usor Baltite care trebuie aparate de asemeanea…

   Adica oricum ai da-o polacii sunt in poteca.

   Polacii au fost sprijiniti ca sa se inarmeze si costul pe care-l suporta ei este costul relaxarii Germaniei.

   Noi suntem relaxati, ca pana vine rusul din nou in coasta noastra mai dureaza ceva timp.

   Si daca-o fi si-o fi, intoarcem armele.

   Care arme…eh, asta ar fi o problema…

   Probabil de aici motivul pt care pastreaza Delfinul la mal, in caz de … il intorc p’ala, ca-i usor de intors, deoarece pluteste 🙂 🙂

   Si din care cauza probabil nu prezentam prea multa incredere (la ce clasa politi’caco’nducatoare avem) si rezultatele inarmarii Romaniei se 8serva cu near-field scanning optical ochiometry …

 • la spanioli ce sa faca cu ef-urile?
  se mai cearta cu englezii in casa de la gibraltar …isi mai arunca niste bucati de beton ptr a bloca flota de vase de pescuit
  ..celalalt mai pune garda civila sa-i controleze la pasapoarte…
  se sicaneaza ,dar sunt amandoi in casa si au amandoi ef-uri si oricum nu s-ar ajunge niciodata la vreun conflict previzibil ca sunt certuri in familie
  cu marocanii…???
  sa fim seriosi
  marocanii sunt pe hartie
  cand a fost conflictul cu insulita patrunjel au facut recunoastere cu avianele alea de transport mai mici de la marina si s-au dus sa aresteze fortele marocane moe , asa cum se aresteaza niste delicventi
  au pierdut total influenta in america latina ,asa ca pe acolo nu-i iubeste nimeni si nu mai au ce imparti pe acolo
  au pierdut “teoretic-practic” sahara de vest
  asa ca ce sa faca cu ele??
  cand se dezvolta programul se dorea un nucleu ptr o viitoare forta comuna europeana(o sa-mi sara iar @gsg 9 in cap ),dar asta era ideea …un fel de baza
  intre timp ideile s-au dezvoltat din nou eterogen….unii au pus spike pe tiger , altii vor hellfire …si au uitat toti de trigat
  pana una alta se obtine ce se vrea din bazinul mediteranei si rutele spre indic si pe unde ii mai intereseaza mai elegant cu bani ..pe masa ,sau pe dedesubt(asta ptr ue si ei inteleg ca e mai logic ,ieftin sa ceara la centru)
  fara o viziune pe termen mai lung o reasezare a capcitatii militare ,industrial-militare multe programe din astea vor merge din inertie si o dorinta a guvernelor de a conserva unele capacitati ce vin legate de industria adiacenta orizontala etc

 • Nu ştiu cum Spania, care în anii 1970 era în feudalism merge azi atât de bine. Este mult peste România, e clar. Dacă economia le merge, o să aibă şi armată.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: