Terestre

Militari israelieni cer mai multe Namer APC si sisteme de protectie Trophy

APC Namer apartinand Golani Brigade

APC Namer apartinand Golani Brigade

După ce şapte luptători din Golani Brigade au fost ucişi în urma unui atac cu RPG asupra transportorului M113 în care se aflau, în cadrul Operaţiei “Protective Edge” desfăşurată împotriva militanţilor palestinieni din Fâşia Gaza, înalţi oficiali din armata israeliană şi-au manifestat speranţa că IDF (Israel Defense Forces) va achiziţiona vehicule blindate mai bine protejate şi mai multe sisteme active APS (Active Protection Systems) cum ar fi Trophy de la Rafael.

Ofiţerii amintiţi mai sus au declarat că vor mult mai multe blindate din clasa APC, tip Namer, care posedă un blindaj superior, pentru a înlocui bătrânele M113 din care IDF-ul are în inventar câteva mii.

Pe lângă Namer, cei ce au luat poziţie solicită şi echiparea mai multor vehicule cu Trophy APS, sistem creditat cu protejarea tancurilor Merkava Mk 4 împotriva a peste o duzină de atacuri cu rachete antitanc lansate de către militanţi în timpul Operaţiei “Protective Edge”.

“We want many more Namer APCs for the infantry,” a senior army source said. “If we had more Namers and more defences, we would have fewer casualties from missile strikes such as the one that occurred on the M113.
“There were arguments beforehand about why we needed the Namer and Merkava Mk 4. I think after Operation ‘Protective Edge’, these questions will shrink away,” the source added.
“In Lebanon too, these vehicles can bring extraordinary firepower and capabilities. They are very advanced, have excellent armour defences, flexibility, and detection and precision abilities. There are no armoured vehicles like them in the world,” he said.
The acquisition of large numbers of new armoured vehicles and the installation of APS would significantly strengthen Israel’s ground manoeuvre capability, the source argued. “This creates a ground offensive that cannot be stopped anywhere, and this is what Israel needs.

Jane’s

Oameni serioşi, israelienii.

TR-85M1 Bizonul

TR-85M1 Bizonul

La vreun sfert de milion cât costă una bucată sistem Trophy din ăsta… am putea echipa cu protecţie de invidiat tancurile Cavalerilo Negri într-un an, fără să dăm faliment.

Vorbesc de Batalionul 284 Tancuri de la Galaţi, pumnul de oţel al Armatei Române, batalion cu şanse mari să întâmpine Estul în caz de ceva.

MLI-84M Jder

MLI-84M Jder

În următorul an, la fel… fără să dăm faliment, am putea echipa cu Trophy pe camarazii de brigadă ai Cavalerilor Negri echipaţi cu MLI-84M Jder.

Piranha - Scorpionii Rosii

Piranha – Scorpionii Rosii

Piraniilor din dotarea Scorpionilor Roşii le-ar prinde bine un Trophy.

TAB B33 Zimbru

TAB B33 Zimbru

În imagine, Zimbru de la Bistriţa – Batalionul 812 Infanterie.

Trophy pe Zimbrii de la Bistriţa şi Dej? N-am sărăci dacă în anul de după echiparea Pirăniilor am pune sistemul ăsta şi pe Zimbri.

TAB Batalionul 2 Infanterie Calugareni

TAB apartinand Batalionul 2 Infanterie Calugareni

Şi… poate înlocuim bătrânele TAB-uri de la ‘2 Infanterie “Călugăreni” cu transportoare blindate moderne, cum ar fi Saur.

Desigur, dotat cu Trophy.

Oare am da faliment?

 

– Iulian Iamandi –

5 Comments

 • Sistemele active de protectie, precum si cele reactive, nu prea se impaca cu ideea de binom tanc/blindat – infanterie… Plus ca mediul urban sporeste riscul victemelor colaterale.

  • Daca e cum spui tu, cum iti explici ca IDF-ul foloseste intensiv ‘binomul tanc- infanterie’ (orice o insemna asta pt ca in realitate arme intrunite inseamna si genisti si cercetasi samd) Merkava 4-Namer in luptele urbane? Ambele dotate cu Trophy.

   • Ratiunea pentru care Trophy este utilizat este pentru protejarea suplimentara a echipajului tancului – remembere Liban 2006?. Sunt sigur insa ca IDF nu are nevoie insa de Trophy, cel putin nu una extrem de urgenta, ci mai incurand sa imbunatateasca modul in care infanteria coopereaza cu tancurile (exista anumite deficiente la IDF in acest sens, dar nu mai sunt la fel de mari ca in cazul razboiului din 2006.

    • corect, ca protectie suplimentara.
     insa sistemele active nu interfereaza cu cooperarea dintre infanterie, genisti, cercetasi si tancuri.
     IDF-ul executa din 2006 absolut toate misiunile tancurilor in sistem arme intrunite (+cc, geniu, artilerie, drone) sau chiar arme integrate (+aviatie, nave) si asta inclusiv in cadrul luptei in localitati.

 • N-am da faliment, dar exista un motiv simplu pt care nu ar fi o idee buna sa dotam TR 85M, MLI 84M sau TAB-urile cu Trophy: Trophy e conceput ca un sistem complementar blindajului clasic. Merkava 4 si Namer exceleaza la capitolul asta.

  Daca nu ai deja un blindaj clasic performant instalat, pui aproape degeaba Trophy.

  Daca il pui pe TAB 77 sunt bani aruncati, pentru ca inamicul ti-l poate distruge si cu o pusca antimaterial. La fel si pe TR-85M, care e gaurit lejer de priectile cal 125 mm si prin anumite parti si de 30 mm.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: