Diverse Geopolitica Resboaie

Militari Britanici in Ucraina

Cameron si Poroshenko (via AFP)

Cameron si Poroshenko (via AFP)

Marea Britanie a anuntat ieri ca va trimite in Ucraina un contingent de 75 de militari. In maxim o luna, acestia vor fi dislocati departe de zona de conflict din estul tarii, urmand a asigura consiliere in patru domenii: infanterie, intelligence, medical si logistic.

“Over the course of the next month we are going to be deploying British service personnel to provide advice and a range of training, from tactical intelligence to logistics to medical care, which is something else they have asked for,” a declatrat premierul britanic David Cameron, citat de KyivPost.

Decizia a fost data publicitatii ieri, desi se alfa in dezbatere in comisia de securitate nationala inca din decembrie si reprezinta prima implicare directa a Marii Britanii de la declansarea conflictului din estul Ucrainei acum aproape un an.

Primii 30 de instructori britanici vor fi dislocati la Kiev chiar din aceasta saptamana, 25 dintre ei urmand a fi implicati in activitati de consiliere si instructie de infanterie, medicala, logistica si analiza informationala. Un program mai complex de instructie de infanterie va fi demarat odata cu cresterea pana la 75 a numarului de instructori britanici.

Personalul britanic dislocat in Ucraina nu va fi trimis in zona de conflict din estul tarii, perioada de dislocare putand ajunge la una-doua luni. Militarii implicati in procesul de comanda si control ar putea petrece pana la sase luni in Ucraina.

Via:
The Guardian

9 Comments

 • Mesajul este clar, NATO nu va lasa Ucraina sa cada sub dominatie rusa. Proiectul numit Novorusia este mort. Oricum Rusia a obtinut ceea ce era important pentru ea adica Crimeea.

  • ” Proiectul numit Novorusia este mort. ” – Io zic ca nici pe departe. Luna acre vine SUA trimite omuleti sa “instruiasca” militarii ucraineni pentru o si ami buna pace. Vad ca britanicii fac la fel.
   Ambele tari fac treaba asta pe fata. Daca se apuca si Putin sa trimita soldati si armata regulata pe fata in est oare apare Novorossyia sau nu? Io zic ca apare.

   ” Oricum Rusia a obtinut ceea ce era important pentru ea adica Crimeea.” – Pai a obtinut chiar mai mult decat atat. A obtinut blocarea aderarii Ucrainei la UE si NATO, care era cea mai importanta dupa securizarea Crimeei.
   Ucraina va fi multi ani de acum incolo cu teritoriul ala nerecunoscut de nimenidar care e autonom, are moneda proprie, armata proprie si care nu raspunde la nici o comanda din partea Kievului.

   • “io” zic ca pana acum unii jucau cu cartile pe masa si altii …care “e mai smecheri” si pe sub masa
    acum au decis sa joace care pe care
    sa vedem ce repede se pune in practica novorossia
    e bine oricum ..ca unii se vad cu sacii in car
    apropo de ce sustineai in alt comentariu de stat muribund …aka ukraina si de faptul ca romania in marinimia ei ar trebui sa se hraneasca din lesul ei cu teritorii
    istoria ne cam invata ca cine practica necrofilia risca sa aiba indigestii ulterior
    parerea mea e ca e mai buna o cale mai dreapta…si ca darurile astea sunt in fapt otravite
    moldova intai sa vrea sa se alinieze la niste standarde…si noi sa stim sa gestionam apropierea …dupa aia natura isi spune cuvantul

    • Amin.Problema e ca daca incepe cafteala la greu,nu va fi bine de nimeni.

     In primul rand si sa castige vestul,n-am facut nici o afacere.Am distrus puterea rusa,care de bine de rau tine Europa pana la Pacific.In al doilea rand,vestul nu va intra cu forte conventionale in Ucraina.Dar Rusia va folosi inarmarea si pregatirea Ucrainei ca pretext pt. intrarea pe fata.Cateva luni va fi liniste si pace,dar in astea cateva luni mobilizarea rusa va fi si mai si ca pana acum.
     Vestul vrea sa invinga Rusia pe propriul teritoriu,folosind doar armata ucraineana.E si asta o forma de nebunie.

    • Hm, nu prea sunt eu mare amator de ideea cu incorporatul de teritorii din Ucraina, probabil ca am spus-o vreodata asa ca fapt divers, nu mai retin. In fine, ideea e ca in afara de Bucovina de Nord nu vad ce altceva am putea sa ne luam inapoi de la ucraineni. Incorporarea Bungeacului ar fi sinucidere data fiind compozitia etnica actuala.

     • Stai linistit, ca daca se va ajunge pana intr-acolo sa ne recuperam noi teritoriile istorice pierdute de-a lungul istoriei in fata altora mai avari de felul lor, cred ca se poate rezolva si problema asta etnica! De obicei a III-a-i norocoasa, se spune….insemnand WW3 in cazul de fata. Cine castiga, ia absolut tot….daca mai putem vorbi de vre un castigator!

 • Cind criza financiara din 2008 sta sa inceapa, base ne-a asigurat ca la noi n-o sa fie.
  Acum sta sa inceapta un adevarat razboi in Ukraina. Klausul local ne asigura ca la noi nu va ajunge.
  Numai la granita noastra.

 • Iar polonezii au anunţat că vor instrui ofiţeri ucrainieni. Nu au spus unde, în Polonia ori în vestul Ucrainei. Decizia a fost anunţată astăzi.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: