Marină

Mil Mi-14 s-ar putea intoarce in serviciu

Mil Mi-14PL Haze-A Polish Navy

Mil Mi-14PL Haze-A Polish Navy

Marina Rusă şi-a manifestat interesul în readucerea în serviciu a cândva temutelor elicoptere Mi-14  antisubmarin purtătoare de armă nucleară.

În anii nouăzeci, Washingtonul a insistat asupra scoaterii din serviciu a acestor elicoptere, alături de bombardierele strategice şi rachetele balistice.

Mil Mi-14, numit Haze în cod NATO, este un elicopter antisubmarin din era sovietică derivat din Mi-8.

Publicaţia Business Online din Republica Tatarstan, unde a fost produs Mil Mi-14, anunţă că firma Kazan Helicopter Works (KVZ) se pregăteşte pentru redarea elicopterelor Mil Mi-14 pentru utilizare în Marina Rusă. KVZ nu a comentat ştirea, dar o sursă din interiorul companiei a declarat că readucerea la zbor a elicopterelor Mil Mi-14 a fost luată în considerare.

Mil Mi-14 este un elicopter cu baza la sol, amfibiu, înarmat cu (opţional) o torpilă, doisprezece bombe de adâncime de 64 kilograme sau opt de 120. Mil Mi-14 are în arsenal şi o muniţie specială: o bombăr antisubmarin cu puterea de o kilotonă, în greutate de 1600 kilograme, capabilă să distrugă orice ţintă aflată în imersiune pe o rază de 800 de metri.

Elicopterul Mil Mi-14 este capabil să amerizeze, dar şi să zboare în toate condiţiile meteo, fiind capabil să opereze până la 300 de kilometri de ţărm. Mil Mi-14 poate rămâne în aer pentru cinci ore şi jumătate, putând acoperi o distanţă totală de 1100 kilometri.

Sonarele, magnetometrele, balizele hidroacustice şi alte echipamente speciale pentru detectarea-urmărirea submarinelor, au fost foarte avansate în capabilităţi şi puteau detecta orice tip de submarin. Descoperit, sumbarinul nu mai avea şanse de scăpare.

“The Americans took Mi-14 on a special notice after an incident in late 1980s, when an unidentified foreign submarine, presumably of the US Navy, was detected in the Soviet territorial waters. The intruder was allowed to leave unharmed only because the actual command to eliminate the border violator never came, Business Online reported.”

Mil Mi-14 era atât de bun la vânătoarea de submarine, încât în 1996 toate versiunile de Mi-14 au fost retrase din serviciul Rusiei, la presiunile Washingtonului.

În prezentul marcat de masiva re-echipare a Marinei Ruse, Mil Mi-14 ar putea fi utilizat cu succes în Flota Mării Negre şi în Flota Nordică.

Mil Mi-14 poate fi utilizat chiar şi de pe platforme petroliere, sau pentru operaţiuni de salvare pe mare.

Cererea iniţială este aproximată la 100 de elicoptere Mil Mi-14.

Experţii consideră că readucerea în serviciu a elicopterelor amfibii Mil Mi-14 ar putea fi executată în doi ani, in diferite faze. Prima etapă ar implica restaurarea a 10 elicoptere Mil Mi-14, după care acestea ar trece printr-un proces avansat de modernizare, iar o a treia fază ar fi reprezentată de repornirea liniei de producţie în până la cinci ani.

Noua versiune a lui Mil Mi-14 ar beneficia de motoare noi, avionică avansată şi electronică modernă.

Este de aşteptat ca şi stabilitatea pe apă a noului elicopter antisubmarin să fie superioară lui Mil Mi-14.

Sursa: Navy Recognition

– Iulian Iamandi –

14 Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: