Aviaţie Marină Terestre

MBDA lansează noul sistem de aparare aeriana VL MICA NG

MBDA anunță, cu ocazia expoziției online Euronaval, lansarea comercială a noului său sistem de apărare VL MICA NG.

Sistemul VL MICA NG se bazează pe integrarea în sistemul actual VL MICA a rachetei anti-aer MICA NG (Nouă Generație), a cărei dezvoltare a început în 2018 pentru a echipa în primă fază avioanele de luptă Rafale ale Franței. Familia VL MICA – care a fost integrată, până acum, în versiuni navale sau terestre, de 15 forțe armate din lume – va beneficia de un potențial crescut de a răspunde unor provocări viitoare.

MBDA

MBDA

Eric Beranger, CEO-ul MBDA, a declarat în legătură cu noul sistem de apărare VL MICA NG: „După doi ani de dezvoltare a Noii Generații a sistemului MICA am ajuns să cunoaștem în profunzime performanța acestui sistem nou air-to-air, ceea ce ne permite să scoatem pe piață, cu toată încrederea, sistemele de apărare VL MICA ground-to-air sau surface-to-air care integrează această rachetă. Compatibilitatea totală dintre cele două generații de rachete va permite forțelor armate să le integreze în sistemele de apărare existente, maximizând astfel rezultatele investiției.”

Noul sistem VL MICA NG oferă, datorită tehnologiilor inovatoare integrate, capabilități îmbunătățite pentru abordarea unor ținte atipice (drone, aparate de zbor de mici dimensiuni) ca și viitoare amenințări, caracterizate prin semnături infraroșu și radiofrecvențe tot mai puțin detectabile. În plus, noua VL MICA NG va putea să intercepteze la distanțe mai mari țintele „convenționale” pe care actualul sistem VL MICA le abordează deja (avioane, elicoptere, rachete de croazieră și rachete anti-navă).

Dimensiunile muniției MICA NG rămâe neschimbate, permițând integrarea acesteia în actualele lansatoare VL MICA. Actualele mecanisme data link ale rachetei sunt compatibile cu performanțele cinetice sporite ale rachetelor, ceea ce permite sistemelor VL MICA upgradarea la standardele VL MICA NG prin simple update-uri ale softului.

MBDA launches the new VL MICA NG air-defence system ©DR

MBDA launches the new VL MICA NG air-defence system ©DR

Despre racheta MICA NG

Bazată pe un design cu totul nou, racheta MICA NG moștenește dimensiunile externe și conceptul unic care au asigurat succesul sistemului anti-aer MICA pentru un sfert de secol. Conceptul MICA include cap de ghidaj infraroșu sau pe frecvență radio pe același corp de rachetă, permițând operatorului să aleagă cea mai bună opțiune la momentul tragerii pentru a contracara tactica adversarului.

Pe MICA NG, un ghidaj infraroșu bazat pe un sensor matriceal va permite o mai bună sensibilitate, în timp ce noul ghidaj cu radio frecvență cu antena AESA permite adoptarea unor strategii de detenție inteligente. Volumul redus al componentelor electronice permite VL MICA NG să aibă un volum mai mare de lichid de propulsie, ceea ce îi mărește raza de acțiune considerabil, iar motorul cu dublu puls adaugă energie rachetei la finalul zborului, sporind manevrabilitatea și abilitatea de a intercepta ținte la distanțe mari. În modul surface-to-air, MICA NG va putea intercepta ținte aflate la peste 40 de km. Costurile cu mentenanța și operarea vor fi considerabil mai mici datorită senzorilor care vor monitoriza statusul muniției pe tot parcursul ciclului de viață.

MICA NG va fi disponibilă în producție de serie începând cu 2026.

8 Comments

 • Parca posibilele, viitoarele noastre corvete ar trebui sa vina cu MiCA! Daca e asa oare asta ii baga in carti ptr inlocuirea HAWK si eventual Shorad?

  • Vax albina ,MBDA la desemnare NSM una bucata sut in fund nu e bune ,deci Raytheon ,la vizita socotit Naval Group und Thales und Raytheon ,fur korvetten

 • E bine ca exista alternative la ESSM ca raza de actiune ca oricum MIVA VL era mult mai buna la achizitia tintelor si modularitate, avand si cap IR si RF.
  Impresionanta noua raza de actiune dar as vrea sa vad mai multe detalii si cam ce tinte poate sa le intercepteze asa de departe de platforma de lansare.

  • De ce Mica e/era/va fi mai buna la achizitia tintelor nu inteleg, modularitate da, numai ca ESSM nu si-a propus niciodata asta. MICA a fost conceputa ca fiind inlocuitor al unei rachete ghidata radar si a unei IR, deci era de asteptat sa fie modulara.

   Pe langa alternative la ESSM se uita si de CAMM (ER), poate si IRIS-T. De Spyder nu ne mai gandim?

   • ESSM-ul actual are dirijare semiactiva spre tinta. MICA VL are dirijare activa daca este RF si daca este varianta IR i se dau doar update-uri despre pozitia tintei si capul de lupta IR o cauta in acel sector.
    Mie imi place CAMM (ER) dar se pare ca nici nu ne-am uitat la ea pana acum (Romania, MApN) IRIS -T si variantele lui imi plac de asemenea mult si mie mai ales ca se pot integra si cu NASAMS-ul si cu Patriot-ul – MEADS-ul practic acolo bate.
    Spyder ar fi bune si ele daca le putem integra bine cu celelalte sisteme NATO pe care le avem, aici poate mai putem folosi macar de antrenamente Python 3-urile la final de viata operationala si de ce nu poate R 73-urile pe care le mai avem pe MIG 21 LanceR la ora actuala. Daca cei din Yemen au reusit integrarea cu EOTS -ul si R 27 IR si R 73 am putea si noi cu israelenii sa facem acest lucru,

    • ESSM actual are si dirijare activa (Block II).
     https://www.navalnews.com/naval-news/2019/08/low-rate-initial-production-begins-for-raytheon-essm-block-2/
     Mica NG mai are 6 ani pana sa intre in productie.

     Si eu tind sa cred in cea mai buna varianta ca fiind CAMM (inclusiv ER) sau ESSM (inclusiv BlkII) ca variante bune pentru noi avand in vedere genetica mai buna (rachete concepute cu lansare de la sol). Abia NG-ul vine cu asta in minte, Mica clasic e racheta AA. La fel si ca IRIS-T. Adica chestia aia cu rachete IR descoperite….
     Varianta SL e alta poveste, dar deocamdata nu are cumparatori.
     Spyder pare a fi cea mai buna solutie pret-calitate, dar dupa experienta georgiana nu stiu cat i-as crede pe evrei.
     La cate R73 mai avem si cat de expirate or fi chiar nu se mai merita bagat bani in ele. De asemenea in Volkov, HAWK si alte asemenea piese de muzeu.

    • Pare-se ca politica de vanzari MBDA e impartita, francezii avand exclusivitate pe Romania. N-auzi domne de ASRAAM, BRIMSTONE, SPEAR, MARTE, CAMM, RAM sau SEA-VENOM.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: