Advanced Tactics, fondată în 2007, se ocupă cu proiectarea de vehicule destinate în special uzului militar. Firma a început să lucreze la Black Knight Transformer în 2010 şi după construirea unei serii de prototipuri, a ajuns anul trecut la un model de Transformer alimentat cu combustibil.

Advanced Tactics speră ca acest vehicul, într-o zi, să fie implicat în situaţii de luptă, datorită capabilităţilor sale de a aduce provizii sau de a scoate răniţii din câmpul de luptă în mod autonom, fără a risca şi alte vieţi. Ar putea să zboare într-un loc sigur, ar putea să meargă pe teren în zone periculoase, iar când mersul pe pământ nu ar fi posibil, ar putea să se ridice şi să zboare pe un teren mai acceptabil.

Advanced Tactis a testat protoripul în decembrie 2013 în Carolina de Sud. Vehiculul, mai mare decât un camion de tip Ford F-350, cu mai mult spaţiu de depozitare, prinde 112 km pe oră pe şosea. Anvelopele sale mari sunt capabile să facă faţă drumurilor cu teren accidentat. Cu toate acestea transportul pe roţi nu este suficient.

black_knight_transformer

Black Knight Transformer

Cele şase rotoare care sunt dispuse în părţile laterale ale Transformer-ului sunt propulsate de motoare cu combsite pentru a-l putea ridica de la sol. Pentru primele teste de zbor efectuate în martie 2014, vehiculul a planat autonom 3048 m deasupra solului, iarAdvanced Tactics afirmă că vehiculul poate zbura la o altitudine mult mai mare.

Vehiculul foloseşte forţă de tracţiune variabilă, asemănător unui quadcopter. Pentru a se ridica sau pentru a coborî, vehiculul alimentează constant rotoarele, în mod egal. Pentru a vira spre dreapta, furnizează mai multă putere rotoarelor din sânga, şi invers pentru a vira spre stânga.

Datorită acestei simple configuraţii, Transformer-ul nu are nevoie de suprafeţe de control, precum flapsurile de pe aripa de avion, nici de rotoare direcţionale, precum au elicopterele. Acest lucuru nu ar fi posibil fără un program inteligent şi fără senzori.

Vehiculul poate zbura autonom datorită unei reţele de algoritmi, senzori şi aparatură destinată zborului, folosind o tehnologie care stabilizează dronele create de amatori, controlate de persoanele care le manevrează de la distanţă.

Un avantaj al Transformer-ului este faptul că are o structură modulară, făcând posibilă înlocuirea de piese ori repararea acestora, fără a înlocui întreaga maşinărie.

Rotoarele defecte pot fi schimbate de o echipă alcătuită din doi mecanici, se pot scoate secţiuni din vehicul pentru a creşte capacitatea de sarcină ori poate fi adăugată o barcă, de exemplu, pentru a crea o amfibie utilă în teren mlăştinos.

Advanced Tactics spune că versiunea finală va avea o formă mult mai aerodinamică, iar schiţele arată de asemenea că va fi mult mai blindată.

AT_Black_Knight_Transformer_roadable_vertical_take-off_landing_VTOL_aircraft_United_States_line_drawing_blueprint_001

Black Knight Transformer

Prototipul actual are următoarele caracteristici în zbor:

Lungime: 9,5 m

Lăţime: 5,8 m

Înălţime: 2,5 m

Când e stocat, prototipul are următoarele caracteristici:

Lungime: 7,6 m

Lăţime: 2,6 m

Greutatea sa brută este de 1,995 kg. Poate atinge o altitudine de 3050 m şi o viteză la sol de 112 km/h.

–   Adina Călin   –

 Surse: