Marină UUV/UCUV

Marina Poloniei va opera submersibile robot autonome HUGIN 1000 MR

HUGIN 1000 MR

HUGIN 1000 MR

Remontowa Shipbuilding Gdansk a selectat Kongsberg Maritime pentru furnizarea unui sistem HUGIN 1000 MR AUV (Autonomous Underwater Vehicle) si sistemele asociate destinate comunicatiilor sub apa si de pozitionare a echipamentelor destinate misiunilor de deminare, ca si parte a unui dragor care va fi livrat Marinei Poloneze.

HUGIN 1000 MR AUV poate detecta, clasifica si identifica minele marine intr-o singura misiune.

Livrarea va cuprinde sistemul HiPAP pentru comunicatii sub apa si pozitionare, care furnizeaza up-date-uri USBL si comunicatii cu HUGIN 1000 sau alte vehicule subacvatice.

HUGIN este in prezent operational in cadrul Marinei Regale Norvegiene, Marinei Finlandeze si Marinei Italiene, fiind folosit chiar si de catre companii comerciale. Este capabil de a realiza navigare cu viteza mare si dispune de calitati excelente in ceea ce priveste navigatia si incarcatura utila, configuratiile depinzand de adancimile la care urmeaza sa indeplineasca misiunile (1000, 3000 sau 4500 de metri).

Submersibilul poate fi echipat cu diferite tipuri de senzori de inalta performanta pentru operatiuni sincronizate simultan.

Conceptul HUGIN permite integrarea alternativa a senzorilor destinati misiunilor stiintifice geofizice, cautarii si cercetarii, in functie de solicitarile clinetilor.

Aplicatiile navale includ deminarea, REA (Rapid Environmental Assessment)/Battlespace, ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance, iar cele comerciale includ  examinarea platformelor petroliere, conductelor si structurilor din imersiune, monitorizare de mediu, cercetare maritima si hidrografica.

Sursa: Kongsberg

 

– Iulian Iamandi –

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: