Geopolitica Marină

Marina Indiana a receptionat submarinul nuclear Chakra II

Submarin nuclear din clasa Akula II

In data de 4 Aprilie  India a reintrat în clubul select al statelor ce dețin submarine nucleare după intrarea în serviciu al submarinului INS Chakra II, fostul  K-152 Nerpa al Marinei Ruse, din clasa Akula II.

Cu această nouă dotare India dorește să își întărească puterea navală, ca reacție la planurile de expansiune ale Marinei Chineze și amenințarea tradițională venită din partea Pakistanului.

După festivitatea de intrare în serviciu al submarinului INS Chakra II, ministrul indian al apărării A. K Antony a declarat că noua navă reprezintă un mare pas înainte pentru Marina Indiană și că va apăra independeța și securitatea țării. Foarte frumos….

INS Chakra II este un submarin nuclear din clasa Akula, are un deplasament de 8140 tone, a fost construit în anul 1993 și a fost închiriat din Rusia pentru 10 ani contra sumei de 670 milioane dolari.

Contractul inițial pentru livrarea submarinului a fost semnat în anul 2004, iar din 2008 și-a început voiajele pe mare cu submariniști indieni la bord, tot în anul 2008 a avut loc un accident determinat de pornirea neaștepată a sistemului de stingere a incendiilor care a eliberat un gaz toxic, 20 de oameni au murit intoxicați.

De-a lungul timpului în presa indiană au apărut informații referitoare la calitatea slabă a echipamentelor de la bordul submarinului, și că acestea nu îndeplinesc standardele marinei indiene.

Pe lângă INS Chakra II, India are în dezvoltare propria clasă de submarine, clasa Arihant din care se vor construi 4 bucăți, primul urmând să fie lansat la apă în cursul anului 2012 iar în 2013 să devină operațional.

Sursa : http://www.defensenews.com/article/20120404/DEFREG03/304040003/India-Inducts-New-Russian-built-Nuclear-Submarine?odyssey=mod|newswell|text|FRONTPAGE|p

 

3 Comments

  • Submarinul asta e un mare pas inainte pentru marina indiana .
    Ma mir ca Bae Systems nu s-a oferit sa le vanda submarine, ca sa-si mai scoata cheltuielile de cercetare-dezvoltare .

    • Asta poate sa insemne ca submarinele construite la ei mai intarzie sa apara, dar si ca rusii vor sa faca rost de bani din orice si sa blocheze proiectele concurente .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: