Armata Romana

MApN cumpara veste si casti antiglont

Ministerul Apărării printr-un anunț postat pe portalul de achiziții publice SEAP, își face cunoscută intenția de achiziție a  3.000 de veste antiglonț nivel III-IV și 3.000 de căști din Kevlar.

Valoarea programului ar fi de aproximativ 9,36 mil RON, completele vor fi livrate în două loturi într-un termen de 24 de luni de la semnarea contractului, urmând să fie folosite de Forțele Terestre.

Achiziția a fost „încurajată” de situația tensionată de la granițele României, după cum ne spune următorul text:

 Motivele pentru care autoritatea contractanta a decis accelerarea aplicarii procedurii de atribuire organizata prin licitatie restrânsa, pentru achizitionarea produselor mentionate mai sus sunt urmatoarele: 1.Necesitatea înzestrarii urgente a trupelor din subordinea Statului Major al Fortelor Terestre cu echipamente de protectie balistica, având în vedere situatia politico – militara si posibilitatea aparitiei unor evenimente imprevizibile la adresa securitatii nationale, în contextul degradarii accelerate a mediului de securitate la Marea Neagra; 2.Caracterul de extrema urgenta al achizitiei, determinat de posibilitatea aparitiei unor evenimente imprevizibile externe, date fiind si perioadele de aplicare a unei proceduri de licitatie restrânsa, în conditiile efectuarii platii din fondurile suplimentare care vor fi alocate în anul 2014, dupa rectificarea bugetara.”       

Pe lângă licitația de cumpărare a vestelor antiglonț, pe SEAP se remarcă o creștere a licitațiilor în desfășurare sau a cererilor de ofertă pentru lucrări de reparații a navelor militare, avioanelor, elicopterelor, echipamentelor de comunicații și achiziții de piese pentru diverse vehicule ale MApN.

– David Victor –

23 Comments

 • Usor usor ceva ceva se misca… poate prea intet dar totusi se misca. Mai o reparatie, mai o carpeala, dar e bine ca se fac si astea. Apropo, o sa ramaneti uimiti daca stiti ce sisteme optice si de ochire sunt instalate pe “vechiturile T55”, pot trimite si niste poze daca imi spuneti unde :D… Totusi e jenant cum alte bloguri prezinta doar stirile “rele”, si cand este o veste buna… face un articol de 2 lei cum de noi am fi praf pana si la servicii. Pana acum injura in fortza vechea securitate, iar acum o lauda ca facea fatza Rusiei, jenant!

  • Sistemul optic e cam singura parte semi-moderna pe “vechitura”. Adevarul este ca daca e sa dai bani pe ceva, camera IR e prima pe care trebuie sa o cumperi.

   Acuma nu vreau sa intreb cate aparate de vedere pe timp de noapte pentru uz personal sunt in Armata Romana? Cati soldati adica sunt capabili sa lupte noaptea pe bune?

   • La batalionul de forte speciale cel putin avem capacitati ultra moderne… inclusiv sisteme de ochire prin laser de unde poate fi dirijat focul de la sol sau din aer, echipamente night si termo vision si toate cele…

 • Prima miscare logica in directia indicata de Mihais si XV!
  Normal ar fi sa plecam de la protectia individuala spre restul echipamentelor mai complicate…
  Acum ar trebui continuat cu sisteme de vizare, echipamente optice, etc….macar la infanteie ne-am permite sa fim in top.
  Intre timp altii achizitioneaza echipamente de tipul “soldatul viitorului”
  Deci?! Superhezbollah? – mai e mult pana departe, aia au si drone inclusiv din cele UCAV si sisteme antitanc portabile moderne de infanterie.

 • WTF ???
  Putină analiză pe text…
  MApN-ul are intenția de a cumpăra…de la intenție , la execuție, e cale lungă, după buna tradiție dîmbovițeană…
  3000 de vești și căști…număr ridicol de mic, (părerea mea), la ce nevoi de mijloace de protecție individuale există în momentul de față…
  vor fi livrate in 2 loturi, termen 24 luni… so, în cazul cel mai optimist, vor fi livrate pe la jumatea lui 2016 bulendrele..SO, UNDE E EXTREMA URGENȚĂ, CĂ NU M-AM PRINSESERĂM?????
  dacă arde așa tare, băgau un termen de o lună, max. doo , nu 2 ani, și mă îndoiesc că Stimpex-ul nu poate produce mai mult de 5 căști și 5 vești pe zi, ca să onoreze comanda…
  Ori e achiziție cu cîntec, cu dedicație, ori dacă nu, e praf în ochi comanda asta…
  Părerea mea, hîc…

 • Trei mii de căşti la 70 000 de ostaşi e o glumă. Un om din 20 va avea cască şi vestă. Probabil o vor purta dom lotoner sau slotoner cmd. de ploton. La revoluţie stăteau ofiţerii ascunşi sub birouri prin comandamente cu căşti, iar ostaşii stăteau cu boneta pe cap afară să păzească.

 • […] „ Motivele pentru care autoritatea contractantă a decis accelerarea aplicării procedurii de atribuire organizată prin licitaţie restrânsă, pentru achiziţionarea produselor menţionate mai sus sunt următoarele: 1.Necesitatea înzestrării urgente a trupelor din subordinea Statului Major al Forţelor Terestre cu echipamente de protecţie balistică, având în vedere situaţia politico – militară şi posibilitatea apariţiei unor evenimente imprevizibile la adresa securităţii naţionale, în contextul degradării accelerate a mediului de securitate la Marea Neagră; 2.Caracterul de extremă urgenţă al achiziţiei, determinat de posibilitatea apariţiei unor evenimente imprevizibile externe, date fiind şi perioadele de aplicare a unei proceduri de licitaţie restrânsă, în condiţiile efectuării plăţii din fondurile suplimentare care vor fi alocate în anul 2014, dupa rectificarea bugetară.“, afirmă MApN. Mai mult, pe lângă această licitaţie, pe portalul achiziţiilor publice se remarcă o creştere a licitaţiilor sau a cererilor de ofertă pentru lucrări de reparații a navelor militare, avioanelor, elicopterelor, echipamentelor de comunicații și achiziții de piese pentru diverse vehicule ale MApN, informează resboiu.ro. […]

 • Ne mai lipsesc prastile si sulitele insa cu putina bunavointa si dorinta le vom cumpara in secolul abia inceput.
  De la cresterea cererilor pentru licitatii pana la semnare e cale lunga. De la semnare pana la livrare e alta cale si mai lunga. Iar in final de la achizitionare pana la dotarea soldatului si al unitatilor…ohohooo

   • Robert Ionut, la urmatorul henţ te bag la spam. NU este sat fara caini pe Resboiu, iar faptul ca tu remarci ca suntem foarte ocupati fiecare si profiti provocandu-l pe George GMT care la randul lui crede ca si tine ca pe Resboiu e sat fara caini, nu e ok nici pentru tine si nici pentru el.

    George GMT, don’t patronize us.

 • off-topic: cine vrea sa faca o fapta buna e rugat sa raporteze la Facebook pagina “Romanian Army (1948-1989)”, deja handicapatul ala derapeaza prea grav si nu sunt sperante ca se va potoli prea curand.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: