
Vehicul cercetare CBRN
Ministerul Apararii va achizitiona 4 vehicule de teren neblindate pentru cercetare, acestea vor avea un pret de 3, 25 milioane RON fara TVA si vor fi livrate de catre compania ROM TECH intr-un termen maxim de 48 de luni, conform unui anunt de atribuire postat pe portalul de licitatii online e-licitatie.ro.

MAN TGS
Armata se va mai dota cu 20 de autocisterne de mare capacitate pentru transport combustibili livrate de catre firma MHS (dealer MAN), compuse din cap tractor si semiremorca, cu capacitati intre 28.000 si 32.000 litri.

ATV
Pe langa acestea se vor mai achizitiona un numar de 107 autovehicule de teren variat (ATV-uri), pentru care a fost publicat un anunt de intentie pe SEAP (anunt de participare numarul 180678/14.11.2017), pretul estimat este de 1,848 milioane RON fara TVA, dintre acestea 11 vor fi vehicule ATV cu caracteristici tehnico – tactice superioare iar 96 vehicule ATV cu caracteristici tehnico – tactice reduse.
– David Victor –





Sa inteleg ca vor fi civile acele camioane!?
Nu cred ca se pune problema transportului pe teren accidentat a 28 respective 32 de tone. Pentru astea exista camioane cu capacitati mai mici.
http://schwarzmueller.com/en/vehicles/537/
http://www.gmagyar.com/commun/popup.php?id=69975
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21936580-achizitii-noi-aparare-173-autocamioane-pentru-transportul-trupelor-20-autocisterne.htm
Am citit in articolul asta, Capul tractor sa aiba posilitatea de a functiona cu combustibil de tip turboreactor.
Exista autocamioane civile sa funcioneze cu acest tip de petrol?
Imi imaginez ca nu ar intra cu 30 de tone in mocirla…
Majoritatea motoarelor mari (V6 in sus) cu o capacitate cilindrica de 3 litrii in sus pot folosi “Combustibil de tip turboreactor”.
Diferentele intre diesel si “Combustibil de tip turboreactor” nu sunt asa mari. “Combustibil de tip turboreactor”, defapt JP8 la americani si F34/F35 la europeni e cam acelas produs cu motorina (DF2), doar ceva mai “curat”, distilarea lui facandu-se la temperaturi mai joase, deci mai putine molecule foarte lungi (grase). Problemele folosirii JP8 in motoarele diesel vin de la lipsa acestor grasimi, dar solutia e relativ simpla. Pe model trabant se adauga ulei in combustibil. Si inca ceva – consumul e ceva mai crescut decat la motorina tocmai din acelas motiv.
Bineinteles, folosirea pe termen lung a JP8 in motoarele diesel nu poate fi benefica, el fiind doar un conbustibil de urgenta. Nici invers nu merge – adica mototrina in motoarele turbina – asa cum au vazut australienii pe pielea lor cu tancurile Abrams…
Multumesc Mihai!