Armata Romana

MApN cumpara proiectile tip sageata

TR-85 M1 Grafenwhor

TR-85 M1 Grafenwhor

Ministerul Apărării a atribuit recent companiei Romarm un contract în valoare de 3,8 mil RON(fără TVA), pentru livrarea de muniție anti-tanc tip săgeată calibru 100 mm.

Numărul proiectilelor ce vor fi cumpărate nu a fost comunicat, cel mai probabil find vorba de câteva sute de obuze APFSDS-T BM-421 Sg.

Proiectilul BM-421 Sg a fost dezvoltat în cooperare cu Israel în anii ’90 ca parte a programului de modernizare a tancului TR-85, folosit pe tancul TR-85M1 acest tip de muniție poate perfora blindaje cu o grosime de 444 mm echivalent RHAe de la o distanță de 500 m, 425 mm echivalent RHAe de la 1.000 m și 328 mm de la 4.000 m.

Sursa: dgmarket.com

– David Victor –

27 Comments

 • Pare-se ca morcovul a inceput sa apese mai adanc in poponetele MAPN-istilor! 🙂 Ivan face minuni pentru armata noastra!

 • Eficienta o pentru un proiectil sageata in fata unui T90 modernizat sau a unui T72 modernizat la nivelul ultimei generatii de T90.Un mare fas.Altfel sta treaba daca vorbim de tunul L55 calibru 120mm care echipeaza Leopardul 2A7+ versus blindajul unui tanc rusesc.Ma rog, si cei din industria de aparare trebuie sa aiba ceva de lucru.

  • un leopard e bun
   dar un leopard cu o rezerva de ateva proiectile???
   cum spunea cineva pe un for militar de t 72-urile romanesti
   care erau stocurile de munitie ptr ele???
   ca altfel iau “bataie” si de la t 55
   si de moment avem tr 85 m1 ,cu proiectile sageata de 100 mm,asa ca nu trebuie sa se apuce sa cumpere munitie ptr leo 2a7
   cand om avea altele ,or cumpara ptr altele
   pana una ,alta avem tunuri de 100 mm pe tancuri si artilerie antitanc ,de astea luam ca e logic

   • Tunurile noastre de 100mm in fata lui T90 sau T72 modernizat recent nu are absolut nicio sansa decat in situatia unor lovituri aplicate in spatele si partile laterale ale tancului.Frontal proiectilul nostru sageata este neputincios inclusiv de la o distanta de 400m.Ce sa mai vorbim de distante de 1000-3000m de unde se angajeaza tancurile in lupta.

    • @sorin: voi n-ati auzit de tanchistul ala al nostru care se lauda ca la recentul exercitiu din Germania 6 tancuri romanesti au facut praf 8 tancuri americane dintr-o formatie de 11? Si asta fara ca romanii sa sufere vreo pierdere. Ca erau americanii nervosi&shit. Pai daca asa harcea parcea au facut in tancurile M-1 va dati seama ca in lupta cu T-72 sau T-90 nici n-ar apuca ai nostri sa se enerveze cum trebuie.

     • Nu contest profesionalismul tanchistilor romani implicati in acea aplicatie insa daca erau agrenati intro lupta reala situatia era alta, in defavoarea noastra.Acolo tanchistii nostrii au stat la panda, camuflati, iar americani intrand in raza lor vizuala au primit virtual cateva incarcaturi perforante in fata.In situatii reale de lupta presupun ca zona este cercetata inclusiv aerian si abia apoi apar tancurile americane care se bucura inclusiv de suport aerian, daca intampina dificultati.Eventualele puncte de rezistenta sunt depistate din timp si indicate artileriei care le prelucreaza un pic in tandem cu aviatia militara apoi le paseaza tancurilor care finalizeaza povestea.

     • Steliane, in ciuda respectului pe care ti-l port, tu de multe ori vorbesti lucruri pe care nu le cunosti. Nu asta ma deranjeaza, ma deranjeaza rautatea pe care o afisezi in anumite comentarii la adresa Armatei. Sper ca ai avut doar o perioada mai proasta si iti doresc numai bine!

       • @xv: marius-fenchea a pus punctul pe i. Si in legatura cu dotarea armatei si in legatura cu alte subiecte.
        Dotarea cel putin pe anumite categorii cum sunt blindatele ca de ele vbeam acum e atat de slaba incat trimiterea militarilor in ele la lupta echivaleaza cu o executie. Dar cu o executie nasoala. E mai ieftin sa-i spanzuri, parerea mea, macar rezulta niste morti frumosi sa mai poata familia sa-i vada o data nu niste bucati ciopartile si carbonizate de carne. Am postat la alt subiect niste poze cu tancurile ucrainene, ai vazut ce ramasese din ele? De ce nu merita echipajul ala de 4 oameni trimisi in lupta sa aibe macar o sansa rezonabila de supravietuire? Macar 30 de secunde de la lovirea tancului pana la aprinderea munitiei, sa apuce sa iasa macar o parte din ei.
        Si vine armata si lasa un “leak” studiat la TV ca eu cetateanul sunt prost si nu ma pricep la tancuri. Cat de prost ma crede? Daca spuneau ai nostri ca au bulit 2 Abramsuri si au pierdut 2 de-ale noastre ziceam: bai, curios ca si-au luat-o Abramsurile de la TR-uri dar in fine, tot ce se poate. Dar asa, cat de prost ma crede? Si de ce nu e mentionata victoria TR-urilor pe nici un forum strain? Se vbeste pe sute de pagini de M-1 versus T-90/72/80 sau despre ipoteticele victorii ale Su-30 indiene asupra F-22 si face lumea spume la gura iar cand doua plutoane de tancuri americane sunt facute praf de o forta net inferioara fara sa apuce sa faca atacatorului nimic nu se sesizeaza nimeni? Cum, n-a auzit SNAFU ce kaft si-au luat ai lui ca sa sara de posterior in sus? Deci cum spune Marius F. eu pur si simplu cred ca nu mai merge asa.
        Stiu ca omul face diferenta si nu masina dar in anumite limite. Altfel ne descurcam cu sabii de lemn.

         • T-72B3 – module Kontakt-5 si vizor Sosna-U! Am pus un filmulet zilele trecute – printre altele, in coloana mecanizata se oobserva si un T-72 B3

        • exercitiile alea la care participa sunt un fel de competitie
         si ai nostri soldati ,ca orice om ce participa la o competitie si obtin un rezultat bun sunt mai exaltati ,mai “euforici” poate in declaratii ,luate “la cald”
         la fel americanii ,despre care se spunea ca erau nervosi
         oorice om competitiv ,…cand pierde se enerveaza
         eu ma enervez si cand pierd la zaruri(nu joc zaruri ,dar e ptr a..)
         e ceva natural
         prostia ,e ptr realizatori ,care extrag din context spusele ,le plaseaza intr-un cadru propagandistic si dau o imagine gresita
         apropo ,de la 300-400 metri ,cam orice lovitura de tanc e fatala(in afara de datele de penetrare rha),unghiul de incidenta ,cat si aria de ochire cresc ,cu cat distanta e mai mica
         cu alte cuvinte ,cam poti sa alegi unde lovesti ,daca esti in pozitie favorabila de tragere

        • @stelian

         tu faci trei confuzii:

         -una la mana, ii bagi in acelasi borcan pe tanchisii care au participat la aplicatie, cu jurnalistii militari si cei din PR-ul MApN. cu ce sunt responsabili tanchistii de povestile scoase de cei din presa militara? ce au relatat jurnalistii e treaba lor.

         -doi la mana, confunzi tactica cu tehnica de lupta.in aplicatii exista scenarii. un tanc poate juca rolul unui T 72 sau T 80. daca in aplicatiile de la noi in dubla partida, arbitrii decid nivelul pierderilor in functie de anumite statistici,cu sistemul MILES nu mai e loc de interpretari.

         deci echipajele noastre au gandit tactic in cazul respectiv mai bine decat cele americane, nu TR-urile au fost mai bune decat abramsurile.daca nici atata lucru n-ai inteles..

         -trei la mana, presupunand ipotetic ca ar fi fost o lupta reala intre TR 85M si Abrams in cazul respectiv TR-urile aveau ‘the upper hand’ si cum au tras primii, iar topografia si vegetatia dezavantajeaza atacatorii, probabil ar fi castigat. in desert sau la malina ar fi distruse de la 1 km jumate de abramsuri, dar in relief framantat au sansa lor.

   • Decat tanchist cu T55 sau TR85M1 mai bine infanterist foarte bine instruit dotat cu Javelin, Spike, RPG29, samd.Cu asemenea jucarii sigur il fac KO pe rus.

    • Sa fii tanchist pe T55 sau TR85M1 inseamna ca esti doar un condamnat la moarte, fara nicio sansa de scapare, in fata unui T72 sau T90, modernizate recent.Sa nu mai vorbim de tancul Armata.Iti trimiti la lupta oamenii cu tancurile de mai sus, impotriva unor tancuri moderne doar daca vrei sa scapi de ei si ii vrei morti.

  • Putin prefera sa obtina pe care politica ceea ce isi doreste.Le-a facut ucrainenilor o dovada de forta, le-a dat de inteles ca acestia sunt in fundul gol si ca la o adica ii poate face praf, si incet ii aduce pe calea dorita de el.Pentru Rusia este un mare castig daca Ucraina se va federaliza, inclusiv pe criterii etnice, unde regiunile vor avea o totala autonomie si vor putea influenta politica Kievului, inclusiv pe cea externa.Rusia vrea un stat tampon intre ea si NATO si mai doreste sa pastreze Ucraina in sfera sa de influenta.Daca se ajunge aici, Ucraina va fi la modul real doar marioneta Moscovei.

  • ”Putin and Poroshenko did not agree on cease-fire in Ukraine as Russia not party in conflict, but discussed how to resolve conflict, Kremlin says – @RIA_Novosti”
   ”Donetsk Republic Casts Doubt on Fulfillment of Poroshenko’s Call for Ceasefire – @RIA_Novosti”

   Despre ce vorbim?

    • Nu e primul ”armistițiu” încheiat. De la asta și până la ”gata, s-a terminat” -ce asta am înțeles eu din cum a interpretat @Sorin e cale lungă. Poate i-o prosti Putin pe ăia cu întrunirea N.A.T.O sau pe ăia cu următorul set de sancțiuni. Timp în care își vede de treabă.

     • Bre,io incep sa-l suspectez pe Porosenko &gasca de inside trading.Baga niste titluri numai bune sa manipuleze bursele.In ultimele saptamani,daca erai in stafful sau si te imprumutai de 100000 euro,faceai cateva milioane fara nici un stres.Iar daca erai mare magnat ucrainean ajuns presedinte,faceai miliardul lejer si curat.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: