Armata Romana

Licitatie pentru munitie de infanterie

Cartuse

Ministerul Apărării a publicat pe portalul de achiziții publice e-licitatie.ro un anunț de participare ce vizează achiziția unor cantități de muniție calibru 7,62 x 54 mm și 7,62 x 39 mm.

Durata de livrare ar fi de 40 de luni, costul estimat fără TVA de 22.987.146 RON iar cantitatea dorită variază între un număr minim de aproximativ 4,6 milioane cartușe și un număr maxim de aproximativ 19,9 milioane cartușe în următoarele proporții:

Cantitatea estimata de produse care ar putea fi solicitata pe parcursul derularii acordului-cadru este:

Pt. Cartus 7,62×54 mm cu glont miez otel: cantitatea minima – 487.460 produse / cantitatea maxima – 1.687.460 produse

Pt. Cartus 7,62×54 mm cu glont trasor: cantitatea minima – 100.000 produse / cantitatea maxima – 400.000 produse

Pt. Cartus 7,62×39 mm cu glont miez otel: cantitatea minima – 3.000.000 produse / cantitatea maxima – 14.400.000 produse

Pt. Cartus 7,62×39 mm cu glont trasor: cantitatea minima – 912.000 produse / cantitatea maxima – 3.462.000 produse 

Cantitatea estimata de produse care ar putea face obiectul unui singur contract subsecvent:

Pt. Cartus 7,62×54 mm cu glont miez otel: cantitatea minima – 400.000 produse / cantitatea maxima – 487.460 produse

Pt. Cartus 7,62×54 mm cu glont trasor: cantitatea minima – 100.000 produse / cantitatea maxima – 100.000 produse

Pt. Cartus 7,62×39 mm cu glont miez otel: cantitatea minima – 3.000.000 produse / cantitatea maxima – 3.800.000 produse

Pt. Cartus 7,62×39 mm cu glont trasor: cantitatea minima – 850.000 produse / cantitatea maxima – 912.000 produse 

Actuala licitație vine după ce în 2014 Ministerul Apărării a încheiat contracte cadru pentru livrarea a 3,95 milioane cartușe și contracte subsecvente/anuale pentru livrarea a 2,36 milioane cartușe, cea mai mare achiziție de muniție de infanterie derulată de MApN cel puțin în ultimii 10 ani .

– David Victor –

14 Comments

 • Munitia ce trebuie trasa de un batalion de pifani intr-un an.Sau de 2 plutoane din FOS.Mai plusati baieti,ca racanii rusi baga cate 3000-5000 de boabe in taberele de pregatire de langa Rostov,inainte de a se rataci prin Ucraina.

    • Legea.Banuiesc.Intamplator,Sellier Bellot vinde mai bun si mai ieftin.Politia are asa munitie si nu se compara cu ce face Sadu.

     E drept,ce mai e pe stocuri de la noi e si veche.Uneori,deseori,nu face bum.

     Oricum,pretul minim /boaba mi se pare foarte mare.La banii astia iei de la nemti munitii cu sutele de bucati,nu cu milioanele.

 • Este interesant la cantitati ,deoarece nu se vorbeste nimic despre 5.56x45mm.Deci undeva a cazut reconversia/achizitia de armament NATO.Sau ne gindim la ce au ursii/vecinii de la nord si est. 3 “plutoane de fese” dau undeva la cam 20000 pe zi. Un batalion de infanterie cam 10x10x400 pe an ca sa fiu rautacios. Deci ne pregatim pentru un razboi:bani albi pentru zile negre.

 • La cate exercitii au anuntat numa pentru anu asta si la (sper ca se intampla) inmultirea tragerilor obisnuite la toate unitatile nu pare deloc o cantitate prea mare. Din contra, se putea si mai bine dupa cum zic niste oameni mai cunoscatori mai sus.

  Interesant e ca nu apar alea de 5,45×39. Deci inca se tine bine Pm md 63/65 (AKM-ul) si e folosit destul de mult inca.
  Pentru 5,56×45 asteapta probabil pana apare si “noua arma de asalt”, care nu pare o prioritate acum.
  Oricum nu va fi o problema cu cartusele, cred ca pot produce imediat si din alea in tara, cand va fi momentul (daca nu cumva produc deja pentru export sau ce nevoi mai sunt aici)

  • Evident că iau muniție adecvată pt ce este… iar AKM/PM e prezet și viitor. Nimic deosebit aici. Reconversie mereg înainte, presupun, dar ritmul e care e și muniția trebuie să fie pt gurile de foc care este și apoi pt care vor fi fiind.

 • Stimati domni, urmaresc de ceva vreme cu interes site-ul dvs. (tin sa-l salut pe Iama, un vechi si informat “coleg” de pe mai vechiul forum worldwar2.ro) si va felicit pentru informatiile si contributiile publicate. Din pacate, la noi istoria si actualitatea militara, discutate (si) pentru neprofesionisti, sunt si raman inca o zona (mult prea) de nisa – eu personal mai stiu un singur site de unde pot obtine informatii argumentate si credibile. Cat despre “contributiile” presei genelaliste pe aceste teme, pe care de multe ori nu se sfieste sa le abordeze (de regula in absenta altor subiecte), prefer sa nu ma pronunt.

  As avea o gramada de nelamuriri, oarecum punctuale si disparate, pe care o sa incerc sa le exprim pe puncte, legandu-ma cumva de tema acestui articol. Imi cer scuze daca abuzez prea mult de rabdarea dvs.

  1. Exista vreo varianta (in uz) de utilizare a dispozitivelor optice de ochire (“optical sights”, versus “iron sights”) pentru PA . model 86 (fie modelul mai vechi, vedere de noapte, inspirat de AKM, fie cel/cele mai noi, de zi si noapte, de inspiratie vestica)? Daca acestea sunt pe undeva in uz in Ro, exista probe/imagini? Aceeasi intrebare si pentru PA model 1990 si pm model 1963/1965, de 7,62 mm

  2. Care este eficienta dispozitivelor mentionate mai sus, in termeni de (spre exemplu) capacitate de achizitie/rata de lovire a tintei? S-ar putea explica, pe scurt, pe ce principii functioneaza ele? Din cate stiu, ar exista trei categorii de device-uri: lunete (cu marire sau nu – de ex. cele fara marire la ce folosesc?), pointere laser si minilanterne (flaslighturi) pentru iluminarea tintei. Mai simplu spus, sunt ele o necesitate sau mai degraba un moft? In conditiile in care, din cate stiu, nu prea mai exista armata NATO care sa nu le foloseasca (pe scara cat de cat larga), cum se explica lipsa lor (daca lipsesc cu adevarat) la trupele romane, fie si macar cele din teatrele de operatiuni (trupe care in majoritate au functionat/functioneaza ca infanterie usoara)? Sunt ele (in ordin relativ vorbind, evident) scumpe, ar fi compatibile cu PA model 1986?

  3. Cum se face ca utilizarea PA model 1986 nu s-a generalizat in randul tuturor categoriilor de forte? Cate exemplare s-au fabricat, cand a fost oprita productia (daca a fost oprita)? A fost (este) introdusa/folosita PA model 1990 in armata romana, sursele pe care le-am gasit fiind contradictorii? Ce categorii de forte mai folosesc pm model 1963/1965, si cum se face ca acesta (si, respectiv, PA model 1990, daca e cazul) a mai ramas in uz, la peste 25 de ani din 1989?

  4. Are armata romana vreun model OFICIAL de casca balistica in uz (imaginile, chiar si cele recente arata cam aceeasi “buna dezorganizare” care se vedea, la acest aspect, inca de prin ultimul razboi mondial, ilustrand o multime de modele)? Dar un model oficial de “side weapon”?

  Si, in final 5 (dintr-o alta zona); din cate stiu, radarul Elta, customizat pentru Migul 21 (in sens de downgrade) era totusi capabil sa ghideze incluziv rachete aer-aer cu raza lunga (BVR). Este acest lucru real? Si, daca e asa, este real si faptul ca Fortele Aeriene n-au avut/cumparat niciodata astfel de rachete? Daca DA, cum se poate explica o asemenea lipsa de logica (stiu, grea intrebare 🙂 )? Pilotii s-au putut antrena, ina ceste conditii, si pentru asemenea misiuni (BVR interception)? Si ultima (si ma duc), este acest radar capabil sa dirijeze simultan doua rachete spre tinte?

  MULTUMESC MULT PENTRU INGADUINTA!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: