Armata Romana Fortele Aeriene Fortele pentru Operatii Speciale Fortele Terestre

Licitatie pentru drone tactice

Shadow 600 UAV Romania 2009

Shadow 600 UAV Romania 2009

Ministerul Apararii a publicat prin intermediul Companiei Nationale Romtehnica o cerere de oferta (Anunt de participare numarul 169155/18.08.2016), pentru achizitionarea unui numar de drone tactice.

Este avuta in vedere achizitia unui numar de 6 sisteme de avioane fara pilot (UAV), de nivel tactic, pretul estimat este de aproximativ 250 milioane RON fara TVA (55 milioane euro), livrarea urmand sa se faca pe o perioada de 38 de luni de la atribuirea contractului, locul de livrare este Bucuresti iar criteriul de selectie este cel al pretului cel mai scazut.

Tot prin intermediul CN Romtehnica, MApN a emis o cerere de oferta (anunt de participare numarul 169149/18.08.2016), pentru achizitionarea unui numar de 2-20 sisteme de observare pentru un pret estimat de aproximativ 12,4 milioane RON fara TVA, locul de livrare mentionat este Braila iar perioada de livrare de 38 luni.

sursa: e-licitatie.ro

– David Victor –

26 Comments

 • In 2010 se vorbea de dotarea cu UAV-uri intr-un buget de 50 mil dolari, era vorba atunci de 12 bucati si se vorbea de o oferta a Elbit pt Hermes(cel mai probabil 450), care a si fost prezentat la BSDA in 2008 si 2010.

  http://jurnalul.ro/editorial/cu-si-fara-pilot-531712.html

  ”E vorba despre 12 UAV-uri noi cu o cheltuială maximă de 50 de milioane de dolari, dintr-un buget de circa două miliarde de dolari. Fie că vom continua colaborarea cu firma americană AAI, fie că acceptăm oferta tentantă a israelienilor care ne pot furniza mai performantele Hermes”

 • “Dizpozitivele UAV vor trebuie sa aiba o constructie modulara, sa poata fi lansate si recuperate atat manual, cat si automat, cu sau fara rulaj, atat pe pista amenajata, cat si pe suprafete dure, plane, orizontale, amenajate sumar. Raza de actiune trebuie sa fie de minim 80 km, sa aiba plafonul minim de zbor la 4.500 m, greutatea maxima la decolare sa fie de 37 kg si sa aiba o autonomie de zbor de 12 ore. In specificatiile tehnice inaintate de Romtehnica se precizeaza ca ora de zbor nu ar trbeui sa coste mai mult de 150 de euro.”

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21233736-noi-achizitii-aparare-drone-tactice-55-milioane-euro-3-milioane-euro-pentru-sisteme-observare-recunoastere-tintelor-pentru-nave-fluviale.htm

  Astea sunt cerintele pentru UAV-uri

  • La 55 de milioane pentru 6 bucati, iese in jur de 9 milione bucata. Scume al naibii dronele. Stau si ma intreb ce piese asa de scumpe poti baga intr-o drona de 37 de kile ca sa ajungi la pretul ala….

   • Din ce inteleg eu e vorba de 6 sisteme, nu de 6 UAV-uri, iar un sistem poate avea mai multe UAV-uri.
    Posibil sa fie folosite (si) in cooperare cu artileria aia reactiva cu raza lunga (150km) de se vorbea nu de mult cum ca va fi achizitionata, caracteristicile cerute s-ar cam potrivi

    • a doua e ca e o licitatie
     pretul e estimativ ..poate nu inteleg eu bine dar estimativ nu inseamna …ca am gasit eu pe net ca s-ar potrivi ale a cu sine , impart la sase si imi iese…calculul
     chestia e ca unii inteleg ce vor si arunca cu pietre inainte sa plece trenul din gara
     scopul???
     cine stie poate exista un scop sau poate sunt doar …asa pesimisti
     eu as spune ca e de asteptat macar un an sa vedem ceva in derulare concret
     pana …putem specula cu ce si cum…dar revin la parerea mea ..constructiv

 • 38 de luni? Foarte mult pentru niste uav-uri!
  Suma e foarte buna, probabil ne permitem ceva mai bun decat scan eagle

 • La banii astia am putea lua Predator cu tot cu armamentul din dotare. La 700 km raza deactiune, e util atat in Marea Neagra cat si dincolo de NIstru.

  • Da – ca tocmai Romania a declarant ca va pocni tot ce e dincolo de Nistru. Unde mai pui ca intra si in atributiunile NATO :))))

 • […] Este avuta in vedere achizitia unui numar de 6 sisteme de avioane fara pilot (UAV), de nivel tactic, pretul estimat este de aproximativ 250 milioane RON fara TVA (55 milioane euro), livrarea urmand sa se faca pe o perioada de 38 de luni de la atribuirea contractului, locul de livrare este Bucuresti iar criteriul de selectie este cel al pretului cel mai scazut, informează resboiu,ro. […]

 • stie cineva vreo noutate despre vehiculele Iveco, sau cele patru radare belgiene?
  au sosit?le-a vazut cineva?

  • Da, au venit toate, ba chiar mai multe. Din greseala belgienii ne-au trimis 6 radare. Acum negociaza o reducere de pret pt cele 2 ca nu le vor inapoi… :))

 • am intrat azi de curiozitate pe wiki la echipamentul armatei romane.la aviatie spun baietii ca am avea comandate 5 rq-4 global hawk ce vor fi livrate in 2018.informatia e doar pe site-ul in engleza.pe cel in romana nu apare asa ceva.stie cineva ceva despre asta?mi se pare sf sa luam global hawk.decat daca vrem sa stim ce fac galbejitii in beijing.

  • Ma indoiesc ca informatia este reala. Un GH costa mai mult decat toti banii oferiti pentru programul dronelor tactice la un loc. Daca tin eu bine minte parca eram implicati intr-un program de achizitie comun pentru drone din categoria Global Hawk la nivel UE sau NATO nu mai stiu sigur. Nu-mi amintesc sa fi avut noi un program individul de achizitie pentru asa ceva.

   • da, ai dreptate.nato a comandat in 2012 cinci drone din astea.la program participa 12 tari membre nato,printre care ,normal,suntem si noi.ceva gen heavy airlift wing.

  • romania a cumparat in parteneriat cu alte 20 de tari mi se pare 5 aparate pe care le vom folosi inpreuna deci nu sant numai ale romaniei dar avem dreptul sa le folosim

  • oricum alta manevra de rahat.americanii au investit vreo 10 miliarde$ in dezvoltare si dupa au vazut ca e al dracu de costisitor(vreo 19000 $/ora de zbor).asa ca l-au bagat pe gat fraierilor din nato.care nato initial a vrut vreo 8 pe urma cand a vazut cat costa a redus la 5.bune si alea decat nimic.se mai amortizeaza din costurile r&d.

 • Drona celor de la ARCA a decedat din fasa la fel ca celelalte proiecte ale lor, sau chiar se mai lucreaza la ea?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: