Armata Romana

Licitatie pentru Autospeciale de Interventie EOD

Autospeciale pentru interventie EOD URO VAMTAC si Cougar

Autospeciale de interventie EOD URO VAMTAC si Cougar

Ministerul Apararii, a publicat prin Compania Nationala Romtehnica SA, pe portalul de licitatii publice, e-licitatie.ro, un anunt de participare (anunt de participare numarul 169268/24.08.2016), care vizeaza achizitionarea unui numar de 3 autospeciale de interventie EOD.

Pretul estimat al celor trei vehicule va fi de aproximativ 10,4 mil RON fara TVA, tipul procedurii prin care se va face selectie este licitatia restransa, criteriul de selectie este cel al pretului cel mai scazut, perioada de livrare va fi de 26 de luni de la atribuirea contractului iar locul de livrare este Constanta.

– David Victor –

28 Comments

 • in 2008 cand le luaram pe primele doua am dat 526000 euro.acum dam pe 3 modica suma de 2,1 mil.300% crestere de pret.daca o tinem in ritmul asta cu “achizitiile” vom avea mai multe vehicule eod decat mli-uri,mai multe avioane cargo decat interceptoare si mai multe remorchere decat nave de lupta.e bine.inseamna ca tindem spre pace,nu vrem razboi.

 • Sau, incepem sa urcam trollii in duba. Aia mare, dar nu de jandarmi. Zic de aia pe care scrie Spam.

  Dragos, convinge-ma ca esti magul de la Maglavit si stii ce tip de autospeciale eod vor fi cumparate si ca d-aia te dai cu coccisul de podea.

 • daca nu am carpi azi aici,maine dincolo,adica daca nu le-am cumpara la 8 ani diferenta ar trebui sa fie de acelasi tip.dar noi ne-am obisnuit sa cumparam anul asta cateva apc-uri,anul viitor cateva remorchere,pe urma modernizam niste mli, apoi ne aducem aminte iar de apc.si iese o varza ca din carpeala nu iese altceva.vom avea tot timpul armament pestrit,in numar insuficient si aproape mereu invechit.de la inceputul anului singurele contracte mai consistente au fost fregatele si spike.in rest au cheltuit 70-80 mil $ pe remorchere,motoare de vedete,rhib-uri,microbuze,dustere,samd.logic ne pregatim de o perioada calma.si nu mai pot de spam.postez din amuzament(e distractiv sa citesc postarile unora care habar nu au despre armata dar se baga in seama).

  • „de la inceputul anului singurele contracte mai consistente au fost fregatele si spike.in rest au cheltuit 70-80 mil $ pe remorchere,motoare de vedete,rhib-uri,microbuze,dustere,samd”

   Tu vrei sa se faca in anul 2016 ce nu sa facut din 2005 pana in 2013?

   Faptul ca in 2015-2016 au fost initiate achizitiile pomenite, este cat se poate de bine.

   Este de discutat, ca poate era mai bine sa se faca aia si nu aia, ailalta si nu aialalta samd.

   Procesul de dotare al armatei, dupa catastrofa din 2005-2012, care a devenit din ce in ce mai accentuata, dupa 2013 a reintrat pe o panta ascentanta, mai 12 F-16, mai cateva remorchere, mai niste Spike-uri.

   Este cat se poate de adevarat ca unele dintre programele de dotare nu sunt tocmai adecvate cu noile realitati si perspective.

   Insa pana la urma, cel mai important lucru este ca se misca dracului ceva, cea ce este mai bine decat nimic, d-ale dreacu’, astia suntem, atat putem, mergem inainte, e in specificul national.

   • din 2016 ar trebui sa nu se mai repete ce a fost pana acum.adica achizitii cu taraita din toate.sa se stabileasca ce este cel mai important(ex.aparare a-a ,sau mai multe escadrile de multirol,sau mama lor ce or considera) si sa se tina de directia respectiva.polonia,tarile baltice merg pe programe mari de achizitii,nu taraiala ca la noi.am mai spus in alta postare: si in “35-“40 incepuse sa se miste ceva in armata(r-35,lt-38, pzl-11,sm-79) si cand a trebuit sa le folosim in lupta ne-am dat seama ca am luat niste prostii.

      • De ce 1943?La declansarea razboiului armata avea 31 C.K.D-LT 38,126 Skoda R-2.In 1942 au fost primite de la germani 6 T3 si 6 T4.

       • are dreptate iulian.lt-38 l-am primit de la germani in 43.la inceputul razboiului aveam catastrofa ailalta lt-35 alaturi de frantuzestile r-35 si porcariile de tanchete ckd ah4r.

      • La momentul achizitiei R-2 urile erau la nivelul tancurilor folosite atunci pe continent inclusiv in URSS.Inclusiv R-35. Altceva nu gaseai. Despre T-34 si KV inca nu se stia nici la noi nici in restul Europei.Ca s-au dovedit depasite mai tarziu este alta problema, altii mai mari au avut surprize mult mai dureroase din punctul asta de vedere.

   • @Victor
    “Insa pana la urma, cel mai important lucru este ca se misca dracului ceva”

    Misca, misca, problema nu e ca nu misca acum comparativ cu 2005-2014, problema e ca misca anemic

    12 d’alea, una d’aia, 3 d’alelalte

    Zici ca’si cumpara pastile 🙂 🙂

    Si in ritmul asta n’or sa’si rezolve dotarea in vecii vecilor

    Programele alea multianale cu mii de masini blindate si neblindate, camioane, TBTuri, LRSAM, alea prin ce sertar zac aruncate si mai ales pana cand?

    Urmeaza sa reia licitatia pt 16 torpile si eventual s’o porneasca p’aia pt 30 cartuse 🙂

    • Cu torpilele si daca le luam si daca nu le luam, pagaba-n ciuperci.

     Cartuse s-au luat cu milioanele din 2014 incoace.

     Pentru unele categorii nu ai nevoie de cantitati mari de tehnica.

     Au avut nevoie undeva in vreo unitate de EOD de inca 3 autospeciale, acum ce sa faca, sa cumpere 300 ca sa fie in numere mari?

     12 F-16 nu sunt 12 scobitori, la bani ma refer, au costat vreo 600 de milioane de euro, de doua ori mai mult decat toate programele de dotare initiate in perioada 2005-2012.

     Asa cum am mai spus, perioada 2013-prezent, pentru istoria modernizarii Armatei Romane post ’90, reprezinta o perioada (inca) fasta, similara cu perioada 1996-2004, cand la fel lucrurile s-au miscat dpdv al dotarii si nici atunci in numere foarte mari (mai 50 de TR-uri modernizate, 30 si ceva de Geparduri, cateva radare, cateva Shadow-uri, doua fregate) iar in perioada 1999-2004 s-au miscat realist dpdv al obiectivelor pe care armata le urmarea.

     Dupa 2005, atunci cand in sfarsit tara ajunsese la un echilibru macro, aveam toate premisele dezvoltarii, puteam sa avem un traiect similar cu al Poloniei, a venit un presedinte alcolic cu o boarfa de elena, a inceput un balamuc national si sa dus totul pe p…

     Si dupa cataclisme d-astea naturale, este normal sa te resimti, o consecinta directa a balamucului politic 2005-2009, o reprezinta deficitul fondului de pensii de aproape 4 mld euro si cei 300 de mii de bugetari care sunt in plus in schema si care determina cheltuieli suplimentare de 2,8 mld euro.

     Deficitele astea doua structurale sunt cele mai mari frane in calea modernizarii infrastructurii, unei relaxari fiscale care sa te ajute sa mai atragi o investitie si care impiedica inclusiv demararea unor programe de dotare mari pt armata.

     Dupa care sunt si greselile armatei, in 2006 Dobritoiu le spunea americanilor ca nu or sa poata sa mai sustina bugetul de 2% din PIB pt armata, si o sa fie nevoie de o reducere a efectivelor si o reducere a prezentei Ro in teatrele de operatiuni.

     Astia in armata ce au facut?In 2006 au infintat inca o divizie, au umflat schema de personal cu vreo 20.000 de mii de oameni, stiind ca nu or sa poata sa ii sustina, plus ca au ignorat semnele premergatoare crizei din 2007-2008(era suficient sa citeasca zf si sa se uite la tmc), si criza dezlantuita din 2009-2010.

     In loc sa incerce o dezvoltare intensiva a unei armate de 60-70 de mii de oameni, au umflat-o pana la 85-90 de mii de oameni la care s-au adaugat aventurile romano-americanesti din Afganistan si a iesit un mare spanac.

     60% din tehnica armatei era nefunctionala, 80% din buget se ducea pe salarii, 85% din sumele destinate antrenamentului militarilor erau consumate de cei 15% care erau trimisi in Afganistan, programe de dotare ioc, o armata colapsata.

     Acum cu mostenirea asta, in 2-3 ani vrei sa se schimbe situatia peste noapte?

     Sa se anunte una dupa alta achizitii de sute de Patria, zeci de F35-uri, sute de Leo 2, sisteme aa de mld $?

     Nu ai cum, statul este nereformat, nici armata nu este reformata.

     Daca tot am facut analogia cu perioada 1996-2004, in primi ani programele de dotare erau derulate avand ca tinta o structura de forte complet nerealiste(o forta aeriana de 16 escadrile, zeci de brigazi, babiuc anunta ca in 2005 armata va avea efective de 170 de mii de oameni), in 1999-2000 sa revenit cu picioarele pe pamant si sa trecut la o armata mult mai mica dar mult mai eficienta.

     Sa speram ca o sa vina din nou un astfel de moment, prin care sa se tinda catre o armata si mai mica dar mai eficienta decat ce putem avea daca o sa continuam pe directia asta.

     • N’am comentat motivele si istoria de la Traian si Elena incoa

      Am comentat doar ce se vede si momentan nu se vede prea bine, achizitii punctuale, anemice relativ la ce nevoi are Armata

      De acord cu statul si armata nereformate, insa daca se mai asteapta niste ani sa se “reformeze” si alea eu pe parerea mea personala pe persoana fizica zic ca pana se reformeaza statul dispar cu totul din peisaj ca forta combativa si raman o politie militara teritoriala

      Si dupa aia Nutzi garanteaza nimeni ca rezultatul reformei e mai bun decat ce era inainte 🙂 🙂

      Cumva trebuie incepute programele alea in paralel cu whatever reforme se mai viseaza pe acolo

      Faptul ca 12 scobitori au costat 600 milioane ar trebui sa le dea ceva de gandit, atat relativ la marimea structurii cat si la ce armament mai viseaza ei ca vor mai putea introduce in dotare

      Ar trebui sa le fie clar ca la banii astia nu prea au cum sa se echipeze in numar suficient cu echipamente din import din ce in ce mai scumpe si sa le plateasca si salariile si pensiile si sa mai faca si vreo aplicatie

      La fel cum ar trebui sa le fie clar ca nu mai pot continua in stilul asta

      Ceva ar trebui decis in directia asta si niste reduceri de personal probabil vor fi inevitabile, acum cat si de unde sa reduci asta e mai complicat, ei trebuie sa faca analize acolo la ei in sistem ca au doctori in stiinte militare, destui

      “Acum cu mostenirea asta, in 2-3 ani vrei sa se schimbe situatia peste noapte?”

      Pai tocmai ca 2-3 ani nu e chiar “peste noapte” 🙂 🙂 , 2-3 ani sunt totusi 2-3 ANI…

      De cati ani au nevoie pana incep sa se miste mai cu talent, vorbim aici de decade 🙂 ?!

      Ma astept ca totusi sa INCEAPA programele alea multianale, sa se hotarasca odata ce si cum si sa inceapa asa timid, esalonat pe niste nu stiu catzi ani si cate bucatzi anual samd, sa se stie clar ce alocari de fonduri, ce achizitii se fac anual, nu asa, am un leu si vreau sa’l beu

      Ma mai astept si la ceva standardizare la echipamente

      Asa imi fac impresia ca se duc anual la farmacie cu retzeta in mana si cu 10 lei in buzunare si’si cumpara 2 algocalmine, 3 paracetamoale, 12 aspirine, un sirop si poate le mai raman bani si de un prezervativ 🙂

      Si perspectivele nu par chiar 8timiste, ca iar dadura drumul la robinetul cu pomeni electorale, si de unde or sa taie prima data, de la investitii si armata

      In rest, cum ai zis si matale, traiasca Blonda si Chiormandantul Suprem

      In fine, daca zici ca 2-3 ani e cam peste noapte si probabil nu e bine sa’i luam asa din scurt ca se pierd…atunci mai asteptam 🙂

      • Asa e cand scrii pe fuga 😀

       Bre, o modernizare a armatei nu o poti face decat pe o perioada lunga de timp, pentru ca este nevoie de multi bani.

       Armata este pana la urma o prelungire a politicii/diplomatiei asa incat este influentata de conjuncturile, cerintele politice interne si externe la care se adauga constrangerile economice.

       Toate increngaturile astea determina niste cicluri/puseuri intr-un proces de modernizare.

       La noi dupa ’89, astea au fost cele doua perioade favorabile in procesul de modernizare a armatei, 1996-2004 si 2013-prezent, la un moment dat cred ca o sa ia o pauza si perioada asta buna, si dupa cum vad ca se misca lucrurile, foarte probabil in perioada 2017-2020 urmeaza sa avem o sincopa, vine vant de recesiune dinspre americani(si juma’ de planeta e cu nadragii in vine la faza asta), o sa trebuiasca corectate dupa alegeri niste excese populiste din 2015-2016 si nu in ultimul rand, dupa 2017 o sa vina la guvernare o coalitie care o sa il aiba pe chiormandant trader de putere, sa va tineti balamuc.

       Si nu suntem singurii in situatia asta, tot cartierul ex-comunist a trecut si trece prin situatii similare, exact acelasi lucru, dar la alta scara, il experimenteaza polonezii, a mers treaba incepand cu mijlocul anilor 1990 si sa incheiat pe la mijlocul anilor 2000, au venit zurbagii aia de gemeni nationalisti, sa blocat totul, dupa 2010/2011 au reinceput sa se miste lucrurile din nou, pana in 2015-2016, iar au venit zbanghii, iar sa blocat totul.

       Achizitiile mari, F-16 poate sa fie considerata o achizitie mare, Spike-urile pot fi considerate o achizitie mare, modernizarea fregatelor(poate ca nu asta era prioritatea), poate fi considerata o achizitie mare, dar daca esti limitat de alte catastrofe din trecut, te misti si tu cat iti da voie gipsul.

       Situatia nu este roz si nici definitiv maronie, este gri cu nuante.

       • Bre, eu am zis ca “Ma astept ca totusi sa INCEAPA programele alea multianale” cu accentul pus pe INCEAPA

        N’a zis nimeni ca modernizarea nu trebuie facuta pe mai multzi ani si ca trebuie facuta anul asta, ca nu mai viseaza nimeni ca astia au de unde scoate miliardele alea

        Ce am zis eu ca trebuie sa INCEAPA programele alea multiaNale si ca banii se vor cheltui in rate anale, niste sume alocate anal pt niste un numar de fieratanii cumparate per anum

        Dar trebuie sa le INCEAPA odata pt ca odata incepute tot mai misca ceva, fie macar si din inertie, daca o tot lalaie cu achizitii punctuale/mici carpeli risca ca in final s’o ia iarasi in mana pe a politicului

        Vine alta recesiune, vine alt destept de la pesede cu motorcicleanu in frunce, reincep scandalurile cu chiormandantul, incep sa chitzaie ca nu mai au bani si le zice ala ce atata inarmare, hai, gata…

        Si or s’o mai suga la rece inca un deceniu asteptand fondurile pt programele esentiale pe care si le’au propus

        Mie mi se pare ca ferestra de oportunitate este ACUM si ar face bine sa profite de ea cat mai au ocazia dand startul la niste programe mai serioase

        Ca nu suntem singurii in situatia asta mi se pare irelevant, mie personal mi se rupe de unguri, bulgari si restul lumii, fiecare isi vede de interesul lui

     • buna ziua.eu pentru aceleasi idei, am fost facut spion rus.
      schema marita de personal.corect.la fel ca in tot sistemul bugetar.
      si daca nu ma insel, chiar de victor am fost criticat.
      ma bucur sa vad idei apropiate de realitatea economica.pentru ca economia reala ofera bani pentru dotare, pensii etc.visul meu este ca intr-o zi si romarm sa devina o companie realista, sa se restructureze, sa se asocieze cu producatori externi, si sa ofere armatei romane echipamente moderne facute in fabricile romanesti.deocmadata , toate aceste achizitii vin strict din export.mai putin cartusele.

      • Am spus ce te jucai de-a tollarea sovietica.

       Era vorba de niste amarate de licitatii pentru niste Dustere si microbuze si tu ai inceput sa o arzi indignat ca se cumpara masini pt generali, cea ce era o MINCIUNA, menita sa instige.

       Dupa care ne-ai comunicat doct, ca ne trebuie cel mult 50 de mii de oameni in armata, habar nu am cum ai ajuns la cifra aia, ca sa putem spera la wtf ce trancaneai tu acolo.

 • apropo! ce se mai aude cu licitatia frecatelor?au trecut vreo 43 de zile din alea 40.au pus iar batista pe tambal ca in 2009?

  • acum vorbesc f. serios.ce se intampla cu licitatia prea-minunata? au depasit deja termenul legal de 40 de zile.

   • Conform OUG 114/2011, Art. 135. – „(1) Autoritatea contractantă are obligaţia de a transmite spre publicare un anunţ de atribuire în cel mult 48 de zile după ce a finalizat procedura de atribuire – licitaţie restrânsă, dialog competitiv, negociere cu/fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, cerere de oferte – prin atribuirea contractului de achiziţie publică sau încheierea acordului-cadru.”
    Zilele sunt calendaristice.
    E licitatie restransa cred asa ca sunt 48 de zile, inteleg eu, nu 40. Mai asteptam, prin urmare.

 • eu nu am vazut sa se cumpere transportoare …sistemele aa cu raza lunga nu sunt numai 3 rachete pe un lansator etc
  de cand “s-a dat drumul la bani” licitatiile si achizittiile au mers pe “munitii” ,sisteme portabile ,ceva echipamente ptr infanterie si camioane si masini de teren
  achizitiile principale pana la moment f 16 si ..se incearca modernizarea fregatelor
  din cate ar fi ..mai usor de inteles programele majore au nevoie “de pregatire” , sunt mai complexe si iau ceva mai mult timp …macar asa cred eu
  ceea ce se cumpara acum ..ma face sa cred …ca sunt doar chestii necesare si nicidecum vreun “program”..de aici pana la analogiile cu ww 2???
  s-au ales vreo 3 tipuri de tancuri si nu stim ??
  s-a dat decizia de a cumpara 3 tbt-uri de la mowag si vreo 5 de la rheinmetall??
  nu stiu ..poate nu mai stiu sa citesc …o sa ajungem sa criticam si baturile de matura cand se vor cumpara
  oricum utilitatea autospecialelor astea nu stiu pe unde ar merge..cand tot prioritizam

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: