Aviaţie

La cererea Romaniei, un avion AWACS al NATO participa la protectia summitului UE de la Sibiu

Un avion AWACS va supraveghea spațiul aerian contribuind la securitatea summitului Uniunii Europene care se desfășoară la Sibiu.

Boeing E-3A AWACS

Boeing E-3A AWACS

Avioanele AWACS ale alianței nord-atlantice patrulează pe cer la fiecare eveniment major, incluzând aici întâlniri dintre liderii mondiali sau alte evenimente publice cu importanță majoră, cum ar fi turnele internaționale de fotbal.

“NATO AWACS provides an important capability and we are proud to deliver support to this event. This shows the close cooperation between NATO and the European Union”

A declarat United States Air Force Brigadier General Andrew Hansen, Deputy Chief of Staff Operations at Allied Air Command, Ramstein.

Misiunea a apărut la solicitarea Guvernului României, gazda summitului liderilor UE, la Sibiu.

NATO dispune de 14 avioane E-3A AWACS, pe platforma Boeing-707.

Avioanele E-3A operează în general de la altitudinea de 10000 de metri, altitudine de la care un singur avion din acest tip poate monitoriza spațiul aerian pe o rază de peste 400 de kilometri și poate schimba informații – cu ajutorul data linkurilror – cu comandamente de la sol, din aer sau de pe apă.

Un avion E-3A care zboară în cadrul spațiului aerian al NATO poate distinge între ținte și reflecții ale solului și poate furniza avertizări aeriene timpurii legate de un posibil avion agresor care zboară la altitudini mici sau înalte.

Comunicat al Allied Air Command Public Affairs Office.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: