Marină

Japonia a lansat la apa prima dintr-o serie de 22 de fregate stealth

JS Kumano, prima din seria planificată de 22 de fregate de nouă generație 30DX cu caracteristici stealth pentru Forța Maritimă Japoneză de Auto-Apărare, a fost lansată la apă zilele trecute la șantierul naval Tamano aparținând grupului de firme Mitsui E&S.

JS Kumano

JS Kumano

Nava Kumano este, nominal, cea de-a doua din această clasă, dar prima este încă în proces de completare la șantierul naval al Mitsubishi Heavy Industries din Nagasaki.

Clasa 30DX va înlocui inițial șase fregate din clasa Abukuma și opt distrugătoare aparținând clasei Asagiri. Construcția celor 22 de gregate este distribuită câtorva șantiere navale, care vor furniza navele într-o cadență de două pe an începând cu 2022.

Fregatele 30DX au lungimea de 130 de metri, lățimea de 16 metri și un deplasament de 5500 de tone cu încărcătura completă. Navele sunt proiectate să atingă o viteză maximă de peste 30 de noduri.

Armamentul acestor nave include un tun principal tip Mk. 45 calibrul 127 de milimetri, două stații de armament telecomandate, un lansator Mk. 41 cu 16 puțuri vericale în prova pentru versiunea navală a rachetei anti-aeriene Type 03 Chu-SAM, opt rachete anti-navă, un lansator SeaRAM, torpile și lansatoare de ținte false.

De asemenea, fregatele clasei 30DX vor dispune de un elicopter ambarcat tip SH-60L și vehicule fără echipaj pentru misiuni de suprafață sau în imersiune.

Iulian Iamandi

2 Comments

  • Marina nipona e impresionanta. Ma gandesc daca sufera deficit de personal ca alte marine militare (ne excludem, ca nu indeplinim criterii minimale) sau cat de mult mizeaza ei pe automatizari.
    2 nave pe an de santier (daca intelesei bine) e o performanta foarte buna.

    • Fie si doar sa te gandesti sa compari marina nipona cu cea romana este o gluma. Japonia a fost, si inca mai este, o mare putere economica si, potential si militara. Daca se trezeste “monstrul” nipon din adormirea militara din ultimii 70 de ani, Rusia si China vor avea mult de furca cu ei in Pacific.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: