Resboiul Stelelor

Japonezii de la ispace au semnat cu SpaceX pentru misiuni pe Luna

ispace, cu sediul la Tokyo, au semnat cu compania SpaceX păstorită de Elon Musk un contract pentru trimiterea unei nave cosmice pe Lună.

ispace rover

ispace rover

Compania de explorare selenară ispace a precizat că va trimite pe satelitul natural al Pământului un lander și rovere, cu ajutorul rachetelor purtătoare aparținând SpaceX în două misiuni distincte.

Pentru mijlocul anului 2020 a fost programat un zbor în orbita Lunii, urmat de o încercare de aselenizare un an mai târziu.

Înțelegea cu japonezii vine la o săptămână după ce SpaceX a confirmat că miliardarul nipon Yusaku Maezawa va fi primul om care va zbura în jurul Lunii la bordul unei nave cosmice a SpaceX cel mai probabil în anul 2023.

“We share the vision with SpaceX of enabling humans to live in space, so we’re very glad they will join us in this first step of our journey.”

A declarat Takeshi Hakamada, CEO al ispace.

Takeshi Hakamada

Takeshi Hakamada

Hakamada a mai comunicat că a ales parteneriatul cu SpaceX pentru că această companie este foarte credibilă și capabilă.

De partea cealaltă a contractului, Gwyne Shotwell (președinte al SpaceX), a declarat într-un comunicat de presă că firma pe care o reprezintă se bucură că a fost selectată de către ispace pentru prima lor misiune selenară.

Hakamada a refuzat să dezvoluie informații legate de costurile programului selenar al ispace, însă este cunoscut faptul că ispace a reușit până acum să strângă aproape 95 de milioane de dolari de la investitori.

Și… mai e o chestie de spus pe aici. ispace – care în prezent are 60 de angajați – a concurat și s-a clasat în primii cinci finaliști în Google Lunar XPrize, unde se ofereau 30 de milioane de dolari însă nu s-a lăsat cu un învingător.

Iulian Iamandi

3 Comments

  • Google Lunar XPrize, este un program interesant care era şi pe agenda unei brave echipe de romani care reprezintă ARCA (Asociaţia Română pentru Cosmonautica şi Aeronautica. ARCA este o organizaţie non-guvernamentala, lider naţional şi regional în domeniul cercetării aerospaţiale care îşi desfăşura activitatea la R. Vâlcea.. Mereu au fost criticaţi de către parveniţii, impostorii şi trădătorii de neam şi de ţară. Puţini au participat cu fonduri şi i-au susţinut dar nu a fost suficient. La această oră România avea primul avion supersonic IAR-111 sau E-111, capabil să transporte o rachetă atât pentru activităţi civile ,stiintifice cât şi militare. Din raţiuni străine de interesele romanilor în primul rând, au fost nevoiţi să plece din ţară a fost şi lipsa banilor care era o problemă. Nu este prima dată când are loc un sabotaj ; a nivel naţional. În 1974, la Institutul Naţional pentru Cercetări Aero Spaţiale (INCAS) se strângea un mic colectiv care avea sarcina de a concepe un avion militar multirol supersonic românesc. După mai multe probleme întâmpinate, în1984 proiectul a fost gata. Dar ruşii au spus, NET”, Această echipă brava nu a fost sprijinită cu nimic de către statul roman aşa cum în alte ţări se întâmplă., dimpotrivă pur şi simplu au, deranjat”. Sigur că activitatea aierospatiala a românilor cu şanse mai de izbândă deranja marile interese în domeniu din lume şi mai mult teamă că romanii puteau dezvolta oricând un program militar în acest domeniu. Eu cel puţin cred şi sper că vor revenii cu toată activitatea în ţara curând când impostorii şi sabotorii vânduţi intereselor străine vor fi alungaţi. Şi totuşi România va renaşte. Dumnezeu să binecuvânteze pe romani oriunde s-ar afla.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: