Marină

Israelul va echipa submarinele Dolphin cu armament nuclear

Submarin din clasa Dolphin, in santierul naval din Kiel

Conform publicaţiei Spiegel, Germania ajută Israelul să-şi dezvolte capabilităţile nucleare.

Conform anchetei de amploare desfăşurată de către cei de la Spiegel, Israelul îşi echipează submarinele care au fost construite în Kiel şi în mare parte plătite de către guvernul Germaniei, cu rachete de croazieră cu încărcături nucleare.

Rachetele pot fi lansate cu ajutorul unui sistem hidraulic secret.

Faţă informaţiile dezvăluite de către Spiegel, ministrul israelian al apărării Ehud Barak a declarat reporterilor aceleiaşi publicaţii că germanii ar trebui să fie mândri că au asigurat existenţa statului Israel pentru mulţi ani.

În trecut, guvernul german a declarat că nu este la curent cu amplasarea de armament nuclear pe submarinele aflate în construcţie în Germania. În prezent însă, foşti membri importanţi ai ministerului german al apărării, cum ar fi secretarul de stat Lothar Ruhl şi fostul şef cu planificarea Hans Ruhle, au declarat către Spiegel că dintotdeauna au admis că Israelul va amplasa armame nucleare pe submarine, Ruhl chiar a purtat discutii legate de acest aspect cu oficiali militari la Tel Aviv.

Israelul are o politică de a nu comenta oficial asupra programului armamentului nuclear, însă documente din arhiva ministerului de externe german specifică în clar faptul că guvernul german cunoştea acest program încă din 1961, ultima discuţie din care s-a evidenţiat acest fapt a avut loc în anul 1977, când cancelarul german Helmut Schmidt a vorbit cu ministrul de externe de atunci al Israelului, Moshe Dayan, legat de această temă.

Trei submarine au fost deja construite de către şantierul naval HDW din Kiel, iar alte trei submarine vor fi livrate Israelului ăână în anul 2017.

Mai mult, Israelul ia în considerare comandarea altor trei submarine.

Sursa: Spiegel

2 Comments

  • Haidi, bre… singurul lucru mai adevărat ca legea gravitației e că Israelul nu are arme nucleare. Sigur nu au cel puțin 100 de focoase. Sigur nu le-au testat nici în deșertul Negev și nici în apropierea Insulelor Prințului Eduard în colaborare cu Africa de Sud. Evident pentru că sigur nu au arme nucleare. Și la fel de sigur e faptul că nici măcar n-ar avea capacitatea miltară de a le folosi dacă le-ar avea. Israelul este un stat pașnic care e în relație bună cu toți vecinii. E absurd, ce nevoie ar avea de arme nucleare?

    Așa că nu-nțeleg despre ce-i articolul ăsta. Serios. Nu le-au făcut germanii destul de-alungul istoriei? Chiar e nevoie să inventeze asemenea mizerii? Nu-ți poți imagina cât de indignat sunt. Mă duc să beau ceva de nervi, după care fug la party, la Republica… să uit de aceste minciuni sfruntate. Nici nu te salut…

    Seara bună!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: