Geopolitica Intelligence / Cyberwar

Israelul si “excursiile” in Iran

Soldati israelieni

Conform Sunday Times Israelul foloseste o baza din nordul Irakului pentru a lansa excursii periodice pe teritoriul Iranian. Aceste excursii ar avea ca scop, pe langa admirarea frumusetilor si peisajului din tara condusa de Ahmadiridiridam, si scormonirea hartii in cautarea de focoase nucleare (cu care belicosul  Ahmadiridiridam tot ameninta in stanga si-n dreapta).

Surse occidentale din domeniul informativ sustin ca Israelul ar fi utilizat echipamente foarte sensibile pentru monitorizarea magnitudinii si a nivelului de radioactivitate atinse in timpul testelor efectuate de iranieni. De asemenea se pare ca baza din Kurdistanul Irakian ar fi fost tranzitata de elicoptere Black Hawk utilizate pentru insertia de membri ai fortelor speciale, deghizati in militari iranieni.

Conform acelorasi surse Israelul efectueaza misiuni de strangere a informatiilor in zona de cativa ani. In ultimele luni, in centru atentiei a fost complexul militar de pa Parchin, in vecinatatea Teheranului, complex tinut departe de ochii iscoditori ai International Atomic Energy Agency (IAEA). O alta tinta a spionajului evreiesc in Iran ar putea fi Fordow, unde se imbogateste uraniul, o locatie in vecinatatea orasului Qom.

Potrivit uneia dintre surse, iranienii incearca sa bage totul sub pres: “We’ve detected clean-up efforts recently in Parchin which might indicate that the Iranians are trying to hide evidence of warhead tests in preparation for a possible IAEA visit”.

Sursa:
ynetnews

12 Comments

  • Am asa o presimitre ca si-o vor lua in bot israleitii de nici macar palam aia de pamant nu o sa o mai vada intr-un an.

   • Stapinii lumii sa si-o ia in bot? Nu-s sanse. Daca omenirea s-ar fi trezit mai demult, nu s-ar fi ajuns la stadiul asta. Da’ vorba aia: “N-ai cu cine, dom’le”…

  • eu cred ca nu mai au nevoie de nod in papura , il au deja , si decizia de a ataca a fost luata demult de SUA&Israel , acum doar isi pregatesc terenul

 • Ii mananca-n cur ca pe maimuta pe israeliti…o sa se trezeasca in aceasi situatie ca Argentina in conflictul din Flakland Ilands(adica razboi pnv)…

 • Binenteles ca ii mananca pe jidani. De sa nu aiba, dom’ne, un psihopat ca ahmadinejad cateva focoase nucleare? Ce poate sa faca? De ce sa nu sustina acelasi debil cateva celule teroriste pline de fii ai lui mahomed care viseaza la un milion de virgine dupa ce se vor detona in vreun autobuz?

  Sa fie pace, zic :)))

  • Am citit pana la motivul 2 . Daca ar fi fost scrise pe o hartie , ar fi fost mai utila(hartia) la toaleta.

   • Romania , Coreea de Sud , Bulgaria , Ungaria, Japonia ,Slovenia, Germania si multe alte tari semnatare ale tratatului de neproliferare nucleara(sau cum i-o zice) folosesc energia nucleara in scopuri pasnice(de ex. producerea de energie electrica) si nu intentioneaza sa construiasca o bomba atomica , d-aia inspectorii AIEA pot vizita oricand vor muschii lor intalatiile nucleare ale tarilor mai sus mentionate. Cand nu-i lasi p-aia sa-ti inspecteze instalatiile nucleare inseamna ca ascunzi ceva.

    • E drept ca ascunsul e suspect.Mai este insa o posibilitate,anume ca iranienii sa joace sah.La urma urmei ei au inventat jocul.Cu toata suspiciunea mai mult decat justificata,nu e musai ca iranienii sa decida sa finalizeze programul nuclear.Odata,iranienii nu au ripostat cu arme chimice atunci cand au fost atacati.Atat Ayatolahul Khomeini,cat si Khamenei,au spus in nenumarate randuri ca armele de distrugere in masa nu sunt conforme cu preceptele Islamului.Noi putem suspecta ca e vorba de duplicitate,dar in politica iraniana ce zice ayatolahul are totusi multa greutate.Iar ei au dovedit prin fapta ca nu vorbesc chiar in vant.A doua chestiune e legata de riscurile posesiei de arme nucleare.Ei sunt cat se poate de constienti ca le vor putea folosi efectiv,ci doar ca amenintare.In acelasi timp ei stiu ca toata regiunea se va inarma nuclear,ceea ce pe ei nu-i avantajeaza.Ei vor sa-si extinda influenta,nu sa-i bage pe ceilalti pe muche de cutit.O Arabie Saudita cu arme nucleare nu va putea fi cucerita nici conventional,nici prin mijloace subversive.Pt. ca familia regala saudita,confruntata cu perspectiva de a pierde tara,va putea riposta impotriva instigatorilor iranieni.Mullahii,pe de alta,pot pierde puterea in urma unor probleme interne in Iran,dupa cum au pierdut-o si comunistii in URSS.Diferenta intre cele 2 e ca sauditii sunt un clan,mulahii o factiune.Aici nu mai vorbim de egipteni,care si ei au zis ca se vor gandi la arma nucleara daca iranienii se inarmeaza,EAU sau chiar Turcia.
     Miza nu e Israelul decat,evident,pt. israelieni si sagetile lor din America.Miza e Golful Persic si al sau petrol.Iranienii,dupa ce au bagat Irakul in sfera lor de influenta(altfel baietii,sa recunoastem,au jucat magistral sa-i scoata pe americani de pe locul I) sunt pe cai mari.Zona de est a Arabiei Saudite e siita,iar zona asta are petrolul.Bahrainul,la fel are majoritate siita,iar anul trecut la o tulburare relativ minora toti au intrat in fibrilatii si au trimis trupe sa ajute la reprimare(n-au participat efectiv sauditii si emiratezii,dar au luat in paza obiective,eliberand astfel fortele de securitate).Ce s-ar putea intampla cand iranienii chiar isi vor pune mintea in zonele astea,Allah stie,dar seicii si emirii is morcoviti rau.Evreistanul e morcovit,imi permit sa speculez,nu de bomba atomica,ci de prospectul aparitiei unui hegemon in zona,care i-ar pune pt. prima data in fata cu un adversar unit.Asta pt. ca si Israelul e vulnerabil la probleme interne.Pt. comparatie,Israelul in 1967 a trebut sa atace pt. ca prelungirea perioadei de tinere a rezervistilor mobilizati ar fi dus economia in cap.Israelul nu se teme,cred,de un asalt direct,ci de un asediu prelungit si care nu ar putea fi respins atacand 100-200 km,pt. ca centrele de greutate al ipoteticului hegemon,Iranul si regiunea Golfului sunt inatacabile de catre armata israeliana.

     Strict legal,iranienii cand au cautat un proiect de arma,darmite cand au facut facilitati ascunse sunt pe langa NPT.Miza este insa mai larga decat strictul pdv. legalist,cu care sunt insa 100% de acord.

     Cinic vorbind,toata lumea in afara de America si Europa ar castiga daca americanii ar face razboi.Rusia ar face bani din petrol.china ar castiga inca un deceniu sa se intareasca in Pacific,avand in fata si pe termen scurt si pe multa vreme de acum incolo o America slabita.Mulahii ar castiga legitimitate si e foarte posibil,ba chiar probabil sa-si atinga scopurile geopolitice majore mai repede daca sunt atacati decat daca nu.Sauditii spera sa castige timp,la fel ca israelienii.Fundamentalistii islamici o pun de cateva revolutii in peninsula arabica.Economiile vestice se duc insa in cap,iar daca zisul razboi va mai fi si unul limitat(cum probabil va fi) la atacuri aeriene si ceva incursiuni firave la sol,in cap vor si ramane.

     Adevarul e ca la ora actuala e extrem de greu de vazut care e cea mai buna solutie.Vad multe solutii rele,car=teva bune dar potential riscante si una buna de tot,dar foarte improbabila.Solutia buna de tot si improbabila ar fi un razboi masiv,soldat cu ocuparea Iranului,inlocuirea mullahilor cu un regim secular si aducerea Iranului in tabara vestica.Ar fi ceva durere economica o vreme,dar durere economica va fi oricum.Asta ar fi oferi macar un rezultat pozitiv.
     Varianta riscanta si putin probabila,ar fi sprijinirea fortelor seculare din Iran,care sunt tinute in frau doar de faptul ca mullahii au imbratisat nationalismul incepand de la sfarsitul anilor 80.Si unii si altii sunt nationalisti,dar cei seculari ar fi fericiti cu rolul de hegemon in Golf si nu au treaba cu un califat islamic.Ar insemna abandonarea seicilor si contrapunerea nationalismului persan cu islamismul arab.
     Varianta cea mai rea ar fi un razboi limitat,dupa cum zisei mai sus.

     Inca o chestie.Liderii iranieni sunt departe de a fi cu capul.Zicea cineva mai sus cum ca Ahmadinejad e dus.E foarte cu picioarele pe pamant.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: