Aviaţie

Israelul cumpara avioane F-15IA pentru a suplimenta achizitia de F-35

Deși va continua achiziția de avioane F-35, Forțele Aeriene Israeliene au decis să-și modernizeze inventarul și cu un model îmbunătățit al avionului F-15, o versiune cu avionică avansată, dar și cu un arsenal format din 13 tone de armament.

USAF F-15

USAF F-15

Achiziția a fost deja aprobată de către guvern, iar primul avion va ajunge în Israel cel mai probabil în anul 2023.

Decizia a fost influențată de performanțele superioare ale avionului F-15IA, superioare mai vechilor F-15 aflate în serviciul Forțelor Aeriene Israeliene începând cu anul 1998.

Arsenalul versiunii F-15IA este format din 11 rachete pentru misiunile de luptă aer-aer, iar pentru cele de atac asupra țintelor aflate pe sol avionul poate transporta 28 de bombe inteligente.

F-15 a fost construit de Boeing inițial pentru Forțele Aeriene ale SUA (USAF), dar și pentru Qatar și Arabia Saudită.

Iulian Iamandi

3 Comments

  • F15 este un avion dedicat suprematiei aeriene care poate executa si misuni de atac la sol asa ca este mai mult decat binevenit pentru aviatia militara israeliana.

  • Ar trebui ca si FARo sa cumpere 36 de F-15 CD Eagle care sa ajute si sa completeze cele 48 de F-16 ABM/CD Falcon, pentru ca ArmRo trebuie sa aiba in dotare din cauza pozitiei si importantei strategice a Romaniei atat de avioane de lupta supersonice multirol monomotoare cat si bimotoare. Iar daca s-a hotarat sa se cumpere F-16 Falcon bimotorul care il poate completa cel mai bine si poate ieftin pt ca ambele tipuri de avioane pot folosi in comun aceleasi motoare, avionica, sisteme de armament.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: