Geopolitica

Israelul a executat o lovitura aeriana… in Liban, sau in Siria?

Traseul avioanelor israeliene

Traseul avioanelor israeliene

Forţele Aeriene Israeliene au executat o lovitură aeriană asupra unui convoi transportând armament din Siria către graniţa cu Libanul.

Atacul urmează unor acţiuni diplomatice prin care Israelul şi-a manifestat îngrijorarea faţă de posibila căderea a arsenalului chimic sirian în mîinile grupului şiit Hezbollah, un aliat al regimului sirian, sau în cele ale altor organizaţii militante. Pe acest subiect, oficialii israelieni au declarat că un asemenea transfer ar reprezenta un casus belli şi va fi implicit scânteia  care va declanşa un atac israelian.

Surse diferite oferă informaţii diferite, faţă de locul unde a avut loc atacul: pe teritoriul Siriei, sau pe cel al Libanului.

“The Israeli air force blew up a convoy that had just crossed the border from Syria into Lebanon,”

A informat una din surse, adăugând că se credea că acest convoi transporta arme de un tip nespecificat.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a refuzat să comenteze această informaţie.

O a doua sursă a confirmat pentru AFP că avioane de luptă israeliene au lovit un convoi transportând arme către Liban, dar a precizat că incidentul a avut loc pe teritoriul Siriei.

“It was an armed convoy traveling towards Lebanon, but it was hit on the Syrian side of the border at around 2330 GMT,”

A declarat cea de-a doua sursă.

Pe lângă îngrijorările faţă de armamentul chimic sirian, Israelul a acuzat Siria că a furnizat rachete Scud cu rază lungă grupării Hezbollah, atenţionând şi asupra pericolului ca sisteme de arme avansate să cadă ajungă la miliţiile libaneze, cum ar fi rachete sol-aer şi suprafaţă-suprafaţă.

Înainte de atacul aerian, ambele surse au anunţat un nivel ridicat de activităţi “neobişnuite” în spaţiul aerian libanez începând cu dimineaţa zilei de 29 Ianuarie şi continuînd noaptea.

Armata Libaneză a comunicat că avioanele de luptă israeliene au intrat în spaţiu aerian libanez de 16 ori între orele 09.30 a.m. 29 Ianuarie şi 02 a.m. 30 Ianuarie.

“Every day there are Israeli over flights, but on Tuesday they were much more intense than usual,”

A declarat o sursă libaneză pentru AFP.

Atacul a avut loc la doar câteva zile după ce Israelul a amplasat două baterii Iron Dome în Nord şi în plină temere că armamentul chimic sirian ar putea ajunge în Liban.

Adresându-se unor reporteri în Ierusalim, un fost şef în cadrul Mossad a declarat că statul evreu “should make any effort to prevent any weapons systems of that kind going out to terror organizations”.

Sursa: Defensenews

Informaţiile pe această temă sunt diferite – depinzând, desigur, de atitudinea şi poziţionarea faţă de Siria a celor care le-au conceput şi publicat.

Astfel, conform RIA Novosti, care citează agenţia de presă siriană SANA, Israelul a executat o lovitură aeriană asupra unui centru militar de cercetări de pe teritoriul Siriei.

Un general sirian a declarat:

“Israeli fighter jets violated our airspace at dawn today and carried out a direct airstrike on our scientific and research center, which works to raise our resistance and self-defense,”

Televiziunea de stat siriană a anunţat că în urma atacului israelian şi-au pierdut viaţa doi oameni, alţi cinci fiind răniţi şi că ţinta a fost un centru militar de cercetări din Jamraya, la nord-vest de capitala Damasc, clădirea fiind serios afectată în urma atacului.

Adevărul este la mare distanţă de noi, fix la faţa locului. De crezut, nu bag mâna în foc nici pentru israelieni şi nici pentru sirieni. Concluzia am să o trag atunci când vor apare informaţii susţinute de probe credibile.

Până atunci însă, nu pot să nu mă întreb: dacă a fost pe teritoriul Siriei, actul agresiv al Israelului este un nou preemptive strike? Dacă da, îl va condamna cineva?

 

– Iulian Iamandi –

20 Comments

  • Poate nu l-eau detectat sau sistemul antiaerian este mult mai varza decat era in primavara…si nu erau Pantsiruri prin zona aia fiindca o considerau sigura, nu poti apara circular totul la o suprafata atata de mare.
   Si daca si-au lasat delibrat garda jos?
   Vine o forta ONU de stabilizare condusa de Rusia et. Co. care sa se interpuna intre Armata Siriana si Israel?
   Si acum mai este si vorba de ce se va intampla cu guerilele Hezbolah si daca Israelul are acum alte tactici si protectie mai buna la blindate.
   Iron Dome-ul poate fi coplesit din cauza costurilor ridicate ale rachetelor din sistem in comparatie cu o Katiusha.

   • poate ca erau F-16…mult hulitul F-16…Cel care nu are offset 100%, nu face cartofi pai, nu citeste mailurile, nu aduce copiii de la gradinita dar in general isi indeplineste misiunile de lupta.

    • Stelian de unde am spus eu sau altii pe aici ca F 16 nu isi indeplineste misiunile de lupta?
     E normal ca un avion sa il achizitionezi in Europa cu offset, pana la urma nu programam niciun razboi pe aici asa ca avem nevoie de economie in primul rand.
     “Ma pis pe ele avioane daca vin fara offset si fara o investitie economica si statul imi pune si un impozit in plus” – asa gandesc majoritatea cetatenilor Romaniei la ora asta si stii prea bine ca orice i-ai face unui avion vechi nu este ca nou niciodata! F 16 Block 50/52+ sunt bune daca sunt noi sau second dar zburate nu mai mult de 6-maxim 10 ani!

    • 🙂 tocmai ca cei mai nemultumiti de f16 au fost evreii, de vreme ce versiunea lor curenta f16I e una considerata “major variant” si au 50% avionica israeliana plus modificari de structura, tren de aterizare (de aia s-or fi tot rupand), rezervoare conforme etc plus ca trag cu piton 5 si ce mai fabrica Israel in curtea proprie
     Alea vechi bazate pe block 25 aveau si radar elta, acuma vad ca radarul apg cat o fi la block 52 l-au tinut

     dar ale lor in primul rand, au plecat de la block52 ca avioane noi, si au costat 70 de mil de coco, cat ale noastre la mana a 3-a, block 10 cat o fi
     Daca ar costa si la noi atata ca la Israel, si cu aceleasi “optziuni” ca sa zic asa, ar fi ok si daca nu face cartofi pai, oral, nu aduce copiii de gradinitza

     La 700 de mil de coco programul de 10 avioane vechi de 30 de ani, ce sa zic

    • Chiar daca a fost F16, desi poate ca misiunea fost indeplinita de un F15,nu este nimic spectaculos.Practic avionul a zburat pe timpul noptii la joasa inaltime,poate mai mult deasupra unor zone pustii, si-a lansat incarcatura si a revenit la baza.Sigur ca a contat in afara modului riguros de documentare si planificare a misiunii, nivelul de instruire al pilotului.Ar fi fost ceva palpitant daca ipoteticul solitar F16 ar fi dat de pamant cu cateva SU30 si apoi a revenit plin de glorie la baza.
     Acest gen de misiune poate fi indeplinit si de un Mirage2000 sau Gripen C.Sa nu mai vorbim de versiunile mai noi de avioane.
     Poate ca stii ca prin anul 1987, un tanar vest german, de 18 ani, a plecat din RFG cu un avion de dimensiuni mici, singur, si a aterizat in zona Kremlinului, la Moscova, evitand toate sistemele radar si AA ale sovieticilor.Tipul putea sa le arunce in cap o bomba atomica, la o adica, fara ca sovieticii sa stie.Acest zbor mi se pare spectaculos, nu bombardarea unei tinte fixe,care nu este protejata cu AA, dintro tara vecina, pe timp de noapte.stellan, fii realist.Aceasta misiune ar fi indeplinit-o si un bombardier din WWII cu actualul armament.

     • @sorin: e o mare diferenta intre “poate fi indeplinit” si “a fost indeplinit”. Si eu as fi putut sa fiu Tom Cruise in F-14 dar n-am fost. Daca ar fi dat de pamant cu Su-30 si ce mai scrii pe acolo n-ar fi fost palpitant ci neverosimil. Daca spui ca putea fi indeplinita sarcina si cu un avion din WW2 poate ne spui si care era in WW2 procentul de avioane ajunse la tinta respectiv procentul de bombe care cadeau pe tinta. Sa-ti dau un “hint” – un raid era considerat de succes daca mai mult de 4% din bombe cadeau la mai putin de 200m de centrul tintei.

      • Ai dreptate, insa eu am precizat in postarea mea ca misiunea poate fi indeplinita cu bine daca se foloseste actualul armament, adica cel de ultima gerenatie asa cum au in dotare si evreii.Sincer, mie nu mi se pare senzationala misiunea, mai ales ca dupa luptele din ultimele luni multe statii de radiolocatie si baterii AA au fost dezafectate de catre asa zisii rebeli.Avionul evreu a zburat pe timp de noapte, prin zone nemonitorizate suficient, si si-a descarcat coletul la destinatie.Aceasta misiunea putea fi indeplinita la fel de bine si de un IAR93 avand avionica identica cu a aparatului implicat in atac.

       • in primul rand avionul era israelian, nu evreu :)). Nici MiG-urile noastre nu-s nici crestin-ortodoxe nici romane ci romanesti. Sper sa fie luata ca o gluma. Luata in sine misiunea nu e prea mult, totusi adaugata la un lung sir de misiuni incheiate cu succes e ceva. Mirage-ul 2000 de exemplu a fost doborat in Serbia dupa doar cateva misiuni. Un IAR-93 nu putea indeplini misiunea “la fel de bine” din simplul motiv ca are incarcatura de lupta cam 1/5 din cat are un F-16, viteza de doua ori mai mica, samd. Vreau sa spun ca plimbarea prin spatiul aerian sirian inca nu a devenit o plimbare. Au aflat-o pe propria piele pilotii Phantomului de asta-vara.

     • Sorin Mathias Rust plecat din Helsinki, si nu a evitat nici un radar, doar a stat cu transponderul oprit – a fost vazut inca deasupra Finlandei de radare din actuala Lituania apoi Estonia

      In URSS a fost interceptat de doua ori de cate doua perechi de Mig23, care au incercat sa il contacteze cu ce aveau la bord – alte frecvente, au zburat in jurul lui cu trenul si flapsurile scoase sa tina pasul cu cessna, i-au vazut inmatricularea avionului cu D-
      Astea nu au tras ca era inca foarte proaspat episodul cu 747-le coreean doborat de aviatia sovietica, tocmai schimbasera procedurile si trebuia un ordin foarte de sus sa doboare un avion civil neinarmat care nu schimba cursul
      Abia cand a ajuns in Moscova unde era spatiul aerian inchis si-au dat seama ca au gresit rau de tot
      Gorbaciov i-a schimbat pe toti de la armata, cea mai mare “epurare” din anii 30 incoace
      Daca nu era “fresh” faza cu 747-le coreean cred ca Mathias Rust era mancare la pesti

      • nu sunt adeptul teoriei conspiratiei, dar episodul cu neamtul aterizat in Piata Rosie i-a convenit de minune lui Gorbaciov ca sa mai schimbe esalonul de “dinozauri” din apararea antiaeriana in cadrul “epurarii” cu pricina. Unii spun ca ar fi fost chiar o mica inscenare dar nu stiu daca e neaparat adevarat. Nu e niciodata de subestimat capacitatea unei patrunderi aeriene prin surprindere. 20 de ani mai tarziu la 11 sept aviatia americana de aceasta data a dat un chix monstruos.

       • In cazul SUA este alta poveste.Teroristii aflati deja pe teritoriul SUA au actionat din interiorul acestei tari.Aviatia militara SUA nu are nicio vina in schimb cea comerciala are pentru ca nu s-a protejat suficient de actele de terorism.

        • USAF-ul are o mare vina pentru ca la o ora si ceva de la atac ei inca erau la tigari deasupra oceanului. Nu exista nici o dovada ca ar fi reusit vreo interceptare in cele 2 ore. Cat despre faza ca veneau dinspre interior – poftim noutate – cu ocazia asta au aflat ca inamicul poate veni si din interior sau de unde nu te astepti. Puteau fi si avioane “invizibile” sovietice. Aaaa…ei asteptau Tu-95-urile din anii ’50. N-au venit alea. Ca pe urma complexul militaro-industrial a avut o mare victorie de PR si a transformat umilitorul esec al apararii americane in “razboiul contra terorii” asta e deja politica. Tehnic, apararea americana a chixat la fel daca nu mai rau decat cea sovietica din ’89.

 • Cred ca le e tare frica de evrei, odata ce nu au reactionat in niciu fel. Iranul la fel. Se speculeaza ca le-au bombardat israelienii buncarul-centrala, zilele trecute si tot nimic…..hmmm….sau ceva e pus la cale!? Hesbollah nimic nimic….. Mult mister si mai multa tensiune, oare ce urmeaza?

 • Israelul face ce vrea pentru ca vor fi intotdeauna sprijiniti de SUA.

  Ia ganditi-va daca Siria ar fi tras o salva de rachete Scud peste ei, daca intr-adevar avioanele israeliene ar fi bombardat/atacat cu rachete tinte aflate pe teritoriul sirian… Nu ar sari imediat americanii pe ei?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: