Terestre

Iranul se doteaza cu AAA grea

Tun antiaerian calibru 100 mm, Saeer, ghidat radar

Sursa: Armyrecognition

Garzile Revolutionare Islamice au receptionat de curand un numar mare de piese de artilerie grea anti-aeriana de tipul Saeer (sau Sa’eer). Tunurile au calibrul de 100 milimetri si sunt ghidate radar.

Noile arme sunt in aparenta copii ale tunurilor chineze Type 59, care la randul lor sunt copii dupa KS-19 ex-sovietice.

Spre deosebire de piesele de artilerie din care a fost inspirat, Saeer dispune de un sistem motorizat pentru pozitionare si un sistem radar pentru dirijarea focului.

Despre Saer se speculeaza ca este capabil de a trage intre 12 si 15 lovituri pe minut, iar din datele cunoscute ale tunului Type 59 cunoastem ca are o raza efectiva de 21 kilometri si poate bate pana la maximul 15000 metri altitudine, putand executa foc cu proiectile dotate cu focos programabil sau cu radar.

Sursa: Strategypage

12 Comments

 • Sunt atat de ridicoli cu dotarea lor…tunurile astea seamana a Flak-88.Chiar mai sunt eficiente astea in era avioanelor cu reactie?

  • Oare chiar asa sa fie de ridicoli? Gandeste-te la proiectile de 100 de mm de tip AHEAD sau ceva de genul care iti fac practic un nor de mici proiectile care iti distug tinta ele fiind disperate de un focos de proximitate, toti va ganditi la tinte supermanevriere dar de-obicei rachetele de croaziera nu sunt asa.
   Un tun mai are si avantajul ca nu prea il poti pacali ca si pe orice racheta ghidata in infrarosu sau radar deoarece are posibilitatea focului direct.
   Integrate intr-un sistem defensiv tunurile antiaeriene isi dovedesc utilitatea in razboiuul modern in plus la calibrul asta m-as mira sa nu pota fi folosit si antitanc sau anti infanterie.

   • Habar n-aveam că există proiectile de tip AHEAD la calibrul ăsta. Eu nu știu decât de cele produse pentru calibre mai mici, 30-35mm, pentru sisteme gen Gepard. Chiar și așa, are Iranul capacitatea de a produce/adapta astfel de proiectile pentru tunurile lor?

    În altă ordine de idei, rachetele de croaziera mai au și alt atribut, în afară de cel că nu sunt ținte manevriere: zboară de obicei la joasă altitudine. Ori la joasă altitudine saturația poate fi obținută mult mai eficient și mai precis cu tunuri de calibru mai mic și cu o rată de foc mult mai mare.

    Eu nu știu de nimeni care să mai folosească astfel de tunuri de calibru mare. Până și rușii au trecut în rezervă tunurile KS-19 și KS-30.

    • eu imi aduc aminte de bombardamentele din IRAK… cele televizate! IRAK a folosit tunurile antiaeriene. problema lor a fost ca americanii aveau o suprematie aeriana coplesitoare datorita avioanelor Stealth. si tunurile irakiene au mai avut un dezavantaj… nu au fost conectate la radare de ultima generatie… irak avand embargou militar. Aviatia americana le-a atacat radarele inca de la inceputul razboiului.

 • Problema va fi ..mai multe:
  * radarul de conducere a focului ..destept foc sau ..asa..la mana a doua clonat de chinezi dupa o copie ruseasca la un radar german?
  * proiectilele astea “destepte” ce este ele este destule sau pana la urma tot cu clasice..
  * servantii baga instructie si trageri cu ele sau doar le sterg si dau luciu
  * o baterie de vreo 10 tunuri =~ 150 de servanti. Multi da’ bine hraniti si platiti

 • Artilerie AA grea? știe cineva dacă mai e vreo armată decentă care să mai folosească așa ceva? Eu nu să mai existe așa ceva, dar poate mă înșel.

  Păi până și la capitolul sisteme AA „de aproape”, artileria a început să fie înlocuită sau măcar completată cu rachete de niște zeci de ani. Ăștia din Occident au început să implementeze și sisteme laser, gen THEL, iar iranienii se joacă cu… artilerie grea?!

 • http://youtu.be/-JnU_UANLO0 si asta e pe ce cheltuie iranistanezii banii contribuabililior ,proveniti din petrol si specula pe care o fac impreuna cu chavez si rusia ,ca de’ le-a dat dumnezeu petrol prin curte,dar vor masini(ford,gm)cu discount si sa-i intrebe cineva pe contribuabili daca se resimte ceva din prisma…stiti voi ,spitale ,scoli sau sa-i intrebe cum traiau pe vremea sahului si dupa aia sa vedem cat de spalati pe creier sunt amerlocii fiindca se iau la bataie sa cumpere tenisi ca deh…asta-i regula comertului de cand s-a inventat istoria

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: