Marină

Iranul considera de prioritate maxima construirea unui submarin nuclear

Construirea de submarine cu sisteme de propulsie nucleară se află pe agenda guvernului iranian, a declarat șeful marinei Iranului, contraamiralul Hossein Khanzadi pentru Agenția de Știri Fars.

Contraamiral Hossein Khanzadi

Contraamiral Hossein Khanzadi

Explicând că mai multe țări din lume utilizează tehnologia propulsiei nucleare, Khandzi a spus:

“Certainly, the development program of nuclear submarine propulsion is on the agenda of the Navy of the Army of the Islamic Republic of Iran.”

Conform lui Khandzi, nici un tratat internațional nu interzice unei țări utilizarea pașnică a energiei nucleare.

“None of the international pacts ban using peaceful nuclear energy but the peace we are talking about doesn’t find meaning without maintaining defense readiness. When there is no deterrence and readiness for a defense, no peace and stability will be established and so the Armed Forces of the country are present to ensure sustainable peace.”

Anul trecut, directorul Organizației Iraniene pentru Energie Atomică (AEOI), Ali Akbar Saleh, a declarat că țara sa a făcut progrese în dezvoltarea sistemelor de propulsie nucleară pentru nave de suprafață și submarine.

AEOI a informat că are în plan pentru Ziua Națională a Tehnologiei Nucleare dezvăluirea a 122 de produse noi dezvoltate de către oamenii de știință iranieni.

Numai că, din păcate evenimentul a fost amânat datorită pandemiei care afectează și Iranul.

Iulian Iamandi

4 Comments

  • Proiectarea si constructia unui submarin nuclear necesita eforturi financiare uriase. Nu cred ca au suficienti bani.

  • In paralel cu constructia submarinului nuclear, trebuie pusa la punct si infrastructura pentru intretinerea acestuia. Oricum, unul singur nu este suficient. Probabil ca vor sa ameninte nuclear SUA de pe mare. Mai bine cumpara unul second hand din China, asa cum au facut si indienii (parca ei l-au inchiriat de la rusi)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: