Aviaţie

Irak receptioneaza oficial primele F-16

F-16D(IQ) Bk 52, la primul zbor (foto  Liz Kaszynski, LM)

F-16D(IQ) Bk 52, la primul zbor (foto Liz Kaszynski, LM)

Ambasadorul irakian la Washington, Lukman Faily, calatoreste azi in isoritul Texas unde, la uzina Lockheed Martin din Fort Worth, isi va pune autograful pe procesul verbal de predare-primire a primelor F-16.

Odata cu livrarea primelor F-16, potrivit declaratiilor lui Faily, incepe “un nou capitol” in abilitatea tarii sale de a-si apara frontierele. “Irak este o tara mare cu peste 3600 km de frontiere care trebuiesc protejate. Pana acum, noi ca Stat nu am avut aceasta capabilitate.”

Primul contract pentru 18 F-16 a fost semnat in 2011 – ajungand la o valoare de 3 miliarde de fosnitori verzi – a fost urmat de inca o comanda pentru alte 18 bucati in Octombrie 2012.

Fortele Aeriene Irakiene au cam disparut odata cu invazia americana din 2003, dar in urma campaniei sustinute de reechipare ar trebui sa poata asigura apararea spatiului aerian national undeva in jurul lui 2020.

Pana atunci cecurile irakiene zboara in cele patru zari, ba peste Ocean catre LM si posibil Boeing ( cu care se afla in negocieri pentru cumpararea de elicoptere Apache), ba prin Europa ( L-159 de la cehi si BTR-uri de la ucrainieni), ba prin Rusia.

Revenind la F-urile noastre (ma rog… ale lor), primul contingent de piloti irakieni au terminat deja antrenamentul pe noul tip de avion, fiind urmat de un al doile grup de piloti, iar baza aeriana Balad, viitoarea casa a F-urilor 16IQ e aproape gata de finalizare.

Via:
Reuters

– Marius Constantin –

4 Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: