Armata Romana Fortele Terestre

Inzestrarea Fortelor Terestre in contextul programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romane pentru perioada 2013-2016 si in perspectiva anului 2022 si a planului de inzestrare 2013-2022

TR-85M1 la Parada de 1 Decembrie 2011 de la Arcul de Triumf

TR-85M1 la Parada de 1 Decembrie 2011 de la Arcul de Triumf

Intr-un interviu acordat Revistei Forțelor Terestre, șeful structurii Resurse din Statul Major al Fortelor Terestre, generalul de brigadă dr. Mihai Silviu Popescu a făcut vorbire printre alte aspecte de viitoarele programe de înzestarare pe care Forțele Terestre le-ar putea derula în următorii 10 ani.

In acest sens a enumerat sumar o listă de echipamente generale de care Forțele Terestre ar avea nevoie pentru ași îmbunătății dotarea.

Derularea acestor programe va fi împărțită în 2 sau chiar 3 etape.

Prima etapă va avea în vedere finalizarea programelor :

– Jderul, prin realizarea aruncătoarelor cal.120 mm pe MLI-84M1, finalizarea punctelor de comandă de batalion și achiziția de rachete anti-tanc.

– Bizonul, prin realizarea tractoarelor de evacuare și a podurilor mobile de asalt pe șasiu TR-85M1.

– Piranha III C, prin livrarea ultimelor 7 mașini de luptă și contractarea celor 14 derivate necesare dotării Batalionului 26 Infanterie.

In a doua etapă se va avea in vedere ameliorarea deficitelor înregistrate de către structurile puse la dispoziția NATO, pentru care vor fi începute programele strategice de înzestrare:

– Transportor Blindat pentru Trupe

– Autoturisme de Teren Blindate și Neblindate Tip Ușor

Pentru dotarea Forțelor Terestre în următorii 10 ani se vor mai avea în vedere și următoarele programe:

– Echipamente pentru realizarea capabilităților ISTAR

– Echipamente de comunicații

– Sisteme de avion fără pilot-UAV

– Obuzier cal.155 mm autopropulsat

– Echipamente specifice ECAT

– Armament de infanterie tip NATO

– Armament și echipamente pentru forțele speciale

– Echipamente și utilaje de geniu

– Punct de comandă tip brigadă

– Echipamente CBRN

– Platforme de Transport Multifuncționale

Toate aceste programe indeplinesc normele interne ale MApN-ului pentru a fi incepute, singurul impediment este legat de asigurarea resurselor financiare, derularea lor find condiționată de o creștere a alocărilor bugetare pentru bugetul armatei de 0,3% din PIB anual până la atingerea unui nivel al bugetului militar de 2,38% din PIB.

Sursa: Revista Forțelor Terestre, nr 2, 2013

– Victor –

49 Comments

 • Deci s anu ne facem griji de tancuri noi ca T 55 AM este mama lor si oricum nu avem noi nevoie de MBT-uri.
  Deci Super Hezbollah? Sa fie cine la varf cu viziune despre cum se dau luptele asimetrice?

  • Exact Marius, super hezbollah, cam asta este viitorul “terestru” al armatei. Mai ales drone taica drone! Asta e viitorul!

   • Deci fara tancuri si scule din astea perimate nu? Si dronele o sa atace tintele care vin si o sa dea informatii dar nu o sa mai avem infanterie sprijinita de tancuri, aaaaaaaaaa pardon noi avem T 55 AM.

     • Dronele pot ataca orice in conditiile in care sunt dotate cu armament performant – ceea ce inseamna probabil pentru Romania Spike / Helfire 2 ca la Brimstone nu ma gandesc. Acest lucru insa nu se poate realiza in prezent fara superematie aeriana neta. Dronele in prezent sunt victime sigure ale avioanelor de lupta moderne.
      Apropos cu strategia voastra ati luat in calcul coturile de achizitie a unor drone gen Raper MQ 9? Pe francezi ii costa destul de multisor.
      Rachetele antitanc sunt foarte bune, as spune cele mai potrivite in defensiva, totusi eu unul nu as renunta la MBT-uri si consider ca ar fi necesare macar vreo 60-100 de MBT-uri moderne alaturi de cele 54 de TR 85M1.
      Sincer as alege Leopard 2 deoarece exista o serie de oferte de vanzare a acestor tancuri la sume acceptabile dupa care se pot face modernizari in cooperare cu producatorul.
      T 55 AM l-as scoate din inzestrare sau as moderniza un numar limitat pentru esalonul 2.
      Mxim 200 de tancuri tot sunt necesare Romaniei actuale. Aceste MBT-uri trebuie insa sa fie competitive si nu tinte de antrenament pentru orice adversar.

      • Se vorbeste de drone produse la nivel local, nu cumparate din afara. T 55 se tine in inzestrate pentru ca avem piese de schimb in numar foarte mare, se repara usor si repede. Suprematia aeriana va fi, iti amintesc ca daia se numeste programul “treptat a capacitatii de lupta”. Multi critica cumpararea de F 16 SH. Dar daca ai in vedere ca toata lumea in 10 15 ani trece pe generatia 5, am fi chiar prosti sa cumparam acum avioane noi cu off-set. Daca se facea achizitia undeva prin 2000 si ceva cum au facut-o polonezii era altceva.

        • Asta asa e Marius, dar de ce sa dam bani multi pentru ceva nou dar care curand va fi depasit. Adica intre generatia 3 si 4 nu sunt diferente majore, dar in schimb intre 4 si 5 este una mare, si ma refer la invizibilitate! E de ca si cum ai cumpara o masina in 2013 iar in 2014 iese modelul nou la aceeasi masina.

   • Drone zici.

    Adica 2 sisteme de Shadow 600(sau echivalente) care sa le inlocuiasca pe astea de acum si 2 sisteme SACT-5 Boreal(sau echivalent).

    Mai mult de atat nu avem cum sa vedem

    • Victor sunt in testare si pe la noi diverse drone de productie locala, dar secretomania asta care exista, cu greu se dau detalii publicului! Crezi ca Rasmussen a zis acum cateva zile degeaba europenilor sa se doteze cu drone? Asta este viitorul. Tancurile le scoti usor din lupta cu rachete anti-tanc performante, mai ales astea de ultima generatie.

     • bah roberte, te-au bagat la spam acolo si ai venit sa te umpli de glorie si aici? o drona o dai jos cu un tun AA, poti sa o dai jos si cu mitraliera AA de pe TR-85M1…si sunt curios cum pot 20 de drone dezarmate sa opreasca un batalion de tancuri?tu mergi pe ideea: bah nu ne luasm nimic ca sa nu aiba rusii ce sa ne distruga….

      • Nu stiu de ce am primit spam acolo, forse s-a simtit jignit George ca am spus o parere, si gen domne ii iau la misto inteligenta aia plina de vise si idei nerealizabile. Toti visam sa avem cea mai tare armata, dar nu avem bani nene. Toate statele bogate inainte de armata au scoli si spitale. Noi in schimb visam la armata… in fine. Vrei sa pui pariu cu mine ca daca cumparam 36 de F 16 noi cu offset desteptul de George si compania, zicea ca suntem cei mai prosti ca toata lumea in 15 ani trece pe generatia si noi dam banii ca prostii? Pui pariu ca asa se intampla? 20 de drone daca pui pe fiecare cate 6 Spike, ia fa tu un calcul? Se vorbeste de drone produse la nivel local, care sunt deja in teste, numai ca secretomania asta… va omoara pe toti.

       • 6 spike pe o drona produsa in romania? pai nu se ridica aia de la sol :))..au scoli si spitale? inainte sa ai ceva trebuie sa il poti apara, aveam si noi o gramada de chestii inainte de WW 2, da nu am avut cu ce sa le aparam, si ce a mai ramas dupa…a fost luat de rusi…daca aveam armata ne-am fi permis neutralitatea in al doilea razbel

         • Robert Ionut
          “De cine sa le aparam cumetre? Cine vine peste noi?”

          Mah mancavash 🙂 eu de draguti si simpatici…

          Daca stiti voi sigur ca nu mai vine nimeni peste noi in urmatoarele sute de ani, de ce mai platesc eu taxe ca sa iti platesc lu’ matale salariul?

          Doar ca sa scrii prostii pe bloguri :), sa ne explici ca n-avem bani de armament si ca ne trebuiesc scoli si spitale, sa ne explici ca suntem mai tari decat toti vecinii si ca aia care te platesc sa mananci ‘ceva’ pe bloguri or sa mai cumpere 7 Piranha odata la 20 de ani?

          Daca n-avem bani de armament si daca nu ne ataca nimeni, afara taica!
          La capsuni in Spania cu voi, oricum ca nivel intelectual cam pe acolo va incadrati.

          Pastram nu 70.000 sau cati dracu mai sunteti acum.

          Pastram vreo 30.000, numai subofiteri si militari angajati (infanteristi, artileristi, tanchisti etc) si ofiteri numa’ vreo 2-3 sute sa-i comande pe aia.

          Fara departamente de inzestrare ca si asa le lipseste obiectul muncii, fara generali si structuri gen “Resurse din Statul Major al Fortelor Terestre”, fara departamente de relatii cu parlamentul, fara departamente de relatii cu NATO si cu mUE.

          Fara departamente pt armonizarea relatiilor cu delfinii din Marea Neagra.

          Si fara departamente de postaci pe bloguri.

          Sunteti in plus taica!

          In caz de razboi cu cineva serios, aia se KK pe voi si va imprastie cu lopata in 12-24 de ore, asa ca de ce sa mai platim 2 miliarde sau cat platim bugetul apararii pt asta. Si banii aia se duc aproape in totalitate pe salarii si pensii. Pe dotare cu armament numai mizilicuri, ca voi nu va bateti cu nimeni, fereasca sfantu!

          Mai bine va dam afara si banii ai bagam in scoli si spitale 🙂 ca nu asa povesteai?

          Asa ca personajule “Robert Ionut”, si matale si cine te-a trimis cu sarcina de serviciu pe blogurile astea, la capsuni cu voi taica!

          La munca nu la intins mana!

          • Discurs de civil, dar ce pretentii sa am… pana la urma cu cat stiti mai putin cu atat e mai bine, cu cat stiti mai multe, cu atat criticati mai mult, chiar daca e de bine.

          • Lasa-l bre in pace pe Roberto.Ne mai dixtram si noi .

           Nu-i nimic unicat la Romania.Marea majoritate a zisilor militari profesionisti prin Ioropa si chiar prin State sunt angajati la stat,cu gandirea tipica a bugetarului.Contractele militare sunt facute pe acelasi tipar precum contractele ce implica bani publici la noi.Sumele difera,nu mecanismele de tepuiala.

           Sunt 3 mari feluri de oameni.Cei care nu au chemare,dar mananca si ei un ban.Majoritatea.Cei care au chemare si sunt dispusi sa indure toate mizeriile provocate de rima categorie.Minoritatea oprimata,care nu ajunge in circumstante normale la putere.Astia in schimb trebuie sa salveze situatia cand treaba incepe sa miroasa.Trebe sa primeasca si bugetarii din prima categorie niste medalii.*
           Acestei categorii se adauga un procent relativ constant de luptatori prin vocatie,care nu fac parte din sistem din varii motive,sau l-au parasit de scarba.Pentru cazurile cu adevarat cacacioase.Cand toti bugetarii s-au tirat de mult,de preferat fara sa provoace prea multe victime inutile printre luptatori.

           *Ma uitam si eu la niste poze cu o ceremonie de decorare in Irak.Profesionisti,unul si unul.Doar ca de multe ori linia nu era dreapta.Se ondula dupa burti. 😀

          • GSG9 , ai facut “lock on ” pe RI. L-ai pierdut de pe radar dincolo , l-ai regasit aici 🙂 .

          • Io nu inteleg ce aveti cu Robert Ionut si de ce il faceti raspunzator de tot ce (nu) sa facut in Armata?

           Ce vina are Robert Ionut(cel mai probabil un pusti de 12 ani), ca situatia este care este .

          • Maestre Robert Ionut,

           Discurs de civil…indeed…insa matale (daca intr-adevar esti in ‘system’) nu ai discurs de militar, dar de nici o culoare!

           In rest, tot bagi partea aia cu ‘stiutul’, ce sa mai stim bre :), ce ‘sicretzii’ mai aveti voi acolo prin depozite, aveti OZNuri, laserele lui Coanda, sfinxul din Bucegi…ce aveti?

           Arma voastra secreta e Umbra lui Mircea la Cozia…

           Sau sabia lui Stefan cel Mare…

           Ce sa stim mai putin, mai putin decat atat…

           Ca sunteti singurii amarati cu MiG21?
           Ca sunteti singurii amarati cu T55uri nemodernizate?
           Ca ati cumparat 12 F16 la mana a treia si cu alea o sa defilati?
           Ca o sa defilati cu Kuburi pana dupa 2022, cand alea deja in 89 la Rovulatie au fost vulnerabile la bruiaj?
           Ca aveti Styx la flota?
           Citeste operatorii curenti de Styx: Angola, Cameroon Navy, Korean People’s Navy, South Yemen!

           Ca ne aparati cu Volkhovuri in 2013?
           Asta e lista cu operatorii actuali de Volkhov, ca sa stiti in ce CLUB SELECT va aflati!
           Azerbaijan – 250
           Bulgaria – 18
           People’s Republic of China
           Cuba
           Egypt – 240, Tayer el-Sabah variant
           Iran – 300+ Launchers, HQ-2J and indigenous Sayyad-1/1A & 2.[15]
           Kyrgyzstan – few
           Libya[16]
           Libya Free Libyan Air Force
           Mongolia
           Myanmar – 48 next 250 in 2008
           North Korea – up to 270
           Pakistan
           Romania
           Sudan – 700
           Syria – 275
           Tajikistan – few
           Vietnam – 280
           Yemen
           Zimbabwe

           Sunteti in clubul Zimbabwe, Sudan, Cuba, Mongolia, Kyrgyzstan si Coreea de Nord!

           Asta ca sa va stiti nivelul si cu cine defilati!

           Ati cumparat niste HAWK acu nu stiu cati ani si au zacut neoperationalizate, acum v-ati apucat sa le operationalizati. Dar stai linistit ca expira si alea in vreo 2-3 ani si trebuiesc revitalizate…

           Cu T55uri nemodernizate sunteti in clubul “Angola, Ethiopia, Democratic Republic of the Congo, Coreea de Nord, Nigeria, Sudan, Uganda” si alte state din astea de mare finetze…

           Astia sunt operatorii de Mig21:
           Angola
           Bulgaria to be retired in 2015
           Croatia To be upgraded in 2013 and fly until 2019
           Cuba
           Egypt
           Ethiopia
           India to be retired in 2019
           Libya
           North Korea
           Romania will be replaced by F16s in 2017
           Serbia
           Syria
           Uganda
           Vietnam
           Yemen
           Zambia

           Sunteti in clubul “Zimbabwe, Sudan, Cuba, Mongolia si Coreea de Nord” cu dotarea!
           Si aia au tot Volkhov, T55 si Mig21!

           Dar voi sunteti reeeeeeeelaaxaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaattiiii taica!!!

           Si autosuficienti, nu va mai trebuie nimic, sunteti ultrasuper inarmati, scoli si spitale taica…ce armament…ca voi nu va mai bateti cu nimeni…

           Toata puterea voastra e ca ‘vin americanii’ si va apara…si de aia stati linistiti…

           Si perspectivele de dotare sunt 7 Piranha…
           Inca vreo 30 de TBTuri, de import desigur…cand o incepe maretul program TBT amanat si ala cu anii…

           Nu aveti nici macar 50 MBTuri decente.
           TABurile cad pe voi.
           MiGurile cad pe campii, atunci cand mai zboara…
           Rachetele din anii 70-80
           Flota o gramada de fiare ruginite
           PUMELE stau si alea sa cada, ca sunt tot din 80
           Artileria si aruncatoarele – fie-i tarana usoara lui Ceasca…ca de pe vremea lui sunt si o sa mai iesiti la pensie inca vreo 5 generatii de destepti cu ele!

           Asa ca maestre, lasa discursurile cu autosuficienta, scolile si spitalele si pacea mondiala la hotare, ca esti penibil!

           Matale ai fost trimis pe astea doua bloguri ca sa ascunzi rahatul sub pres!
           Cu dotarea fantastica de la secret, cu aliantele nemaivazute, cu pacea la hotare si cu scoli si spitale.

           Adevarul e ca armata romana a intrat in putrefactie cu dotarea si acum e cam tarziu ca sa mai facem ceva.
           Industria de aparare a fost demolata si e la pamant.
           Si in concluzie nu se mai face nimic.

           Perspectivele sunt cel putin spus jalnice…

           Inca va mai platesc salariile. Cat or mai avea de unde…

           Daca astia dau afara jumate din efective maine dimineata, la ce armament aveti voi capacitatea de lupta ramane tot pe acolo…parerea mea…

         • ti-as zice eu cine vine peste noi :)) da tu baiatule nu intelegi ca armata nu este doar pentru aparare? o armata tine statul unit, iar o armata puternica inseamna un stat cu un cuvant greu de spus….americanii sunt praf, traiesc pe datorie…da nimeni nu le face nimic…poti sa iti inchipui de ce? o tu prealuminatule

      • Marius noi nu suntem in situatia jidanilor, noi nu suntem inconjurati de extremisti, state care nu sunt stabile, si oameni care pledeaza in fiecare zi distrugerea israelului. Sa iti amintesc confruntarea cu hezbollah cand a inceput sa se vada cat de usor poti sa dobori un tanc? Tancurile sunt bune pentru atac, problema e ca noi nu prea am avea pe cine sa atacam. Pana si Ucraina e pe drum european… asa ca singurul inamic potential ar fi Rusia, doar ca cu rusii, nu prea ai ce pune contra lor.

       • Daca 2006 a aratat ceva e faptul ca tancul modern nu e tinta in poligon.A fost razboiul tantalailor cu neinstruitii.Israelienii au fost tantalaii,iar Hezbollah neinstruiti ca lumea in utilizarea rachetelor AT.Tancurile au iesit ok.Oamenii s-au facut de cacao.
        Ca tot le arzi cu ”jidanii”,anul asta se fac 40 de ani de la o anumita batalie.Mergi si afla despre ce batalie e vorba si la ce mai sunt bune tancurile.

 • Daca e conditionata de cresterea bugetului inseamna ca (la fel ca si listele anterioare care aveau aceeasi conditie) aceasta lista va ajunge hartie igienica.

 • In lista asta nu apar chestii foarte scumpe, cu exceptia programului TBT a dotarii cu masini blindate/neblindate sau camioane si poate ar mai fi dotarea cu obuziere autopropulsate cal 155 mm(poate ATROM).

  Asta inseamna ca o mare parte din obiectivele astea ar putea sa fie atinse(fie numai si partial).

  LAROM sa inteleg ca o sa ramana la stadiul de acum, fara sa i se mai adauge pana in 2022 racheta IMI Lynx sau chiar fara dotarea completa a 3 divizioane(3 x 24), ci numai un numar de 54 sau cate avem acum.

  In mod evident nu avem de ce sa mai visam la tancuri noi pana in 2022 cel putin, ramanem cu ce avem, fie 5 batalioane de TR-85M1/TR-85/T-55AM2/T-55 sau chiar 3(cum erau planurile initiale), sau de ce nu chiar mai putine batalioane de tancuri, poate deloc, oricum am da-o vom avea poate cel mai prost parc de tancuri 10 ani de acum.

  Nici la rachete anti-aeriane la nivel de divizie si brigada nu mai avem de ce sa visam pana in 2022, nimic altceva decat Osa&KUB si CA-94/95(poate M), pana la VL-MICA si Mistral sau NASAMS avem de asteptat pana dupa 2022, bine treaba cu pastrarea in dotare pana dupa 2020 a Osa/KUB si CA-94/95, a fost facuta publica undeva la sfarsitul lui 2011.

 • Daca este sa fim realisti, in actualul contest economic si social pentru cei de la MAPN, obiectivul real pana in anul 2022, este sa poata asigura salariile angajatilor sai si sa poata tine in stare de functiune actuala tehnica aflata in dotare.
  Cele 12 aparate F16A, MLU, sunt cu siguranta singura achizitie mai mare realizata de MAPN.

 • Luate asa per puncte:

  La etapa sateasca (prima etapa)
  – La “Jderul” mai carpesc si termina ce nu s-a terminat si vor sa instaleze aruncatoare cal 120mm pe ele. Ce e nou e ca vor sa mai achizitioneze rachete antitanc: parca au cumparat 950 de Spike-LR pt Jderi, mai cumpara?
  De ce numai pt MLIuri si nu si pt infanterie?

  – La “Piranha IIIC”: In lista apare livrarea ultimelor 7 Piranii (cati ani au frecat-o cu 31 de bucati?) si “contractarea celor 14 derivate necesare” blah blah blah. Ce inseamna contractarea 14 “derivate”, inca 14 Piranii folosite ca altceva in afara de transportor de trupe? Puncte de comanda, sanitare, aruncator 120mm, ca de vreun vehicul cu rachete AA nu crez ca e cazul. Sau pur si simplu alte 14 Piranii standard?

  – La “Bizonul” – n-am ce comenta

  La etapa pe judete (a doua etapa)
  – Transportor Blindat pentru Trupe
  – Autoturisme de Teren Blindate și Neblindate Tip Ușor

  Astea vor sa le “inceapa”, ce inseamna asta, cand “incep” si cati ani dureaza sa cumpere vreo 31 de bucati, tot ca la Piranha?

  Dupa aia cititi cu atentie exprimarea:
  “Pentru dotarea Forțelor Terestre în următorii 10 ani SE VOR MAI AVEA IN VEDERE SI următoarele programe”
  Adica se vor mai avea in vedere, nu e nimic concret. Si fiind “conditionate” de marirea alocarilor, Dumnezeu cu mila, alte “liste” in pdfuri.

  Oricum, in lista aia in afara de (eventuale) autotunuri (si eventual puscociu de asalt) nu-i nici un echipament de lupta: nu tancuri, nu rachete, nu munitie inteligenta. Voi va ganditi la drone cu Spike, ei probabil se gandesc la drone cu FLIR 🙂

  “LAROM sa inteleg ca o sa ramana la stadiul de acum, fara sa i se mai adauge pana in 2022 racheta IMI Lynx”

  Ce LAROM, de LAROM nu se mentioneaza nimic, LAROM cu Lynx e la fel de aiurea ca si LAROM cu LAR MkIV, din motiv de munitie importata. La ce sa mai importi si Lynx, e suficient de naspa ca importa LAR MkIV. Munitie importata: tragi cateva salve si dupa aia le ascunzi prin paduri sau pe supt-soproane.

  Tancuri noi nu, cel mai probabil desfiintare de batalioane.
  Dupa planurile astora TR85M1 ramane super MBTul nostru pana…ei bine, pana la sfarsitul lumii…

  Rachete AA noi vax, daca tancurile-s vechi ce sa mai dai banii pe SAMuri, echipajele le abandoneaza si fraierii n-au decat sa-si consume munitia lor scumpa pe tancurile noastre ‘eftine’.

  Dupa cum se ‘inzestreaza’ se preconizeaza renuntarea la MBTuri, MLIuri cate or mai functiona sau le taie si pe alea “fiare da-le dreacu”, vreo cateva zeci de transportoare, de import of course, plus TABurile reparate, daca nu cumpara obuziere autopropulsate asa in numar mare de 3/6/12 bucati or mai pastra artileria tractata sau renunta si la aia?

  Si drone fara numar, asa vreo 5-6 bucati, sa stie din ce directie vin tancurile ca sa fuga in directia opusa 🙂

  Super Hezbollah? Sunteti cam optimisti taica 🙂
  Aia or sa fie mai bine inarmati ca astia…
  Si mai multi.
  Si probabil si mai bine pregatiti.
  Oricum mai bine motivati.

  Probabil singurul obiectiv pana in anul 2022 e sa aiba cu ce le plati salariile si daca mai ramane ceva sa carpeasca T55urile si TABurile e perfect, au si tehnica de lupta.

  Am ajuns sa cred ca asta este de fapt SINGURUL si UNICUL lor obiectiv, sa-si justifice prezenta cumva si sa-si incaseze lefurile, prostiile alea cu armament performant/capabilitati de lovire/instruire la standarde NATO sunt doar povesti…

 • Deci mai trebuie 1-2 batalioane de piranha pentru a eficientiza achizitia. Restul infanteriei mecanizate trece pe Saur 3.
  Tancuri – 250 de Leopardui A4 sau A5 din stocurile armatei germane.

   • De Piranha 3, efectiv nu inteleg de ce dracu nu se continua pe calea asta, nu o fi Piranha 3 cel mai bun IFV din lume, dar noi neam de neamul nostru nu am vazut un blindat de nivelul lui si foarte probabil nici nu o sa vedem prea curand, mai ales daca se va merge pe varianta Saur 2/3.

    Rezultatul o sa fie dotarea haotica a armatei multi ani de acum incolo, vom avea brigazi dotate mixt cu TAB-uri vechi si ce o iesi din TBT, altele cu MLI-uri, si printre altele un batalion cu Piranhii.

    Da macar sa iasa ceva din TBT, orice ar fi tot o sa fie mai bune decat TAB-urile de acum.

    Tancuri nu o sa vedem pana in 2022, asta e, o sa ramanem cu TR-85M1/TR-85/T-55AM2, adica o sa avem cel mai prost parc de tancuri, sau printre cele mai proste parcuri de tancuri din emisfera nordica.

 • Sigur,toata lumea vrea sa scape de tancuri cu suspensia tip bara de torsiune.Generatia noua de tancuri:ALTAY,Leclerc,Type 10,K2 PANTHER,ARMATA au trecut pe hidropneumatica sau perfectionari ale ei.

 • Pai treaba-i simpla; cretinii care conduc Romania, in frunte cu hingherul de frunte de la Cotro, ne “anunta si pe aceasta cale” (prin gura unuia care n-are probabil nici o vina) ca si-n 2022 romanii vor fi tot in cacat, cel putin dpdv al dotarii Armatei.

  Poate cei foarte tineri sau naivi dintre noi au rabdare sa spere ca dupa 2022 vor trai bine si vor dormi aparati (sic!) de F35 😀 ; aia care-s curve traiesc bine oricand; dar noi astia care ne-am tot fript, si mai avem si peri albi, poate ar trebui sa ne gandim ca, pt a schimba tancurile sau avioanele sau lefurile sau soselele, trebuie intai niste schimbari profunde prin alte locuri… Da’ PROFUNDE!

  • Lista de achizitii de la Fortele Terestre, lista de achizitii tot ciuntita de la Fortele Navale si ce lista or mai avea aia la Aviatie, toate nu sunt decat consecinta fireasca a veseliei de Balaceanca dintre 2005-2009, in urma careia Romania sa ales cu o ditamai hoarda de bugetari in numar de 1,4 milioane(fata de un necesar de 900-1 milion),dintre care multi bugetivori si ditamai deficitul la fondul de pensii de 3,5 mld euro(cam 10% din buget), care a papat cea mai mare parte a bugetului MApN, a mai venit si criza, minunat.

   Acum cu buboaiele astea mari trebuie sa recuperezi ce nu sa facut in dotare aproape 10 ani, unele din programele mentionate in lista asta trebuiau sa fi fost in derulare din 2006-2007 si in 2013 incheiate sau inspre incheiere.

   In conditiile astea daca in 2022 o sa avem 2-3 brigazi dotate cu TBT(+Piranhiile), masini noi de teren blindate/neblindate, 2-3 divizioane de ATROM(pt brigazile mecanizate, cel putin alea active), UAV-uri noi(2 sist Shadow 600, 2 sist SACT-5), cateva sute de camioane samd.

   Fata de situatia actuala schimbarea va fi majora, am putea avea de exemplu blindate care se pot misca de colo pana colo fara sa ramana in pana.

   Ca situatia va ramane tot nasoala, alta discutie, ce va fi dupa 2022 om traii si om vedea.

   Schimbari profunde, si Revolutia Bolsevica sau Pol Pot au fost schimbari majore, nu si bune.

   Schimbarile in bine nu cred ca se pot face peste noapte, am schimbat sosonii si gata treaba merge ca unsa, schimbarea o va face in primul rand societatea in sine prin propria ei evolutie iar asta va dura foarte mult timp, nu va fi deloc spectaculoasa, si va implica bune si rele, tampenii si lucruri bune, va avea nevoie de foarte mult noroc.

   Sa comparam de ex Romania de la inceputul anilor 1990 si inapoierea ei cu cea din zilele nostre, nu este chiar cum ar fi trebuit sa fie dar este totusi o evolutie, in mod sigur Romania din 2030 nu va fi prea grozava dar cred ca va fi mult evoluata fata de cea de acum.

   • Asta-i motivul pentru care eu il urasc frenetic pe Tariceanu. A cacat la gard fara nicio grija cea mai mare crestere economica din istoria Romaniei de la Voda Cuza incoace.

   • Victore,cauzele crizei trebuie cautate in imensul volum de credite pe valuta contractae de populatie si firme.Iar legat de cresterea nr. bugetari oare ce ministere au dat cresterea.Nu cumva in 2005 s-a trecut de la armata cu recruti la armata cu profesionisti platiti?

    • Ei na.Singurul lucru corect este ca s-a trecut la armata de ”profesionisti”.

     Bancile care au dat faliment din cauza creditelor acumulate de populatie=0(zero).
     Criza este in schimb 100% o creatie a statului roman.Nici macar criza mondiala nu e vinovatul principal.Polonia nu a stiut ce-i aia criza.Iar Polonia era si este mult mai integrata economiei mondiale,deci mult mai vulnerabila la socuri de genul asta.
     Avem cateva miliarde pe an furate,prin diferite tertipuri in contractele cu bani publici.Avem probabil ceva mai putin bani furati prin mita clasica.Pe urma avem cum zicea Victor,prea multi frecatori de menta raportat la cei productivi.
     Ca sa sustinem mizeria asta,avem cea mai crunta fiscalitate din Europa.Ca sa avem si un scuipat peste lovitura de pumn,avem si cea mai infecta birocratie.Nu numai ca dai bani degeaba,dar mai si pierzi bani prin timpul pierdut in timp ce platesti banii degeaba.

     Avem randamentul cel mai slab la absorbtia banilor gratis europeni.Avem o complictate intre sistemul bancar,care crediteaza statul,nu economia.Cand crediteaza investitii,iti cer sa-ti pui mama si copiii garantie,cu dobanda 11%(daca ai scoring bun,daca nu mai mult).Avem o scadere de 20 de ori a investitiilor straine din 2008 pana azi.Ce bou vine la noi?

     Pe scurt,nu tine placa cu populatia si creditele.

     • Lozincile nu tin loc de explicatii.Banii europeni nu vin gratis,vin cu cofinantare din RO.Iar povestea cu frecatorii de menta si productivii o cunosc foarte bine din comunism,nu-i noua de loc.

       • Eu cred ca am vorbit corect,tu de ce treci la etichetari?Rog moderatorul sa nu permita un astfel de limbaj in spatiul public.Inchei discutia complet.

        • Problema e ca nu ai vorbit mai deloc corect.Banii UE vin cu o cofinantare din partea statului roman(intre 10 si 50%),dar vin gratis.Adica nu poarta dobanda.In rest arata elementul de lozinca in ce am scris eu initial.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: