Armata Romana Fortele Aeriene

Invitație de participare la procedura de atribuire pentru revitalizarea și modernizarea a 10 aeronave IAR-99, transmisă către Avioane Craiova S.A.

IAR-99 Soim

IAR-99 Soim

Direcția generală pentru armamente din cadrul MApN a transmis miercuri, 20 mai, către Avioane Craiova S.A., invitația de participare la procedura de atribuire prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare, organizată în vederea atribuirii contractului de furnizare a produsului „Revitalizarea și modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 SM”.

Prin lansarea invitației de participare către Avioane Craiova S.A., Ministerul Apărării Naționale respectă orientarea strategică asumată în implementarea programelor majore de înzestrare, de angajare, la nivelul maxim posibil, a resurselor industriei de apărare din România.

Programul de revitalizare și modernizare a 10 avioane IAR-99 Standard din dotarea Forțelor Aeriene Române la varianta IAR-99 SM (Standard Modernizat) are ca obiectiv realizarea capabilității aeriene de școală și antrenament pentru pregătirea avansată a piloților în vederea trecerii la zborul pe aeronavele F-16 operate de aviația militară română, precum și menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică.

Prin transmiterea invitației de participare MApN a îndeplinit primul pas din procedura legală aplicabilă în această situație, urmând ca uzina craioveană să prezinte o ofertă care să îndeplinească cerințele stabilite de Forțele Aeriene pentru noua capabilitate aeriană. Revitalizarea și modernizarea efectivă a aeronavelor va fi realizată, în situația îndeplinirii condițiilor legale pentru încheierea contractului de atribuire, în perioada 2020-2024.

 

Biroul presă

3 Comments

 • sE incepe modernizarea cu cele 10 avioane in varianta standard pentruca,celelalte 10 avioane sunt modernizate la un moment dat cu Elbit[care sunt in litigiu la tribunal cu Avioane CRAIOVA].La varianta STANDARD ,ELBIT nu nici un drept intelectual asupra avionului[au],modernizarea poate incepe de indata,fara sa se mai astepte rezolvarea litigiului din instanta,si cu firma cu care sa inteles CRAIOVA pentru modernizarea avioanelor.

  • Elbit a pierdut procesul, nu mai e in litigiu cu Craiova si cu MApN. A pierdut si procesul cu INCAS pentru incalcarea proprietatii intelectuale de catre israelieni intr-un program de upgrade precedent.

   La ultimul proces se pare ca a fost doar o smecherie cu scopul de a ii bloca pe canadieni o vreme, pentru ca israelienii nici macar nu au platit cautiunea pentru proces – au pierdut foarte simplu pentru ca tribunalul a constatat ca nu s-a depus taxa…

   Nu inteleg de ce a durat un an insa ca judecatorii sa descopere lucrul asta care il puteau vedea din prima zi. Justitia romana e o chestie comica – cu conditia sa nu ti se intample tie.

   http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000908844&id_inst=3

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: