Armata Romana

Interviu despre programele de dotare ale armatei

TAB Piranha IIIC, repetiţii pentru Parada de 1 Decembrie 2015

TAB Piranha IIIC, repetiţii pentru Parada de 1 Decembrie 2015

Secretarul de stat pentru armamente din Ministerul Apărării, Gabriel Banienim Leș, a acordat emisiunii Pro Patria un scurt interviu în care a expus câteva obiective în cea ce privește procesul de dotare al armatei în anul 2016 și in anii imediat următori.

Prioritățile de dotare ale armatei în 2016 sunt reprezentate de dotarea cu radare tridimensionale mobile, de atingere a capabilității operaționale inițiale a comandamentului diviziei multinațional sud-est prin achiziția de echipamente pentru comunicații și de securitate, obiectiv ce trebuie atins până la data de 31 martie 2016, de dotare a unui al treilea batalion echipat cu mașina de luptă a infanteriei, MLI-84M1, cu rachete antitanc,  programul de dotare cu rachete antitanc portabile, programul avion multirol, platforme de transport multifuncționale, în cea ce privește ultimele 3 programe, primele livrări ar urma să se facă până la sfârșitul acestui an.

In perspectivă se are în vederea inițierea în 2016 a modernizării celor 2 fregate Type 22 prin dotarea cu rachete antinavă, sisteme de rachete antiaeriene, tunuri antiaeriene, radare, sonare, senzori optici, lucrări de modernizare pe care MApN ține să le efectueze pe un șantier naval din țară, în perspectivă se are în vederea stabilirea unei strategii pentru dotarea cu corvete multifuncționale.

Un alt program prioritar pentru armată este cel al transportorului blindat 8×8, program despre care oficialul MApN declară că se speră să fie derulat astfel încât la sfărșitul anului 2018 să poată fi scos pe poarta unei fabrici din România un prim transportor 8×8, 4×4 sau multifuncțional.

sursa: Pro Patria

– David Victor –

13 Comments

 • Da este vorba de lucruri care trebuiau facute demult.Dar asta stim toti.In normal abia acum initiaza ce trebuia terminata cum 10 ani.Chiar daca este un inceput bun si consistent(in masura in care tot ce spun ei se materializeaza) tot este putin.

 • Vestea cu adevarat buna vine in finalul articolului, acolo unde se pare ca suntem anuntati ca TBT 8×8 se face in Romania, nu se importat la cheie. Tot de acolo descifram ca nu Moreniul il va construi neaparat, ci poate fi oricine, oriunde, inclusiv Renaul in facilitatile de la Mizil, asa cum vroia Basescu acum catica ani! Eu sper sa fie acel TBT 8X8 de la Moreni, careia i s-a testat carcasa anul trecut, in colaborare cu o mare firma straina, sa iasa ceva bun! Doamne ajuta!

   • il are in spate pe fostul sef al consiliului judetean care acuma e in arest. asta avea o tipografie care a dat faliment, apoi a ajuns consilier judetean, sef la APIA si acuma in ministerul apararii si nici macar nu a facut armata…

   • Dacă șeful de la departamentul de armamente și ministrul apărării livrează ceea ce promit – adică 500 mil euro în echipamente și armament, atunci nu am o prb foarte mare cu ei.

   • Penticostalii (si neoprotestantii in general) nu au interzis la a lua arma in mana (nu au interzis la multe aiureli pe care le crede lumea). Nu mai raspanditi prostii. Ce e interzis nu e cu forta, si e trunchi comun cu ortodoxia si catolicismul , acuma ca ortodocsii in general nu iau Biblia la fel de serios ca neoprotestantii e alta treaba. Noroc cu propteaua americana, altfel libertatea religioasa in Romania era in plop.

    • La Quakers nu prea. Aici iti urmezi propria constiinta. Smedley Butler, General Maior USMC decorat de doua ori cu Medalia de Onoare a fost Quaker (Society of Friends of Philadelphia). Eu de asemenea fac parte din Society of Friends of Philadelphia si am petrecut 15 ani in uniforma.

 • Este o functie civila,pretinde un ilustru organizator de sisteme industriale.As da ca exemplu pe Albert Speer,ministrul armamentului si productiei militare in al lllReich.De profesie architect,n-a alergat pe campul de instructie,dar s-a dovedit un excelent organizator.

 • Programe de înzestrare cu blindate? De ce nu-i luaţi un interviu lui musio Tăriceanu, să vă detalieze el cum a dat peste cap, cu o singură frază, un program multianual de înzestrare cu blindate deştept pus la punct la ora aia de Ministerul Apărării. “”Din câte ştiu, România nu este ameninţată astăzi de nimeni, nu este în stare de conflict cu nicio ţară dimprejur, am reuşit să avem relaţii care să ne aducă în situaţie de normalitate. În plus, suntem membri ai UE şi ai NATO şi beneficiem de aceste elemente de securitate colectivă şi, ca atare, a fâlfâi aşa undeva pericole de acest gen nu face decât să ne aducă aminte de sistemul de propagandă din perioada comunistă, când totdeauna se căuta un duşman”. “Deci, între oameni şi tancuri nu am nicio ezitare, voi investi către bunăstarea omului şi a cetăţeanului”. a spus omul care, şapte ani mai târziu, în dispreţul oricăror reguli diplomatice, l-a invitat la Bucureşti pe bolşevicul Narâşkin.
  Nu a contat că şi atunci (ca şi acum) planurile şi bugetele alea multianuale ale armăţii fuseseră tot obiectul unui pact naţional, de când cu admiterea în NATO. A decretat el: “Deci, între oameni şi tancuri nu am nicio ezitare, voi investi către bunăstarea omului şi a cetăţeanului”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: