Armata Romana

Intalnirea ministrului apararii nationale cu reprezentantii companiei Lockheed Martin

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut marți, 14 ianuarie, la sediul M.Ap.N., o întrevedere cu președintele companiei Lockheed Martin, Marillyn Hewson.

ministrul apararii nationale, Nicolae_Ciuca

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă

Subiectele aflate pe agenda convorbirilor au vizat stadiul implementării programelor de înzestrare aflate în derulare cu această companie, precum și cele aflate în etapa de operare şi suport, Avionul multirol F-16,  Lansator Multiplu de rachete cu bătaie mare – HIMARS, Sistemele  sol-aer PATRIOT, radare de mare distanță  sau radare pentru supraveghere la înălțimi mici și medii.

De asemenea, au fost analizate aspecte legate de oportunitățile de cooperare industrială care ar putea implica industria naţională de apărare în producerea, asamblarea sau mentenanța  unor echipamente din portofoliul companiei, aflate sau care urmează a intra în dotarea Armatei României.

Biroul de presă

7 Comments

  • Parca mai degraba ar mai merge macar 1-2 escadrile de F16V. Astfel, mai stam vreo 10 ani, timp in care dotam si alte sectoare ale Armatei, apoi scoatem din doatare actualele F16A/B MLU si cumparam F35 A. Apoi, in viitor, vedem cand vom retrage F16V; dar macar am avea un avion numai bun pentru politie aeriana, dar si pentru alte operatiuni(F16-le).
   Asta daca nu primim(ca de cumparat nu prea cred) niste F15-uri.

   • N ar fi rau ca SUA sa ne dea inca 4 escadrile din parcul lor si noi sa platim lui Lockheed Martin doar modernizarea la toate aparatele la nivel Block 7 Viper,plus mentenanta aici in Romania,ca tot sunt parteneri strategici.Modernizarea le ar aduce clar in buzunare 2 mld USD lejer etapizat pe 5 ani.E un castig si pentru ei.Decat sa rugineasca acolo in parcuri si sa cheltuie bani pentru conservare,mai bine ne da noua din ele .Sa faca si ei un pustiu de bine,daca ne iubesc atat de mult!Asa am face si noi cinci escadrile F-16 bloc 70 Viper.Tot se plang ei ca flancul sudic e slab aparat.Nu?

  • – 7 radare AN/MPQ – 65 ;

   – 7 sisteme de comandă şi control AN/MSQ-132,

   – 13 sisteme de comunicaţii;

   – 28 de instalaţii de lansare M 903;

   – 56 de rachete MIM -104 E GEM-T(Guidance Enhaced Missile -TBM);

   – 168 rachete PAC-3(Patriot Advanced Capability-3 MSE);

   – 7 grupuri electrogene (Electrical Power Plants III).

   Cererea mai include echipament de comunicaţii, echipament de testare, echipament logistic, generatoare, documentaţie tehnică, staţii de antrenament, piese de schimb, program de pregătire a personalului, servicii de suport tactic, tehnic şi logistic.
   Acest mix de rachete permite obţinerea celei mai bune performanţe la un cost minim. De exemplu rachetele MSE, care sunt mai scumpe, vor fi folosite pentru ţinte foarte manevriere ca avioanele de luptă şi rachetele balistice tactice. Rachetele GEM-T, cu o rază de acţiune şi o încărcătură de luptă mai mare dar mai ieftine, vor fi folosite pe țintele de mari dimensiuni, slab manevriere. Acest sistem permite ca în viitorul apropiat să poată fi introduse şi alte tipuri de rachete care să permită reducerea costurilor.
   Motoarele rachetelor sunt cu combustibil solid, MIM -104 E având o rază de acţiune de 96 km., PAC -3 MSE având o rază de acţiune de 35 km. împotriva rachetelor balistice, ambele rachete pot ajunge la viteze de peste 4 mach.

   Un sistem slabut pe bani foarte multi.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: