Resboiul Stelelor

India va trimite in spatiul cosmic o capsula cu trei cosmonauti la bord

Guvernul indian a anunțat ieri că s-au aprobat 1,4 miliarde de dolari pentru tehnologiile și infrastructura necesară programului spațial, finanțare destinată trimiterii în spațiul cosmic a unui echipaj format din trei cosmonauți.

Gaganyaan ISRO

Gaganyaan ISRO

Valoarea finanțării nu este una impresionantă, dimpotrivă. India are unul dintre cele mai ieftine programe spațiale cu echipaj uman.

Succesul programului va aduce India pe locul patru, după Rusia, Statele Unite ale Americii și China, în topul puținelor țări care au trimis oameni în spațiul cosmic.

În August, premierul indian Narendra Modi a anunțat că India va realiza în 2022 un zbor cosmic în orbită joasă cu durata de la o orbită completă până la maxim șapte zile. Însă cabinetul nu a aprobat proiectul.

Acum însă, aprobarea finanțării cuprinde trei zboruri. Două dintre acestea vor fi fără echipaj, iar cel de-al treilea va avea oameni la bord.

Fără a stabili o dată precisă, guvernul a menționat aproximarea la 40 de luni de la momentul aprobării programului Gaganyaan (navă cosmică).

Premierul Modi a lăudat programul cosmic național ca fiind un proiect de prestigiu al Indiei, program care va întări economia generând locuri de muncă noi și capabilități în domenii cum ar fi medicina, agricultura, dar și în lupta împotriva poluării.

De asemenea, succesul misiunii cu echipaj uman la bord va permite Indiei să devină partener în inițiativele globale viitoare de explorare a spațiului cosmic. Modi a evidențiat că acest aspect va aduce beneficii naționale pe termen lung.

Comparativ, programul chinezesc Shenzhou prin care China a trimis primul cosmonaut în spațiul cosmic a costat peste 2,3 miliarde de dolari.

Iulian Iamandi

2 Comments

  • Astia saracii mai bine ar baga bani in niste haznale, ca nici din alea n-au…
    De educatie ce sa mai zic, 500 de milioane de analfabeti dar au program spatial – tichie de margaritar…

  • Saracii astia au inventat matematica,silicon valey este plina de indieni si apoi sunt destui in india care au toalete de aur si argint brut.Zici ca au 500 milioane de analfabeti,deci inseamna ca au peste 500milioane cu studii pentru ca populatia lor a depasit miliardul.Apoi frumusetile arhitecturale din Emirate cu acesti saraci au fost facute.De program spatial ce sa mai vorbim cind astia au program spatial de peste 3000ani cu vestitele Vimana?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: