Geopolitica

Inainte, inainte, spre o Armata Europeana!

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker

“A European army would show the world that there will never again be war between its members states.”

Aveam de gând să transform în ţintă declaraţiile din articolul ăsta şi mai ales titlul original: “EU commission chief makes case for European army”.

N-am abandonat în totalitate ideea, dar citatul cu care am început m-a pus pe gânduri.

La dracu, omul are dreptate! Dincolo de speriatul Rusiei, o armată comună ne-ar face pe toţi cuminţi pe veci.

Desigur, dincolo de teorie începe practica…

Lăsând practica pentru ceva mai la vale, să vedem cum e povestea: preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat pentru Die Welt că Uniunea Europeană ar trebui să înfiinţeze o armată proprie pentru a arăta Rusiei seriozitate în ceea ce priveşte apărarea valorilor europene.

“Europe has lost a huge amount of respect. In foreign policy too, we don’t seem to be taken entirely seriously.”

A mai evidenţiat Juncker, spunând în continuare că o armată a Uniunii Europene va permite acesteia să reacţioneze într-o manieră credibilă faţă de ameninţările la adresa păcii într-un stat membru sau într-o ţară vecină.

“You would not create a European army to use it itmmediately”, a mai zis Juncker care înainte a fost prim ministru al Luxemburgului, continuînd: “But a common European army would send a clear message to Russia that we are serious about defending European values.”

Hm. Premier al Luxemburgului. În caz de conflict, câţi cetăţeni luxemburghezi vor fi sub drapeul UE în linia întîi?

Discursul lui Juncker este unul bun, nimic de zis, numai că nivelul implicării este macro… mai bine zis al tuturor, iar implicarea directă a concetăţenilor direcţi este minimă.

Ca şi cum, discursul premierului Albaniei ar fi unul preafrumos în vorbe şi mânător de la spate, pentru ţările din Zona Tampon. (Să patentez definirea zonei noastre?)

Ideea unei armate europene comune nu este nouă, până acum lovindu-se în special de opoziţia particulară a Marii Britanii, una dinte cele două super-puteri membre UE (alături de Franţa) considerate jucătoare majore pe Apărare în cadrul Uniunii.

Mai mult, până în prezent au fost desfăşurate misiuni militare comune UE însă atunci când Franţa a dorit în anul 2013 o acţinue militară în Mali împotriva ameninţării jihadiste… a mers singură la luptă.

Între timp, grupurile de luptă ale Uniunii Europene, create pentru desfăşurare rapidă în crize militare, nu au fost folosite vreodată.

Cultural, politic, ideologic şi tradiţional, conceptele militare ale UE – şi nu doar acestea – sunt forţate întru forţarea conceptului de uniune europeană în sine.

Vorbele lui Juncker au fost primite cu precauţie de către ministrul german al Apărării, care a declarat că armata Germaniei ar putea “under certain circumstances” să fie pregătită pentru a pune militarii nemţi sub comanda uni alte naţiuni.

Ursula Von der Leyen, ministrul german al Apărării a adăugat interesant “Our future as Europeans will one daz be a European army”, adăugând apoi “not in the short term”.

Hm. Eu zic să ne menţinem – să ne menţină statele europene care nu-s parte a Zonei Tampon – o vreme doar în rolul de sancţionatori economici.

Cu cine să faci Armată Europeană, când NATO e în primul rând SUA şi fără forţa armată yankee plus sprijinul total din partea lor… s-ar alege praful de nişte hartă.

Sursa: EU Observer

 

– Iulian Iamandi –

61 Comments

 • Pai eu zic ca s-ar putea sa ne putem baza pe noi, europenii in anumite circumstante – la urma uremei Europa are capacitatea sa puna Rusia cu botul pe labe si militar nu doar economic.
  Avem tehnologie, avem armate comparabile in UE avem mai multe avioane luat global si cred ca si forta trupelor de uscat ale UE este superioara.
  Problema care s epune este mai mult de nivel politic deoarece incercam sa cream struto-camilo-crocodilul – fara o conducere centrala clara si fara legi globale ale UE nu putem sa ne asteptam la o armata comuna care sa fie intr-adevar functionala.

   • Nu prea cred ca are cum sa se intample- aia nu joaca decat word of tanks altfel nu au cum sa se specializeze in arme combinate.
    Pana la urma nici in Romania nu cred ca pentru a avea un anumit grad conteaza daca esti din Harghita, Timis, Bucuresti, Constanta, Caracal etc. toti pot sa acceada la functia si gradul respectiv.
    Trebuie sa primeze cunostintele.
    Daca va fi luxemburghez o sa aiba scolile militare facute probabil in Germania sau Olanda.

   • probleema nu ar fi la “nivel tehnic”
    oricum asta s-ar depura in timp
    problema sta in vointa si renuntarea la prejudecati
    cand va fi dislocat pe harta un corp de armata …ca raspuns la o criza care sa actioneze sub comanda centrala a comisiei ,parlamentului ,etc ,cui trebuie sa-i fie subordonat va fi pusa prima piatra
    nu e nevoie nici sa intre in conflict ,nici sa arate competente..ci va fi unealta practica a politicii externe
    cum am spus restul s-ar forma si depura in acelasi timp cu existenta structurilor statale existente

  • Marius Eugen Fenechea in momentul asta daca prin absurd inzbucneste un razboi intre europa luata ca un intreg si rusia si america sta pe post de spectator parerea mea e ca pierdem . In momentul asta luat ca un intreg rusia e capabila sa bata intreg continentul european .

   • eu nu m-as hazarda
    arsenalul nuclear e ce are rusia azi in fata
    in absenta lui …probabil parti de prin asia ar fi inghitite de altii
    japii le-ar lua niste insule disputate
    mai prin sud ar fi altii ce au altele de revendicat
    probabil …europenii ,cu pacifismul lor ar fi ultima problema ptr rusi
    stana e mare …cainii putini …
    nuclearele pazesc stana..probabil de aia ii si deranjeaza ,iar ajungem la scut

   • Pai hai sa vedem – Franta si mare Britanie sunt puteri nucleare, nu asa de mari ca Rusia dar au know-how, Germania si olanda au capacitetea industriala ca sa obtina arsenal atomic foarte accelerat daca sunt ajutate de celelalte tari enumerate.
    Capacitatea industriala a Europei este de cateva ori mai mare ca si a Rusiei, capacitatea aeriana a UE ar fi mult superioara, naval indraznesc sa spun ca suntem cel putin la paritate, niciuna dintre parti nefiind capabila de force projection dar in zona europeana sunt redutabile.
    Germania era cat pe ce sa castige singura impotriva tuturor (ma rog cu cativa aliati) ce te face sa crezi ca acum ar fi altfel?
    Pe rusi nu ii ajuta nici situatia demografica, Germania si Franta deja demografia Rusiei, si asta fara sa mai pun la socoteala celelalte tari din UE.
    Deci?

 • Retinerile unor state, cum ar fi Anglia, in privinta infiintarii armatei UE sunt legate de faptul ca nu doresc sa-si delege apararea, nu au incredere sa faca asta si ii inteleg. Dar de ce sa nu se faca o armata UE complementara armatelor nationale? Armata UE ar putea sa aiba baze terestre si aeriene in fiecare stat membru, ca sa nu fie cu suparare, iar conducerea lor sa se faca la nivel central de un comandament compus din reprezentanti ai fiecarui stat, subordonat dpdv administrativ unor organisme politice europene cum ar fi PE, Comisia etc. Practic, o astfel de armata de vreo 500 mii de oameni bine pregatiti si dotati ar fi arhisuficienta si nu cred ca ar avea cine stie ce costuri raportat la puterea financiara a Uniunii.

 • Visul unei nopti de iarna pe care Juncker l-a copt in noptile reci si i-a dat drumul pe gura intr-o zi de primavara. N-ai sa vezi European Armed Forces decat in cartile de fictiune pentru ca acolo individualismul european este ignorat. In functie de interesele particulare cand vor incepe sa traga unii hais si altii cea si cand n-o sa poti completa brigazile multinationale cu unitatile de baza pentru ca se trezesc unii ca este contra interesului national sa mai participe dupa cum ii tuna cate unui lider de partid ajuns prim-ministru pentru ca promis cine stie ce nazbatii economice sau pentru ca a dat cu biciul in romani si bulgari sau ca vrea o ministresa gaze ieftine de la posibilii adversari.
  Altfel suna pompos, forte care sa apere valorile europene care pe termen mediu se vor transforma in valori maghrebiene etc etc etc
  In concluzie vorbeste si musiu ca sa nu taca si se vor gasi niste”leaderi” ale unor tari cu izmene crapate in fund care sa ccepte plini de entuziasm proiectul. Astia vor inghiti galusca eliminind din discurs prostii , artificii de exprimare gen ” under certain circumstances” iar ailalti probabil ca isi vor spune “taci si aplauda-i pe prosti poate o sa ne fie de folos candva” .

 • Pana la urma ori devenim SUE ori o sa disparem in marea de posibilitati coapte de celelalte mari puteri.
  Este oarecum logic ca dupa ce ai Banca Centrala, Parlament European, sa ai la un moment dat si Armata Europeana.
  Pana la urma cred ca Armata Romana ar fi mult mai bine dotata daca ar fi un corp al Armatei Europene.

  • Ca ce chestie sa disparem?N-am disparut cand erau mongolii si turcii la granita,nu vad de ce am disparea acum,cand lumea e tot mai multipolara.Adica nu exista un adversar de calibru,iar marile puteri sunt obligate sa se imparta pe mai multe fronturi.Fiecare e tinut in sah de amenintari multiple.
   Americanii au Asia.Rusii au China si islamul.Chinezii au pe rusi,indieni si tot restul din jurul lor,care nu-s chiar niste varzari.
   Noi n-avem decat de facut un pic de reconquista.UE si compania nu sunt un beneficiu,sunt un bolovan de gat.

 • Ideea nu e rea daca o privesti dpdv al unui UE-ist care viseaza la ceva gen SUE. E ceva logic as zice si o astfel de Europa si armata ar domina probabil lumea asa cum o face SUA acum.

  Dar revenind la realitatea de azi e departe de a putea fi pusa in practica. Intr-un fel sunt de acord cu britanicii, nici eu n-as avea incredere in foarte multi europeni, dpdv militar ma refer. Asta plus diferentele intre diverse istorii, mentalitati si popoare europene, care inca sunt destule de vizibile la unii. Poate doar o intoarcere mult in trecut, pe vremea imperiului roman, sa asigure un fel de baza comuna pentru o majoritate de tari sau popoare europene (nici asta pentru toate sau in totalitate).

  NATO e altceva, insa o armata UE e alta mancare de peste.

  Mai degraba mi-as construi propriul arsenal nuclear, cred ca avem tot ce ne trebuie pentru asta si am fi mult mai in siguranta decat cu ipotetica armata UE, daca asta s-ar forma maine.

  In acelasi timp adevarul e ca nici macar marile puteri europene, singure, nu mai sunt ce au fost, traiesc din amintiri si probabil unii de acolo inca se mai iluzioneaza singuri.
  La nivel mondial, ca influenta si impact real sunt tot mai putin relevante. Fara SUA de fapt n-ar face mare branza.
  Sigur, Germania e inca in fata dpdv economic iar Franta si UK au un arsenal nuclear cat de cat serios (britanicii il au asigurat in buna parte de americani, colaboreaza cu ei aici).
  Dar mai sunt cateva tari care daca vor isi pot construi astfel de arsenale. La urma urmelor a facut-o India, Pakistanul si Coreea de Nord (plus Israelul, in secret si cu ceva ajutor, dar sa zicem ca astia erau suficient de dezvoltati sau avansati).

  In rest insa se ridica dpdv economic Brazilia, India, iar China deja ii depaseste binisor dpdv economic si tot mai mult si militar. Japonia iarasi e peste ca PIB chiar si peste Germania, si daca s-ar pune pe o inarmare serioasa ar fi in plutonul fruntas la scurt timp. De fapt aia cred ca in 50 de ani maxim or sa trimita mai mult roboti pe campul de lupta

  Daca piata comuna UE ar pica astia din vest s-ar duce rapid de rapa, nivelul de trai cu care s-au obisnuit s-ar duce in nas, ar urma probleme sociale majore si probabil chiar unele cu milioanele alea de tovarasi de nu le plac desene cu Mahomed si care salasluiesc in destule tari europene.
  Pana si Italia deja batzaie sa nu vina ISIS de peste balta la ei

  • Radu,caderea asta a unui nivel de trai pe baze false si niste cafteala cu copiii de suflet sunt necesare pt. ca europa sa-si revina.

   • Mihai
    E posibil sa fie necesare dar nu stiu daca ei chiar isi permit sa faca pasul asta. Adica daca cineva de acolo ar avea curajul sa se sacrifice si sa mearga in directia aia, in loc sa mearga inainte si sa incerce sa o tina asa cum e acum.

    • Aici nu-i vorba daca vrei sau nu vrei.E vorba si de ce iti impune realitatea.

     Sa spui ca ”cineva” vrea sau nu e un indiciu ca tu crezi,poate numai in subconstient,in ”elite” ganditoare si care ”stiu” ce si cum. Realitatea,cum o percep io,dupa niscaiva contact cu ”elitele” este ca aia traiesc in turnu’ de fildes,gandesc prost cand gandesc,iar cand e vorba sa faca ceva se pierd in discutii despre sexul ingerilor.Cu rezultatul ca nu vad,nu decid,nu le pasa.

     Cum realitatea bate la poarta pana la urma,o sa cante si astia din Pasarea Colibri:”ploaia care va veni/le va curata pe toate”.

 • Cu armata Europeana si cu CEA DIN pacate romaneasca o SA iasa o laba trista!
  Vorbe gargara circ spectacol……,
  Mai vorbim in 6-12 luni!

  • Ok,fii amabil,zi-mi si mie ce forte si capabilitati are marea armata rusa.Cu cuvintele tale,ca de citate din wikipedia n-am nevoie.

   • Mihais
    Armata Rusiei in afara de capacitati are spirit (duh) pe care europenii l-au perdut.
    Voi tot discutati de tehnica capacitative etc etc……
    LA ADVERSAR RUSIA AU DUH DUH DUH DE RESBOI!!!!!!!!
    Ei il primesc prin educatie de mici, in Familie la scoala televizor etc……..barbatul trebuie SA Mai DEA PE la bot SA nu DEA capul in Jos SA SE faca ca nu vede o nedreptate de exemplu, SA SE casatoreasca ,SA iubeasca o femeie, SA aiba copii

    • Hotarat lucru,propagandistul rus de amator sau profesionist nu e cu toate la el.Baaa,voi n-aveti minte nici cat niste copii de 5 ani.Iar aia de pun botul la tampeniile voastre nici atat.

     Auzi la el,soldatul rus are duh.Pardon DUH.Atata duh are ca nu pot mobiliza resurse cat sa rezolve o problema pe propriul teritoriu.
     Iar tu ai impresia ca soldatii europeni sunt femei cu barba.Vai de capu’ tau.
     Si oricum,nu s-ar bate iubitii tai rusi cu femeile barboase,ci cu soldati romani,polonezi sau lituanieni.Toti de aia care au suficient DUH.

     Macar Stu Wilson zicea ceva cu rachete.Incerca sa se prefaca ca gandeste.

     Rusnacul de rand e omulet adorabil.Atata ca nu mai e soldatul sovietic de pe vremea lui Stalin.Daca ar fi sa se bata pt. tara lor s-ar bate bine.Pe propriul teritoriu.Dar uite ca in realitate,marele duh al soldatului rus trebuie sustinut cu detasamente de baraj din divizia Dzerjinski.Aparent,au probleme cu moralul.Detasament de baraj inseamna ca stau beretele rosii in spatele cazacilor si a gloatei de stransura si-i impiedica sa dezerteze.

     Asta cu duhul e la fel de antologica precum cea cu cuirasatul somalez de acum cativa ani.

     • Te rog nu-mi explica mie cum e rusnacul de rand ca nu ai de und SA stii. Tot CE stii e din auzite,net, si poate niste conversatii cu persoane vorbitoare de rusa la plaja la mare in concediu sau vacanta!
      Si cam atat.

      • @Iu

       Io inteleg ca ai niste inclinatii rusofile mai puternice, banuiesc ca esti basarabean cu ceva legaturi cu rusii?

       Incearca sa te desprinzi de propaganda alora si sa vezi lucrurile mai detasat, nu se potrivesc intotdeauna cu ce zice Pravda zi de zi (sau cum ii zice acum, Russia Today si ce mai au ei).
       Si istoria ajuta, daca te uiti la ea mai la rece si fara a hapai numa propaganda (de orice parte ar fi ea).

       • Radule multumesc de sugestii.
        Dar eu sunt un OM liber. Nu am rate la banca, am casa, Familie, copii,job……
        Ma faci sa zambesc dar nu citesc Pravda…,
        Pur si simplu cand asist la o dezbatere si vad ca discutia ajunge in aratura pe tema Rusiei atuncea intervin cu impresiile mele si noutatile despre ei. Vorbesc limba lor si am calatorit pe la ei.
        Deasemenea urmaresc daca te intereseaza si alte surse din presa internationala.
        Despre UE. STATE practic nu comentez nu ca nu ar cunoaste dar pursisimplu voi vorbind EN si calatorind pe la ei cunoasteti bine situatia……

 • Iar la europeni EU acest spirit (duh) de rasboi nu lam observat. Uite Eurovizionul cu barbatul cu Barba!
  Despre CE discutam noi!? Credema ca stiu CE spun, Stau acuma in Germania si am termeni de comparatie!
  Te salut!

  • @iu
   “Iar la europeni EU acest spirit (duh) de rasboi nu lam observat. Uite Eurovizionul cu barbatul cu Barba!”
   Este cumva Eurovizionul festivalul de muzica al armatelor europene? Tu judeci combativitatea soldatilor europeni dupa anumie specimene ale lumii muzicale?
   Omule tu stii cat duh aveau spartanii??? Da’ stii ca aia erau homosexuali, de nevoie, dar erau si ajungeau in asa hal ca atunci cand isi luau sotii le imbracau in haine barbatesti inaintea actului sexual ca sa nu faca trecerea de la una la alta prea brusc? Si totusi erau cei mai buni soldati ai Greciei, si totusi cu tot duhul lor razboinic i-au facut de ras tebanii cand le-au nimicit o mora doar cu prastieri si peltasti?Cu duhul lor cu tot.
   Crezi ca bersaglierii italieni au mai putin duh? Dar regimentele galeze si cele de highlanderi sau sa intreb si de diviziile germane.Crezi ca astia in lupta n-ar avea duh destul cu Kantemirovka ante portas?
   NU cred intr-o armata europeana unita si omogena pentru ca statele UE au prea multe interese particulare si prea putin comune dar intr-o coalitie sau luata individual fiecare natie europeana poate da luptatori cu destul spirit pentru a se opune rusului cu duh.
   Si nu stiu de ce ti se pare ciudat ca un barbat sa aiba barba.

 • In istorie se intampla lucruri ciudate:in 1939 Rusia invinge armata japoneza,dar sunt infranti de finlandezi. Pe cale de consecinta rezulta ca armata finlandeza era mai buna decat cea japoneza.Oare asa sa fie?!
  Fortand putin nota,cea mai buna armata a lumii ar fi cea vietnameza,a batut armatele a 3 mari puteri,in 1954 pe cea franceza,in 1975 SUA,in 1979 Armata chineza. Sau armata siriana lupta de peste 4 ani si in intern si cu presiuni externe,iar cea irakiana,reinstruita si redotata ,era mai mai sa se duca…E greu sa tragi concluzii ferme numai din anumite evenimente istorice.

  • Nu exista notiunea de cea mai buna armata.Pt. ca razboaiele nu sunt 2 la fel.Exista intelegerea razboiului si adaptare la natura inamicului.Armata finlandeza nu ar fi facut nici cat o ceapa degerata in stepa,unde am luptat noi cu destul succes.
   La fel,armata nipona s-a descurcat ok in defensiva pe insule sau in ofensiva in jungla.
   Armata sovietica,contrar multor aparente,nu a facut nici 2 bani cand a trebuit sa ia cu asalt pozitii defensive pregatite din timp.Armata americana,desi nu a stralucit la multe,s-a descurcat foarte bine in acest gen de operatiuni.Invers,sa faca operatiuni in adancime conform doctrinei sovietice isi prindeau urechile.
   Daca japonezii sau sovieticii ar fi inteles natura inamicului,nu ar fi luptat deloc.

   • Bine,ar fi prea mult de discutat,dar tu ai scris un lucru deosebit:un razboi nu seamana cu altul.Dar tot pe tine te intreb:de ce extrapolezi fapte de acum 70 de ani in prezent?

    • Nu-s extrapolari.Sunt doar reflectia unor principii si legi eterne ale razboiului.La fel puteam vorbi despre campaniile lui Tiglatpalasar al III-lea.Iar exemplu in care unii au fost mai buni la anumite treburi sunt reflectii ale adaptarii,sau lipsei de adaptare si ce efecte naspa a avut acest lucru.
     Daca vrei extrapolare,admira gasca Rossia,Vperiod…

  • E de inteles criza psihologica prin care treci dupa prabusirea URSS si implicit a idealurilor in care ai fost crescut. Dar dualismul in care traiesti intr-o tara capitalista cu nostalgiile comsomoliste nu-ti da fiori ?
   PS “spunei-o” se scrie corect “spune-i-o”. Ca fapt divers 🙂

   • Stai linistit ca nu spal WC in Germania. EU doar am Mai scris ca-mi Palace Sa vad lumea! Acuma sunt in Bad Lobenstein la ape termale. Am fost si la kamciatka au deasemenea ape termale bune. Apropo erau la Kamciatka turisti din sua UK Germania. Iti spun un secret doar pentru tine erau toti komsomolisti si komunisti! ERA o ekipa si de la Diskovery astea nu stiu CE erau.
    Da scriu cu greseli e o problems…….iartama……..

    • @iu
     Despre Rusia, ca tara, sa stii ca am impresii foarte bune. Nu doar ca am vizitat-o, Sankt Petersburg fiind un oras minunat, dar o respect pentru cultura ei. Si e firesc ca si altii sa se bucure, asa cum m-am bucurat si eu, de frumusetile ei.
     Despre partea gramaticala, a fost o pedanaterie din partea mea si imi cer scuze.

     • Drept e.Rusia ca tara si rusii luati parte in parte is ok.Dar sunt aspecte care nu au nici in clin nici in maneca cu aspectele ce tin de politica.Noi n-avem treaba cu faptul ca poti trage niste chefuri grandioase cu rusii.Ci cu altele… 😀

      • pe vremuri cand mergeau romanii la studii militare sau civile in Rusia se intorceau cu neveste de acolo.Dar acum n-am auzit sa vina vreun roman cu vreuna din vest.

    • banuiesc ca ti-ar place si sa admiri marea neagra de pe o barcuta in delta
     …in rest nu stiu de ce …unii cu “aplecari” rusofile aveti acelasi tipic de conversatie si va intoarceti la aceleasi chestii…mereu
     toti sunteti ..sau munciti in ue…stim ca nu la ce …si stim la ce
     toti sunteti foarte cosmopoliti..a-ti vazut lumeaa si a-ti descoperit mirajul spiritual rusesc
     parerea mea…spune-tii sefului de echipa ce dicteaza mesajul ..ca s-a invechit …sa va lase “pe liber” ,ca asa aveti mai multe sanse de succes
     in rest doar reluati un discurs ce poate prinde ptr a scoate oamenii din gandirea tipica….adica scoateti “petrol” din refularile multora care si-au parasit tara ptr a lucra prin europa ,sperand ca puteti ciuguli ceva
     daca v-ati fi plimbat cu adevarat ..a-ti fi stiut adevaratele realitati de pe continent
     dar,vezi tu …habar nu au autoritatile romane(sau nu au cum ar trebui) de problemele diasporei si le stiti voi..??

 • OK .
  Ma bucur Gabriel ca incerci sa vezi lumea! Da rusii cu bune si cu rele isi fac lumea lor. Nu stiu dc e mai buna ca cea Europeana dar asta e situatia. Ei si UE au deja diferente de ordin civilizatie….. Vezi legile in Rusia de ingradire a minorilor fata de Propaganda Gay, casatoriile intre barbati, cultul familiei care devine un factor inportant la ei………Prinz educare si de CE nu Propaganda de stat, TV etc…….

  • Fii antena aci.Ai dreptate.Da,vestul are bube in cap si chestii gretoase.Da,rusii pastreaza vii multe lucruri bune.Aparent avem de ales intre degenerati si barbari.Daca oricine altcineva ar fi venit cu ce zice propaganda ruseasca,as fi zis sa dam dracului ideile vestului.La naiba,daca Rusia ar juca fair-play si ar dovedi prin fapte ca vor sa ne reconciliem,as zice sa mergem cu ei.Insa vorba proverbului,sa faci ce spune popa,nu ce face el.Rusii vorbesc de civilizatie,de cultura,de pastrarea traditiei,de ”a patra teorie politica”.Si aveau succes pana mai acum un an cu texte din astea.
   Insa tot ei au decis ca cea mai buna solutie pt. criza Ucrainei e sa inceapa un razboi si sa-si omoare fratii.Bine,nu rusii de rand,gasca de la varf.Care nu da doi bani pe Rusia si pe rusi.Ia vezi tu unde stau copiii elitei ruse?O sa-i gasesti care prin Olanda,care in Anglia.Banii furati de la Ivan de pe ulita ii gasesti prin toate paradisurile fiscale.Asta e iubirea si respectul lor fata de tara si natiune.Ii doare in fund.

   Amu,poporul Ucrainei a privit in jur si a vazut ca ei sunt singurii care in 25 de ani au reusit sa saraceasca.Toate tarile din est sunt mai bogate,doar Ucraina e mai rau.Rusia si mai ales elita ei a considerat ca o problema legitima,mizerabila guvernare,trebuie mentinuta.Iar cand Ianukovici a picat,au pornit invazia.Puteau foarte bine sa faca precum in 2004.Sa astepte sa se intoarca roata si sa puna oamenii lor la putere.Sau si mai bine,puteau sa preseze Kievul sa fure mai cu mila.Sa nu se iasa in strada de foame.
   Dar nu.Ei cu razboiul impotriva fratilor,cu gargara,cu fascismul si alte mizerii.Si nu doar ca au facut razboi,dar il mai fac si prost,adica il lungesc,cat sa moara oameni mai multi si inutil.Chestie ce poate rupe definitiv Ucraina de Rusia.Adica sa fie micii rusi la fel de rusofobi precum noi sau polonezii.

   Cu ocazia asta,elita ruseasca a reusit sa slabeasca si anumite forte din Europa care se opun nebuniei ideologiei multiculti.Si care au crezut ca muscalii sunt sinceri.
   Rusii,noi si restul europenilor nu suntem nici asa diferiti si nici dusmani de moarte.Principalii inamici locuiesc in capitale,nu la mama naibii in Novosibirsk.

   Dar de aici pana la a permite gastii de oligarhi si cekisti sa se intinda pana la gurile Dunarii,e cale multa.

  • da lumea…care-i aia..??
   cu toate ca nu prea are legatura cu subiectul articolului iti raspund ,cu toate ca…
   in primul rand am muncit si am cunoscut persoane homosexuale
   si nu poti sa stii cate au indurat si cat inca indura multe …din aceste persoane …ptr simplul fapt ca sunt altfel
   si multi dintre ei sunt niste foarte buni profesionisti ,in domeniul lor , doar ca sunt altfel
   ca nu sunt de acord cu denumirea data unui astfel de cuplu …cand decid sa intre in legalitate ….da
   ca nu sunt de acord sa poata adopta copii ….da
   ca nu sunt de acord cu parada gay ….da….dar asta nu inseamna sa-i discriminez ,sau sa-i bag in inchisoare ptr ca sunt asa….ne intoarcem in intunericul istoriei ptr a scoate ceva in fata
   li s-a dat o voce prin reprezentarea politica …sau in nustiu ce serviciu administrativ… ca de aici ca in orice sistem apar si chestii negative…fortari ale anumitor libertati…da…dar vezi tu nu exista sistem si societate perfecta
   ce face diferenta intre noi si voi…sau intre modul in care vedem lucrurile…o face faptul ca atunci cand rusia se afla in pragul disolutiei …ue ,sua …mai toti au dat o mana de ajutor ptr a iesi dintr-un r…. in care ajunsese singura urss…ptr a evita disolutia statului rus….
   ca au facut-o din interes….asa e ..asa merge lumea
   diferenta e ca atunci cand ue a intrat in criza …primii care ardeau euro …erati voi
   vezi tu prima companie din lume …sper ca nu ma insel e exxon-ul…din sua ,care se ocupa cu petrolul .
   banuiesc ca nu e greu de inteles cat de controlat e statul american sau ue de corporatii…incat sa fie asa de imbecili sa provoace o scadere a cotatiei petrolului
   si cat de putin s-a preocupat sua ptr soarta europei ….cu toate ca victoria nuland cateodata mai ..fuck ue..dar in final tot ei ajuta cand e nevoie
   intelegi diferenta …nu vin arzand euro pe la conferinte
   si mai e o diferenta …moldovenii ne sunt frati…dar noi nu vom intra cu tancurile si bombarda cu artileria ca sa ni se alature…daca decidentii nostri vor avea cap le vor mai construi drumuri ,gradinite si alte cele …cand vor decide ei sa ni se alature vom fi aici…si nu vom provoca proxy war ptr a-i tine departe de niste idealuri
   chestia …e ca inca nu a-ti inteles inca ca razboiul propagandistic l-ati pierdut cand a-ti inceput sa dati cu grad in sate si orase…adica proprii oameni
   sua a inteles cand a pierdut razboiul propagandistic in vietnam…in alte parti(operational ..ca sa-l citez pe mihais il castigasera)..si s-au retras
   la fel ue…
   si ca sa fim in ton cu articolul….parerea mea e ca nu trebuie neaparat o forta armata sa inlocuiasca otan…sau sa-i tina locul, cat si faptul ca nu trebuie sa inlocuiasca total fortele armate ale statelor membre
   pe componenta aviatie de lupta ar fi cea mai benefica o singura structura…si s-ar produce si cel mai natural si ar fi si mai bine integrata in nato
   la fel transportul strategic…sunt deja unele programe mai minore intre state incepute
   la fel fortele expeditionare(cum sa le spunem…portavioanele si cele ce vor asigura proiectia pe glob)
   fortele terestre si restul …ar pastra traditia si diversitatea..

 • Eh, iu, incerc sa vad lumea ? Habar n-ai cat de “rusofil” sunt 🙂
  In ’76 cumparam bilete pe sub mana sa vad filmul “Piesa neterminata pentru pianina mecanica”. In ’81 impreuna cu un prieten am vrut sa vedem Siberiada. Directorul cinematografului a refuzat sa sa ruleze filmul pentru ca nu erau cel putin 20 de bilete vandute. Le-am cumparat pe toate si am vazut filmul 🙂
  Si ar putea continua cu multe altele ..
  Sa-ti spun de Cehov, Dostoievski, Tolstoi, Solohov (si nu numai ele) cumparate pe sub mana inainte de ’89 ?
  “Solaris” l-am cautat saptamani intregi ca sa geasesc versiunea originala in limba rusa. Cel mi bun film SF in opinia mea.
  De cartile de la editura MIR ce sa mai spun … Nu mai spun …
  Despre Paustovski care mi-au marcat tineretea …
  Despre muzica clasica rusa ?
  E o enumerare limitata si in mod cert, sunt multi aici care o pot completa.
  Intre politica Rusiei si cultura rusa eu fac o deferentiere clara.

  • Oamenii simpli in Rusia sau schimbat din ce stiu eu.
   Daca 20 de ani in urma primeau occidentul cu bratele deschise. Apoi dupa Ukraina lucrurile sau schimbat. Tineretul numeste UE-evrogey iar SUA Pindostan. Ei circula vad cei prin estul eiropei vorbesc ca per ansamblu Estul a saracit. Nu Mai vor proiecte de inzegrare cu UE. Lii frica de legile noi care se implementeaza in UE am scris Mai sus.
   Sunt foarte dezamagiti de Germania le zic ca ei au sustinut reunificarea. Iar acuma ei intimpina bete in roata in procesul de aducere acasa cum spun ei a 20 milioane de vorbitori de russ din Ukraina.
   PUTIN nu are cum sa opreasca acest proces….

   • @ Iu – ti spun eu cum ar fi facut pe ukrainieni sa ceara alipirea la Rusia?
    Simplu – le demonstrau ca se poate trai mai bine impreuna, simplu si eficient! Le aratau rusii cat de bine traiesc si muncesc ei si daca siar fi construit o civilizatie comparabila cu cea austriaca sau germana sau olandeza sau belgiana ca sa nu spun nordica sigur ukrainienii ar fi vrut sa se lipeasca de fratii lor lingvistici.
    Dar rusii nu! Au hotarat ca cel mai bine este sa se inconjoare de razboaie proxy si de tot felul de tari satelit pe care sa le manipuleze asemenea unui papusar.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: