Armata Romana Fortele Aeriene

In premiera, un avion Spartan participa la stingerea incendiilor

O aeronavă C-27J Spartan echipată în configurație pentru stins incendii a decolat duminică, 6 august, în jurul orei 16.00, din Baza 90 Aeriană Transport Aerian, pentru a participa la o misiune de stingere a unui incendiu de pădure, cu risc mare de propagare, izbucnit în zona localității Șvinița, județul Mehedinți.

C-27J Spartan, AeroNautic Show 2013

C-27J Spartan, AeroNautic Show 2013

Este prima misiune reală de acest gen executată de piloții români.

Intervenția a fost planificată la solicitarea Departamentului pentru situații de urgență din Ministerul Afacerilor Interne.

Echipajul este format din căpitan-comandorul  Florin Ianculescu – pilot și șef al echipajului, căpitanii Romeo Gîrz și Daniel Motoroiu – copiloți, și maiștrii militari Maftei Țebrean, Gabriel Stancu și George Băltescu – loadmasteri.

Aeronava C-27J Spartan poate transporta 6.000 de litri de apă (șase containere) la fiecare trecere.

Secţia Presă

10 Comments

 • Mare branza lol….auzi ce realizare ,un avion participa la stingerea incendiilor…Pai in occident sau si in Grecia,Croatia sunt elicoptere si avioane ,special facute pentru combaterea incendiilor…Alalalal romaniii

  • Da. Un avion care sa arunce cu mici, era o chestie.

   In rest, ce sa zic… Grecia si Croatia chiar or avea nevoie de mijloace mai multe pentru lupta incendiilor. Sunt niste diferente. Noi, avem o escadrila de avioane multirol de transport care pot indeplini si misiuni de combatere a incendiilor.

   • :)) tare cu micii.
    sunt foarte curios daca spartanii au venit cu kit-uri de stingere incendii pe ele inca din fabrica, sau daca aveau cei de la B90 ceva prin dotare.
    si cargo, si soldati, si ambulante aeriene, si cisterna … isi merita banii aeronavele astea.

    • Da, achizitia Spartanilor este una dintre cele mai bune decizii.

     La BIAS m-am invartit vreo zece minute pe langa C-295 ul polonezilor si l-am tot pozat. Se vede si un Spartan, expus static alaturi. Buna alegerea noastra.

   • Capacitatea de a lupta impotriva incendilor a C 27 e o cooperare italiana romaneasca . Sint aproape 2 ani ca italienii experimentau stingerea incendilor cu un C 27 pus la dispozitie de romani. Se lanseaza niste cutii mari din un carton special si pline de apa sau lichid retardant antiincendiu. Bravo romanilor ca participa la experimente internationale care aduc beneficii reale. Pentru mici vorbiti cu PSD. 🙂

  • Pana la Spartane nu prea aveam ceva care sa faca asta. Eventual Mi-8 urile de la MAI aveau posibilitati dar nu stiu din ce cauza au fost folosite mai rar in astfel de intrvrntii

 • La incendii de mari proportii sundem total depasiti. Nu poti stinge incendii de vegetatie in munti cu masini de pompieri sau depozite de materiale inflamabile cu apa. Pentru asta s-au inventat aeronavele de stins incendii cu spuma sau apa functie de natura incendiilor. Toate MI-8 si spartanele ppt fi echipate pentru stins incendii. Trebuie doar sa fie ceruta interventia lor imediat dupa evaluarea situatiei din teren.

 • scuze ca ma bag. e primul meu comentariu si sper sa nu repet. S-a dat stirea ca un Spartan a participat la stingerea incendiilor si brusc au aparut si comentatorii profesionisti in avioane care sting incendiile. Nelamurirea mea este: stiti despre ce e vorba sau vorbiti ca sa va aflati in treaba? ( Iulian Iamandi , LaCuscaPSD si Ion Valcu ) nu e mai bine de cerut parerea unui specialist si comentat dupa? Daca nu stiati, avem si oameni pregatiti pentru mentenanta celor mai performante aparate de acest fel. Sa le cerem si parerea lor a fi o chestie …..constructiva

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: