Geopolitica

Impactul lui MH-17 asupra comonalitatii in tarile din regiunea tampon

"Pace şi prietenie între popoare" - artă naivă

“Pace şi prietenie între popoare” – artă naivă

Ca şi întotdeauna, ca să mă exprim tâmpeşte, noi şi încă unii vom sta pe aici toleraţi pe motiv de zonă tampon.

În general resemnaţi şi blânzi precum boii în jug, înaintăm în cadenţa istoriei dar aplecaţi cu fruntea la nivelul bordurilor.

La porţile noi ale epocilor cu hărţi schimbate, ne uităm ca întotdeauna surprinşi. N-am învăţat nimic.

Înainte de câte ceva, ne amăgim cu jurăminte repetate întru consillum, vexillum şi auxillum pecetluite cu pupat de papuc, inel sau ce se dă la ofertă.

Uneori, leii devin pradă de lei şi când boarea îndoielii ne înţeapă senzorii… încercăm să ne strângem şold lângă şold.

Ca şi cum ar conta.

Ca şi cum ar conta, într-un moment în care harta arde, ne gândim la proiecte comune pentru apărare. Aşa, între noi, cei ca noi.

Ca şi cum ar conta, un buchet de preşedinţi ai unor state ale căror drame sunt la fel de neimportante, ca să îl pseudo-citez pe Turgheniev, se întâlnesc să teoretizeze fărăr efect.

Şi de aici înainte nu mai e filozofenie.

E Varşovia, e summit al ţărilor Est-Europene membre NATO, e 2014, sunt liderii Poloniei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei, Ungariei, Cehiei, României, Bulgariei.

“We would very much like that these countries present a common view on the future of NATO,”  “This common position must comprise the issue of strengthening NATO on its eastern flank.”

A declarat Bronislaw Komorowski, preşedintele Poloniei.

Pre-convorbirile mai sus pomenite, Andrej Kiska, preşedintele Slovaciei, a declarat că datorită crizei Ucrainiene în desfăşurare, în regiune s-a atins un nivel scăzut de securitate şi că, urmare a acestei situaţii, aliaţii Est-Europeni ar trebui să lucreze la proiecte comune pe apărare.

Câteva ţări deja se apucă de treabă şi lansează proiecte comune ca şi răspuns la criza din Ucraina.

Pe la sfârşitul lui Aprilie, miniştrii Apărării din Cehia şi Slovacia au semnat o înţelegere pentru un program de patrule aeriene comune începând cu anul 2015 şi cooperare la nivelul forţelor pentru operaţii speciale şi în achiziţiile militare.

În cadrul planurilor de achiziţii sunt prinse sisteme de armament şi echipament militar, cum ar fi radare şi arme individuale pentru militarii slovaci şi cehi.

Separat, Forţele Aeriene Slovace sunt interesate de achiziţia avioanelor multirol Saab JAS 39 Gripen pentru înlocuirea avioanelor MiG-29 aflate în dotarea curentă. Această mişcare ar spori nivelul de interoperabilitate dintre cele două armate – Forţele Aeriene Cehe operând Gripen.

Un alt exemplu ar fi acela ar semnării între Saab şi European Defence Agency, luna aceasta, a unui acord cadru pentru potenţiale comenzi de muniţie destinată Carl-Gustaf cu Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Republica Cehă.

Contractul se va desfăşura pe o perioadă de cinci ani şi include o opţiune pentru încă doi ani. Valoarea contractului depăşeşte 67 milioane de dolari.

Totuşi, e cam subţire orientarea/reorientarea asta. Şi nu-i oare cam târziu?

 

– Iulian Iamandi –

19 Comments

  • Ehe, vreme indelungata nu am putut fi incadrat ca “administrator de retea” pentru ca nu exista in nomenclator. So, exista lucruri si mai rele decat lipsa din DEX a cuvantului comonalitate. 🙂

  • comonalitate este un neologism 🙂 … exprima capacitatea de-a fi folosit in comun , ca sa ma este varianta materiala a cuvantului share de pe facebook :0 …

 • Slovacia, Polonia si tarile baltice incep sa actioneze. Bravo lor! Dar Romania ce face? Nu se alatura si ea acestui grup? Evident NU deoarece este an electoral si guvernantii nostrii au alte griji. Uraaaa!!!!

 • Noi sa vem comonalitate cu..cine?
  Cehii cu slovacii o au ca au avut-o pe mai toate planurile din 1918 (si inainte) incoace. Polonezii cu tarile baltice sunt cam aceeasi ciorba doar ca reteta este scrisa in alte limbi. Noi….cu ungurii 😀 poate, cu turcii (doar sa ascundem tepoaiele din lemn de prun.Cu bulgarii in nici un caz pentru si unii si altii avem izmenele rupte in fund dar ne uitam de sus unii la altii in fucntie de care are crapatura mai mica. Ce proiecte de achizitie si politici comune de aparare am dezvoltat noi altceva in fara de latraturi de dupa gard si parteneriate strategice care lasa impresia ca au ramas doar pe hartie.

   • ca sa fiu sincer cred ca-i mai complicat. Ruleta a fost pusa in miscare, roata se invarte si inca nu s-a oprit, mai dureaza putin pana sa vedem unde cade bila. In alte cuvinte cred ca acum tocmai se fac si desfac aliante, n-as pune pariu ca lucrurile sunt asa de simple. Multa lume nu e multumita de actualul status-quo, incepand cu marile puteri:
    -SUA sunt in datorii pana in gat
    -UE a depasit intentiile initiale si a ajuns sa se invarta in cautarea unui scop
    -Rusia delireaza cu gandul la fosul URSS, Imperiu Tarist, samd
    -Pe chinezi in mod evident nu-i mai incape actualul teritoriu si sunt cu gatul intins dupa oxigen.
    Nici micile puteri nu se simt mai bine: UA are dileme si probl existentiale, Polonezii traiesc cu frica rusilor in san, Bulgaria sau Ungaria nu se hotarasc intre Vest si Est poate-poate le pica si lor ceva, Serbia are de razbunat anumite chestii, samd.
    Romania a dormitat si inca mai dormiteaza, e aproape la maximul teritoriului istoric, economia merge in felul ei – inca n-am vazut roman mort de foame, nici macar aia cu handicap mintal, samd.
    Depinde cat va mai dura acalmia asta.

   • @ Iulian:
    E deja pe rol conceptul. Exemplul la indemana e cel al C-urilor 17 de la Papa: operate (si finantate) la gramada de o multime de state NATO

  • Poate cu polonezii, sa luam impreuna Patrioturi sh de la americani(daca nu cumva le vine ideea sa cumpere Aster ca ne-au pierdut la faza asta 😀 ).

   Tot cu polonezii cand o venii vremea sa cumparam la comun F-35, ei mai multe, noi mai nitele.

   Fratii bulgari spuneau acum niste ani, ca Romania si Bulgaria ar putea pune la dispozitia NATO o escadrila mixta de elicoptere, ei Cougar iar noi Puma „Makilizate”.

   • @victor, cred ca la momentul actual cea mai sigura alianta e cea cu polonezii. Apoi eventual cu Ucraina sau ce va mai ramane din ea dupa actualul conflict. Macar de-am avea si noi seriozitatea lor in problema asta. Pe noi, polonezi si partea vestica a UA ne unesc probleme f. bazale de existenta in relatia cu Rusia. Toate trei statele avem nu doar probl politice ci chiar episoade in care insasi integritatea teritoriala a acestor trei state (PL, UA, RO) a fost pusa in discutie de vecinatatea cu Rusia. Pe Bulgaria se va face o presiune enorma din ambele parti (rusa si NATO) si e de vazut ce parte va alege sa fie. Deocamdata pare inca oscilanta. Probabil si Grecia va face joc dublu. Poate si Ungaria.

    • Experientele Romaniei in “aliante” cu Polonia nu sunt dintre cele mai fericite asa ca mi-e teama sa nu patim cu ei ce am mai patit.

      • Pai citeam mai demult niste articole despre cum in perioada interbelica diplomatia poloneza, botezata SANATIA parca, punea bete in roate actiunilor diplomatice ale Romaniei privitoare la securitatea regionala si in special initiativelor lui Titulescu. Ba chiar faceau presiuni puternice la Bucuresti pentru inlaturarea lui Titulescu.

       • @anla: frecusuri si nuantari exista si in aliante solide, nu e chiar “brotherly love” – desi daca ai frati sau surori stii ca si aici exista frecusuri. Eu vorbeam de alianta o alianta strategica dictata de interese sau pericole comune.

       • Titulescu o dadea la pace cu sovieticii,asa ca era normal sa nu-l vada cu ochi buni.Motiv pt. care personal nu pic pe spate de ce mare diplomat era Titulescu.
        Diplomatia poloneza a avut o incredere exagerata in alianta cu noi(si invers).Problema aliantei a fost ca premisele pe care a fost facuta au cazut.Stalin a fost mai destept decat noi si polonezii(si nemtii) la un loc.

        O alianta intre noi si polonezi e ceva firesc,numai ca depinde de americani si prezenta lor.Daca,ca in 1939,ceva ii tine pe aliatii din vest ocupati, noi si polacii ramanem solo.
        In ce-i priveste pe americani,manifesta aceasi miopie a si francezii in interbelic.Fac niste ciubucuri ieftine,dar nu investesc in economia romana.Ergo,armata romana ramane dependenta de parteneri,iar ei isi inchipuie ca asta constituie o garantie a loialitatii.

      • In anii 1935-1938 au fost comandate de catre Romania circa 1000 tunuri AT,din care 252 piese in Polonia.N-au mai sosit.La 1 august 1939 intreaga armata romana dispunea ,ca mijloace antitanc, de 24 tunuri si 500 buc. mine antitanc.

 • Toata lumea mai incearca sa mai carpeasca ceva.

  Comonalitate la ce…
  In conditiile in care toti si-au redus cheltuielile militare pana la ridicol or sa ajunga sa-si puna la comun AKMurile si cartusele.

  Pt noi nu vad cu cine sa ce.

  Cu ungurii? Nu

  Cu sarbii? Nu

  Cu bulgarii? Nu cred.

  Ukrainienii au problemele lor.

  Cu Polonia? Ce mare parteneriate sa faci cu cei cu care nu ai granita comuna.
  In ce se manifesta CONCRET un astfel de parteneriat in caz de criza majora.

  Polonezii se tot inarmeaza si tot sunt cu frica in san.
  In caz de, Polonia spera la ceva ajutor de la Germania si din State.

  Noi ce sa le oferim polonezilor. Niste latraturi diplomatice?
  Viceversa, ei ce sa ne ofere? Teleporteaza niste trupe incoa? Ataca rusia pe flancul ala ca sa ne ajute? Ne ajuta cu niste declaratii sforaitoare?

  Ce vrea Latratura-Sa de la NATO:

  http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/ce-vrea-basescu-de-la-nato-in-relatia-cu-federatia-rusa-240890.html/

  “Prima și cea mai importantă este adoptarea de măsuri concrete pe termen lung și echilibrarea geografică a resurselor militare ale Alianței pe teritoriul UE, în speță nu am dori o diminuare a resurselor pentru flancul estic în detrimentul resurselor alocate zonei nordice, țărilor baltice și Polonia.”

  S-a dus cu jalba sa ne dea. Resurse meletare.

  Interesant ca cererea vine de la un individ responsabil pt distrugerea Armatei: sa nu uitam ca pe timpul mandatelor sale toate programele de inzestrare si toate modernizarile au inghetat. Pleaca dementul, ramane pamantul ars dupa el…

  Pe timpul mandatelor sale s-a distrus Aviata Militara: in loc sa cumpere 48 de avioane noi in 2005 au cumparat 12 la mana a treia in 2013 care vin in 2017. Pana in 2107 mai e ceva si se pot intampla multe.
  Ca a avut el o problema personala de rezolvat cu alt idiot, Flasc-aiceanu 7 neveste (la cat de ofilit arata ma intreb ce mai face cu ele)

  Dpmdv singura alianta care ar avea ceva substanta contra rusiei ar fi cu Ukraina. Cu ce mai ramane din ea.

  Problema e ca Ukraina nu ne-a privit cu ochi buni si s-a purtat scarbos cu noi si ne-a facut probleme. Asa ca e posibil ca odata ce se stabilizeaza situatia cu rusii atitudinea Ukrainei fata de noi sa revina la “normalitatea” precedenta.

  Oricum, multumita dementului care a distrus dreapta (atata cata a fost) revine la putere PSDul cu orientare clara catre Moscova/China. Ce Patriot, ce F35…

  • Singura alianta pe care o putem cladi este cea cu marea Neagra…dar si acolo este disproportionata relatia, pentru ca ea vine cu apa si resursele subsolului, iar noi nu avem flota sa-i oferim la schimb. Asa ca…iocu ape, iocu resurse…nema sperante!
   Noi avem nevoie de minimim 10 ani de inarmare puternica ca sa speram ca putem opune o minima rezistenta ursului! 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: