Arme individuale Terestre

HK-416 va inlocui FAMAS

Infanterist francez echipat cu FAMAS

Infanterist francez echipat cu FAMAS

Anuntul oficial era asteptat pana la sfarsitul acestui an. Totusi, DGA a anuntat castigatorul acum doua zile: succesorul FAMAS va fi arma de asalt HK-416.

Potrivit comunicatului oficial al DGA, contractul pentru viitoarea arma individuala, AIF, a fost castigat de un consortiu format din Heckler & Koch France SAS si Heckler & Koch GmbH pe data de 22 Septembrie.

“Aceasta arma, calibrul NATO 5.56 mm, are posibilitatea de a lansa grenade, putandui-se acrosa un lansator de grenade de 40mm pentru cresterea puterii de foc”, spune comunicatul DGA. “Contractul va ajuta la strangerea relatiilor in domeniul apararii intre Franta si Germania, dar mai ales in domeniul industriei de armament. Va satisface necesitatile a trei sevicii, si se refera la livrarea a mai mult de 100 000 de arme, impreuna cu accesorii, munitie si pachete de servicii ce acopera calificarea, suportul tehnic initial si antrenamentul utilizatorilor.”

Alegerea nu este deloc surprinzatoare avand in vedere ca HK-416 este deja utilizata de unitati ale Commandement des opérations spéciales (COS).

Inca din vara zvonurile indicau ca foavorit HK-416 pentru contractul estimat la o valoare totala de 350 milioane de Euro. Pentru licitatia demarata de Direction Générale de l’Armement au depus oferte Heckler & Koch (Germania), Beretta (Italia), Sig Sauer (SUA), HS Produkt (Croatia) si FN Herstal (Belgia).

Ca urmare anuntului initial, fabricantul belgian FN Herstal a depus o contestatie a deciziei DGA dar, pe data de 20 Septembrie, Curtea Administrativa din Paris a respins contestatia armurierilor belgieni

Primele arme de asalt HK-416 vor fi livrate incepand cu 2017, livrarile urmand a se intinde pe o periada de zece ani.

Via:
DGA

Marius Constantin

5 Comments

  • Ai naibii de francezi – astia nu-s patrioti deloc.
    “The rifles will not be produced in France, as no French manufacturer could be found to produce high enough quality weapons, but rather 16,000 rifles will be purchased annually until 90,000-101,000 are delivered. The weapons are to have a life cycle of 30 years”

    Lumea in schimb s-ar fi scheunat la noi ca omoram industria nationala de armament – recte Cugir. Da` ca de `nspe freaca menta si prototipul ala a ramas pe undeva prin poze pe bloguri nu zice nimeni nimic. Da da, stim – nu ne grabim cu noua arma de asalt de frica ca o sa schimbe NATO calibrul… Ce fraieri francezii astia….

    • Cugirul nu mai are timp sa se ocupe de “noua arma de asalt”… din cate-mi amintesc au fost nevoiti sa mai angajeze personal, doar ca sa poata onora comenzile pentru export…

  • FB,sa castige cine-i bun.Si in interbelic, desi existau uzinele Copsa Mica-Cugir,denumirea in epoca,intreaga comanda de 700k arme individuale s-a facut in Cehoslovacia.Interesant ca la concurs a participat o firma din Croatia,dar niciuna franceza.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: