Aviaţie

Gripen a primit unda verde in Elvetia

Gripen, pe drapel

Ieri Comisia Parlamentara constituita pentru evaluarea controversatei selectii a 22 de aeronave Gripen E/F a dat verdictul… Afacerea merge mai departe.

Conform Comisiei de Aparare, “alegerea Gripen de catre Consiliul Federal are cele mai mari riscuri: din punct de vedere tehnic, comercial, financiar si al termenelor de livrare” (potrivit unei stiri emise de Agentia ATS). Totusi membrii Comisiei (numiti din randul celor ai Consiliului Federal) au votat 16 pentru si 9 impotriva continuarii procedurilor de achizitie.

Ueli Maurer, Ministru al Apararii, direct raspunzator de procedura de achizitie, a declarat ca negocierile cu partea suedeza “se apropie de final si ne vor permite sa rezolvam orice eventuala problema“.

Costurile programului sunt de 2.6 miliarde de euro sau 3.25 miliarde de dolari, pentru 22 Gripen E/F.

Intre timp, in Elvetia, atat presa de limba franceza cat si cea de limba germana trag semnale de alarma legate de faptul ca costurile programului ar fi mult mai mari decat cele declarate de SAAB, care nu ar fi inclus in nota de plata si costurile de proiectare-dezvoltare. Evident, totul pleaca de la Partidul Verde din Suedia, partid de stanga, care cere renuntarea la program.

Sursa:
DN

– Griffon236 –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.

6 Comments

 • “Qui plus est, le document rapporte que “Les constructeurs dont l’offre n’a pas été retenue ont critiqué le fait que les innovations techniques apportées à leurs appareils après 2009 n’aient pas été prises en compte, alors que Saab avait fourni une troisième offre qui prévoyait des développements de ce genre.”

  Cela étant, le rapport souligne que “Le choix de l’appareil opéré par le Conseil fédéral est celui qui comporte le plus de risques – de nature technique, commerciale, politique, financière ou en lien avec le respect du calendrier.”

  Le problème est que la version E/F retenue du Gripen – ce qui n’était pas le cas au départ, la sous-commission en a été informée qu’au printemps 2012 – est en cours de développement. Pas moins de 98 modifications doivent être apportées. D’où des craintes sur les délais de livraison et les surcoûts éventuels.

  “Alors que les premiers appareils seront livrés en 2018, il faudra, selon les déclarations de représentants des Forces aériennes, certainement attendre 2023 ou 2026 pour que toutes les caractéristiques du Gripen E/F soient opérationnelles” avance le rapport.

  Quant aux coûts, la sous-commission “se demande ce qu’il adviendrait si la configuration des appareils livrés ne correspond pas à celle convenue, si des difficultés techniques apparaissent (…) ou si Saab déclare ne pas être en mesure de procéder aux développements ultérieurs au prix convenu”. Et cela d’autant plus que l’évaluation du Gripen E/F est “juste satisfaisante”.

  Par ailleurs, cette question des coûts a également une dimension politique. Pour que tout se passe comme prévu, il faut, au minimum, que les forces aériennes suédoises se dotent d’au moins 60 Gripen E/F. Or, pour le moment, Stokholm n’a pas pris de décision et la sous-commission se demande “si c’est la Suisse qui attend un signal de la Suède pour procéder à l’acquisition ou le contraire.”

  Pentru nefrancofoni, dau câteva puncte importante

  Amelioràrile aduse la Rafale sau Typhoon dupà 2009 nu au fost luate în cont, spre deosebire de Gripen.

  Alegerea este cea care comportà cele mai multe riscuri -tehnice, comerciale, politice financiare sau de termen de livrare;

  Trebuie astepatat 2023 sau chiar 2026 pentru ca toate caracteristicile operationale sà fie valabile

  Ca sà fie în anvelopa financiarà datà, Suedia trebuie sa comande cel putin 60 de Gripen E/F. Or Suedia nu a comandat nimic, si se pune întrebarea dacà Elvetia asteaptà un semnal de la Suedia, sau invers.

  Chiar dacà pretul este “înghetat”, se pune problema ce se întâmplà dacà aparatele livrate nu corespund a ceea ce a fost convenit, dacà dificultàti tehnice apar, au dacà SAAB declarà cà nu poate sà procedeze la dezvoltàrile ulterioare la pretul convenit…

  În concluzie, târgul este avalizat, cu toate cà se spune cà ceilalti constructori nu au fost informati cà ce primeazà este pretul, nu performantele avionului.

 • Si Sarkozy “a pus umarul” la esecul lui Rafale.
  “Tout commence lors du G20 de Cannes, le 4 novembre. Dans un discours très virulent contre les paradis fiscaux, le président de la République pointe les “défaillances” de onze pays dans la lutte contre la fraude fiscale et menace de les “mettre au ban de la communauté internationale.” Dans la liste qu’il présente, on y trouve les pays habituels (Barbade, Panama, Vanuatu, etc) mais également le Liechtenstein et… la Suisse.
  ……
  Fin de séquence, le 30 novembre : la Suisse achète le Gripen – l’avion que ses militaires trouvaient le moins performant, notamment en air-air – plutôt que le Rafale. Officiellement, pour des raisons de prix“.
  Articolul complet aici:
  http://www.marianne2.fr/blogsecretdefense/Echec-du-Rafale-en-Suisse-peut-on-se-facher-avec-ses-clients_a441.html

 • repostez asta aici, unde ii e locul:

  Gripen E/F va costa in plus doar daca utilizatorii (Suedia si Elvetia, care au semnat un MoU sa il cumpere) vor face modificari la proiect – de ex. daca vor integrarea unor anumite componente, armamente, etc. care nu au fost prevazute deja de SAAB si ceilalti parteneri industriali de dezvoltare.

  Intr-adevar, la un avion nou exista risc, asta au spus legiuitorii elvetieni, care au cerut asigurari – dupa cum si Suedia vrea aceste asigurari sa stie la ce suma se poate arunca.

  “Risc” inseamna probabilitatea ca lucrurile sa nu mearga cum zic producatorii – adica unele chestii sa coste mai mult, altele sa nu performeze asa cum s-a planificat, etc. La un avion nou, care nu e in productie de serie exista risc mai mare decat la cele care sunt concepte maturizate si produse.

  Pentru minimizarea riscului exista insa strategii de risk management, altfel nu s-ar mai face niciodata nimic nou.

  Faptul ca exista un prototip care zboara, ca multe lucruri sunt deja asezate, integrate sau la final de integrare (radarul AESA de ex.) reduce acest risc iar cel care da banii decide daca e satisfacut.

  Exista insa si multe avantaje in a avea un avion nou, in dezvoltare. Un mare avantaj este faptul ca il poti personaliza dupa nevoile si dorintele tale, ai o mare influenta in cum va arata el si ce va face. E diferenta intre a lua de ex. un computer standard din magazin, si a comanda la fabrica sa-ti construiasca unul conform cerintelor tale.

  • de acord cu tine cu ultima remarca
   nu vreau sa-mi urc in cap fanii gripen ,dar totusi e un program mic fara mult suport
   eu ca o chestie logica cand mai iau cate o revista de pe aici…gasesc materiale publicitare “la greu”,despre ef 2000 sau rafale …
   de ce ?
   ptr ca au suport
   gripen nu da date de nimic
   numai ca …da avem aesa,avem integrat storm shadow(e fictiv),…dar rezulta ca in libia nu foloseau combustibilul unic nato
   cum e posibil?
   ef-ul merge integrat cu toate sistemele de armament
   e ceva in genul trigat-ului care era facut ptr tiger
   cand au decis ca e prea scump sa-l mai faca ,nu l-au mai facut si au trecut fiecare la integrarea separata
   asta nu se face prea usor
   fiind parteneri in program ei decid cum integreaza(fac soft-ul de interfata,toate alea)..,daca decid alta abandoneaza
   gripen…,merge cu toate programele astea de arme ..,dar la remorca
   ce insemna?
   ca daca gripen primeste date si vrea sa testeze nustiu ce arma ,ptr a dezvolta soft ,toate alea le primeste…,dar nu e partener cu decizie
   ceea ce face …ca poate dezvolta nu stiu ce sistem ,care poate fi abandonat intre timp
   bani cheltuiti,risc major,incertitudine
   cand va fi operational gripen-ul e/f…ptr a definitiva tot ,deja avem in scena f 35,su t 50…si chinezul

 • Raportul Comisiei este foarte critic. Practic l-au trecut clasa cu 5. Singurul criteriu care a contat au fost costurile. Si in Suedia situatia e foarte bizara. Angajamentul suedez ptr. noua varianta Gripen nu este foarte evident.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: