Geopolitica

Grecia, UE… si felii de realitate

UE + Grecia = viol

Dincolo de ce vedem prin ştiri şi ajungem să-i acuzăm pe greci, aşa… by default, cred că ar trebui ca din când în când să căscăm ochii mari şi mai ales să batem în lemn, pentru că nici ţările creditoare nu au intenţii tocmai curate, iar faptul că aceştia au închis ochii atunci când Grecia falsifica rapoartele, ar trebui să ne dea şi mai mult de gândit.

Încercarea de pseudo-salvare a Greciei prin acordarea de împrumuturi suplimentare este strigătoare la cer. Iar, dacă românii se întreabă în continuare ce s-a făcut cu cei 20 de miliarde împrumutaţi, grecii nu vor avea de înfruntat o enigmă la fel de mare. Mare, va fi doar suma – 80 de miliarde de euro, suplimentari – însă despre ceea ce se va face cu ei… ei bine, e parţial pe faţă pentru că la nivel înalt se fac presiuni din partea creditorilor.

Păi ce, credeaţi că împrumuturile sunt fără de interes? Germania şi Franţa doresc întoarcerea banilor în propriile economii, rapid, sub formă de achiziţii, înainte ca Grecia să returneze sumele şi dobânzile aferente. Pe scurt, Grecia nu va primi bani pentru investiţii în propria economie, ci pentru a vărsa bani în economiile cămătarilor.

Publicaţia germană Die Zeit, citând un personaj din cercurile de pe axa ministerului grec al Apărării, anunţă contracte valorând multe miliarde, ce se vor desfăşura începând cu Martie 2012, lună la care banii vor deveni disponibili. Evident, sumele vor ferici pe producătorii de armament, fiind vorba despre achiziţii de armament: submarine germane, fregate franţuzeşti, nave de patrulare, avioane multirol, elicoptere şi tancuri.

Personajul citat, cunoaşte pe deasupra wish-lista Greciei: peste şaizeci de avioane multirol, estimate la circa 3,9 miliarde de euro; fregate franţuzeşti pentru vreo patru miliarde de euro; nave de patrulare, valorând circa patru sute de milioane; submarinele germane de achitat – alte două miliarde; muniţii… pentru că în prezent grecii nu stau prea bine cu muniţiile pentru tancurile Leopard şi chiar ceva de pe la americani, pentru că trebuiesc înlocuite două elicoptere Apache.

Cum se face că o ţară aflată pe marginea prăpastiei falimentului doreşte să arunce cu banii pe atâta armament? Apropiatul oamenilor din vârful Apărării confirmă: “Dacă Grecia va primi următoarea tranşă din ajutor, preconizaţii 80 de miliarde de euro, în Martie, există o oportunitate reală pentru noile contracte de armament”.

Citând câteva surse din Grecia, dar şi din Germania de data aceasta, DIE ZEIT anunţă că guvernul elen ar fi dorit să comande 90 avioane Eurofighter în anul 1999, direct nemţilor şi însuşi ministrul german de externe, Joschka Fisher punea presiune pe greci, reamintindu-le din când în când de necesitatea dotării cu avioane Typhoon.

Mai recent, Angela Merkel între 2005 – 2007, dar şi ministrul de externe Guido Westerwelle care a încercat semnarea de contract chiar în primăvara anului 2010, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbuşirea Greciei. Grecii nu au semnat, dar la câteva săptămâni distanţă, Westerwelle a declarat într-un interviu acordat unui ziar german: “Înainte de a exista orice discuţie despre ajutor pentru Grecia, această ţară trebuie să îsi facă temele în ceea ce priveşte politica de consolidare”.

Întru consolidare, mai multe companii germane au profitat în anii recenţi de necesităţile de consolidare ale Greciei, traduse prin nevoile Apărării: 223 sisteme M109A3GEA2 Paladin modernizate, inclusiv dotate cu sisteme de interconectare AURORA, un submarin din clasa Type-214, 170 tancuri Leopard 2, elicoptere şi rachete.

Dar, astea sunt datele pe care cei de la DIE ZEIT le-au aflat. Dinspre publicaţiile grecilor, vin alte sume: în 2001, în cadrul acordurilor preliminare legate de achiziţia a 60 avioane Eurofighter Typhoon şi posibilitatea suplimentării cu alte 30 de bucăţi, preţul pentru şaizeci de avioane a fost de 5,52 miliarde de euro, când Eurofighter solicita 92 milioane şi nu 108 cât s-au cerut Greciei – ambele preţuri referindu-se strict la avioane, nu şi la armament, piese de schimb, antrenamentul piloţilor şi tehnicienilor.

Miroase a ţeapă, nu? Şi atunci, la ce să ne aşteptăm pentru soarta Greciei? Executarea silită? Experimentarea unei cuceriri economice extinse prin preluare? Sacrificarea grecilor, pentru supravieţuirea Europei Occidentale?

10 Comments

 • Ma uit la lista si imi dau lacrimile. Au “tzatziki” o bafta cel putin la nivel militar…..Noi ne madrim cu ostenii nostri dupa ce mor cu miile prin batalii si subliniem “desi aveau o dotare inferioara inamicului”, e amar gustul care-mi vine. Uitam ca natie pe timp de pace sa asiguram o dotare corespunzatoare acestor soldati, viitori eroi.

  • asa este..dar la urma urmei se iveste vesnica intrebare: Ce cautam noi in Afganistan?…si plus de asta la momentul actual sunt alte lucruri pe care ar trebui sa le luam in calcul…De exemplu cu banii primiti de la FMI ar trebui investiti de catre stat intr-o afacere (ceva profitabil) ca daca noi luam banii si ii dam la fel de repede, apoi am cam pus-o…

   • Afganistan, e tipul de conflict de intensitate redusa in care:
    1.) Iti instruiesti prin rotatie trupele, cu pierderi minime, prin operatiuni si antrenament la comun cu forte mai bine echipate si antrenate
    2.) Cei care au – testeaza noi arme introduse in dotare
    3.) Consolidezi “parteneriatul strategic” – adica speri la vreo “pleashca” de la fratele mai mare
    4.) Arati si altora cat de “puternica” este tara noastra
    5.) Ai cu sa ameninti (“ca vom retrage x militari”), daca lucrurile nu merg ca unse

     • Pai asta e adevarul, dar nu le folosesti pe populatie ci pe talibani, care, da, sunt parte a populatiei uneori: MRAP, drone, arme de lunetisti, noi tipuri de rachete anti-bunker/termobarice, XM25 airburst, s.a.m.d

    • Din pacate, am indoieli mari despre aplicarea punctului 5 de catre liderii Romaniei. Dimpotriva, cred ca ar face tot ce le sta in putinta spre a fi mai vasali decat concurenta si sa se ofere cu suplimentarea numarului de militari in T.O. 🙁

      • Apropos de ce mai castigam – antrenamente gratuite pentru mii de militari romani alaturi de forte americane si NATO:
       http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/450-de-militari-romani-in-germania-la-mre-72456.html

       România poate participa la aceste cursuri şi exerciţii de pregătire datorită finanţării oferite de SUA prin Articolul 1206 din Legea privind autorizarea cheltuielilor pentru securitate naţională pentru anul fiscal 2006. Această autorizare pentru finanţare este menită să permită forţelor militare străine şi forţelor maritime de securitate străine să întreprindă operaţiuni contrateroriste (CT). Celălalt obiectiv al finanţării oferite prin Articolul 1206 este să permită forţelor militare străine să participe la sau să vină în sprijinul operaţiunilor militare şi de stabilitate la care participă forţele armate ale SUA.

       Din 2010 până în prezent, România a primit aproximativ 30.000.000 de dolari care au acoperit costurile pregătirii a aproximativ 6.000 de militari şi achiziţionarea de echipament militar american pe care România îl foloseşte pentru antrenamentul forţelor sale în ţară şi pentru a-şi dota forţele dislocate, astfel încât acestea să îşi poată îndeplini misiunea în cadrul ISAF în Afganistan.

  • Noi ne madrim cu ostenii nostri dupa ce mor cu miile prin batalii si subliniem “desi aveau o dotare inferioara inamicului”

   haidi bre! Nu contest ca ne mor soldatii prin teatre, dar sa spui ca au dotarea inferioara inamicului, e un pic exagerat! In teatre ai nostri au de-a face cu “rebeli” inarmati cu AK-uri si IED-uri…cu greu poti numi asta dotare superioara…

   • Nu ma refeream la experienta din Afganistan ci la ultimele 2 razboaie mondiale. Si daca ma gandesc bine ma refeream si la razboiul de independenta.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: