Marină

Germania doreste un portavion european

Recent, liderul Uniunii Creștin-Democrate Germane, Annegret Kramp-Karrenbauer, a sugerat construirea unui portavion european, ca răspuns la propunerile președintelui francez pentru reforma apărării europene.

Portavionul Charles de Gaulle

Portavionul Charles de Gaulle

Karrenbauer a declarat:

“The next step could be to start on the symbolic project of building a common European aircraft carrier to underline what the EU calls its global security role.”

Cancelarul german Angela Merkel a susținut această idee declarând pentru Reuters că:

“It’s right and good that we have such equipment on the European side and I’m happy to work on it”.

Acest portavion european ar putea fi nava amiral a unui grup naval de luptă european, consolidând capacitățile maritime europene.

Toate acestea ar fi parte din dorința țărilor europene de a se proteja de vecinii lor (Rusia și SUA), devreme ce tratatul INF a fost întrerupt.

Țările europene se simt nesigure și încearcă să-și consolideze capacitățile terestre, navale și aeriene pentru a se apăra în caz de orice conflict major, mai ales pentru a-și asigura stabilitatea în cazul izbucnirii unui conflict armat între Federația Rusă și SUA.

Există deja unele parteneriate între țările europene în ceea ce privește industria de apărare. Germania și Franța colaborează pentru o viitoare platformă aeriană de luptă europeană, Franța și Italia lucrează împreună la construirea fregatelor europene FREMM, în timp ce Belgia și Olanda încearcă să-și intensifice capabilitățile de combatere a minelor (MCM).

Acest anunț vine la doar câteva luni după ce Ministerul Afacerilor Interne a lansat un studiu de 18 luni pentru eventuala înlocuire a portavionului nuclear francez Charles de Gaulle după 2030.

Portavionul francez ar putea fi înlocuit chiar de un portavion european sau ar putea fi construite ambele nave.

Cristian Oancea

6 Comments

 • Inca un episod din serialul ”construirea armatei europene”. Protectia impotriva Rusiei este asigurata de NATO, nu este nevoie de alte structuri paralele de aparare.

 • Din ciclul avem bani de cheltuit – bugetul comun ue de aparare – cum sa facem sa dam de mancare pe multi bani companiilor nemtesti. Ba facem un tanc european, ba facem avion de lupta european, acum vrem portavion. Si zic aia de nu-s in stare sa faca niste fregate …
  Si sa zicem ca- l fac francezii, echipat cu avioane franceze (?) – cine-l comanda?
  Si are voie sa intre in Marea Neagra? Sau noi o sa fim europeni de mana a doua?

 • Germania nu cauta altceva decat o piata de desfacere si o oportunitate de business. Este evident ca acel portavion s-ar construi in Germania, dar s-ar finanta din banii tarilor europene.
  Pentru Romania o solutie de securitate cu Germania in prim plan ar fi o iluzie.
  Romania trebuie sa isi construiasca o solutie de scuritate bazata pe intarirea propriei armate si pe interoperabilitatea cu NATO.

 • Nemtii sunt varza la capitolul portavioane.in 5 ani de ww2 nu au fost in stare Sa termine unul.pana SI italienii sau spaniolii au Mai multa experienta in domeniu.am impresia ca aceasta madam AKK o va intrece pe predecesoarea merkel in tampenii debitate si facute.vai de UE cu doi tembeli(ea si macroul francez la butoane).

 • @Strumpf: germanii nu au terminat portavionul in WW2 din cauza schimbarii prioritatilor.
  Actualul proiect mi se pare mai degraba unil politic. UK a fost mereu impotriva unei armate europene; dupa plecarea ei din UE, dubla Merkel-Macron nu mai are opozitie.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: