Diverse UAV/UCAV

Georgia îsi va produce propriul UAV.

UAV-urile georgiene

Georgia a făcut public proiectul unui avion ușor fără pilot, cu ocazia unei vizite a președintelui Mihail Sakașvili într-un poligon al Armatei Georgiene, prilej cu care noul avion a fost filmat și fotografiat din toate unghiurile.

Primele date făcute disponibile spun că ar avea o autonomie de 8 ore, poate zbura la o altitudine de 3.000 m și atinge o viteză maximă de 160 km/h.

Aeronava este dotată cu o cameră foto și una în infraroșu, putând fi folosită în misiuni de recunoaștere, patrulare, misiuni de gardă de coastă dar și pentru scopuri civile.

Lansarea se face prin catapultare iar aterizarea cu ajutorul unei parașute care să îi încetinească viteza și a unui „airbag” care să amortizeze căderea.

Pe lângă noua dronă Georgia este un operator al UAV-ului israelian Hermes 450, în anul 2008 sa semnat un contract cu firma Elbit pentru livrarea a 40 de avioane robot.

Însă afacerea a mers prost, în Aprilie 2011 Elbit a dat în judecată statul georgian cerând achitarea unor plăți restante de 100 milioane de dolari, în 2011 cele două părți au ajuns la un compromis în urma căruia Georgia va plăti companiei israeliene 35 milioane de dolari și îi va returna o parte dintre echipamentele livrate.

În timpul prezentării președintele georgian a declarat că drona se află în dezvoltare de 18 luni și că dezvoltarea va mai dura cel puțin încă 18 luni, urmând să fie îmbunătățită continu. De asemenea a mai făcut referiri voalate la schimbul dintre Israel și Rusia în care rușii au oferit israelienilor informații despre codurile sursă ale sistemelor de rachete Tor-M1 folosite de Iran contra codurilor sursă ale aparatelor Hermes 450 folosite de georgieni, spunând că „Georgia trebuie să își dezvolte propriile echipamente militare pentru pentru a evita situația în care cumperi armament dintr-o altă țară străină iar aceasta nu îți oferă tehnologia de vârf și poate oferii informații esențiale despre acel echipament inamicilor tăi”.

Până acum nu a fost făcut public numărul de drone care au fost fabricate și nici numele pe care îl vor purta.

Sursa :
Civil.ge

1 Comment

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: