Geopolitica

George Friedman: pregatiti-va pentru razboi!

Infanterist Marin american in poligonul Smârdan

Infanterist Marin american in poligonul Smârdan

George Friedman este de o părere… de păreri… În fine, analistul dă şanse de explozie a războiului în Turcia, Japonia sau Polonia.

Iaca, pentru Business Insider a declarat:

“În toată istoria nu a existat niciun secol fără un război major şi nu cred că secolul XXI va fi excepţia.”

Adicătelea, statistic vorbind trebuie să murim şi în secolul ăsta. Nu că nu se moare, dar acum se moare puţin. Şi-aşa, ne-am cam aglomerat. Evoluţia şi mutaţiile trebuie să se spargă pe la cusături.

Iar istoria ne învaţă, aminteşte George Friedman:

“Din 1815 până în 1871 nu a fost niciun război de proporţii în Europa. Apoi a venit Primul Război Mondial. Apoi, dacă ne uităm la Europa, de la războiul de Şapte ani până la războaiele Napoleonice ale secolului XIX şi la Războaiele Mondiale, fiecare secol a avut câte un război major şi nu cred că acest secol va fi diferit.”

Friedman a adăugat că agitaţiile politice încep atunci când ţări precum Germania, China şi Rusia intră în declin şi sunt înlocuite de altele. Analistul spune că atunci începe să fie periculos, pentru că încă nu a fost atins un echilibru.

“Aşa a fost după ce s-a unit Germania în 1871 şi a început un calvar pentru Europa. Japonia s-a ridicat puternic la începutul secolului XX, iar apoi a început haosul. Acum ne uităm la situaţii foarte asemănătoare. Trebuie să ne pregătim pentru război.”

Cât despre o prezicere a epicentrului… Turcia, Japonia sau Polonia, Europa de Est.

Cea mai tare afirmaţie a fost că este posibilă pornirea unui război maritim între SUA şi Japonia.

Eh, acuma haideţi să ne jucăm şi să ne luminăm. În ultima vreme s-au mişcat apele prin Polonezia. La otomani… aproape iese fum. Dar Japonia Vs. SUA??

Ori, o fi prea devreme?

Iulian Iamandi

 

19 Comments

 • e simplu… mananca cacat.razbel va fi, piticu’ doar va pregateste mental. perciunatii conduc tot .

 • Cu o judecata de asta tip inductiv ce analiza poti face.S-o fi repetand istoria, dar nici chiar asa.In sec. XX s-a luptat ptr acces la resurse si piete de desfacere.Ei acum resursele curg prin conducte,preturi foarte mici.Mai raman pietele.Ele teoretic sunt deschise.Turcia,Polonia mai au mult de invatat ptr. a sparge “gura targului”.

 • razboi intre japonia si america 😀 poate a vrut sa spuna intre japonia si china pt o suprematie regionala in estul asiei insa putin probabil pt ca in principiu va fi doar unul economic nici una nici alta nu is permite unul militar ,in rest singurele razboaie sunt inca in vigoare doar o mica pauza pt regrupare in ucraina si siria acu om trai si om vedea

 • Vedeti cum deja incepem sa-l regretam pe Basescu care nu a inarmat tara pentru a nu strica “echilibrul regional” la Marea Neagra ?
  Pai daca facea cateva achizitii ajungeam pe lista in locul polacilor, ori acum stam linistiti ca nu se mai gandeste nimeni sa ne atace si oricum pe noi ne apara raul, ramul ca doar suntem o peninsula inconjurati de Dunare, Prut si Tisa iar restul teritoriului e ca o fortareata strajmuita de Carpati.

  PS: Baieti, lasati TBT-ul, aveatia, sujmarinele, arma de asalt si alte prostii ca ne trag analistii de maneca ca devenim tinta unora sau altora cu idei de preamarire si carora le putet concurenta. :))

 • “Debt of Honor” de raposatu’Clancy, le zice pe bune despre ce si cum cu japanii si halitorii de hamburgheri. Scenariul nu-i deloc tras de par, cum n-a fost nici ala cu Ucraina si Crimeea. Cu toate ca dupa a Doua Mardeala Mondiala, Japonia a fost cel mai fidel aliat a lu’ US of A. Da’ma rog, acu’daca bagam in ecuatia si Ceaina + Coreea de Nord, nu-mi da nimic frumos mirositor in zona aia.

  • Relatiile dintre americani si statele asazis aliate din Pacific nu se vor raci niciodata cata vreme acolo exista China cu ambitii mari in zona, Rusia care doreste sa nu-si piarda sfera de influenta si o serie de state comuniste sau radical-comuniste.
   Americanii au nevoie de un cordon de siguranta format din aliati puternici precum ANZAC, Japonia, Koorea de SUd, Taiwan (mai mult sau mai putin), Singapore, Filipine, exact cum pentru NATO a aparut lantul de state aliate din est, printre care si noi.
   Ce ma mira de multi ani este faptul ca SUA nu au atras statele din Pacific sus mentionate intr-o alianta comuna gen NATO, cu toate ambitiile fiecaruia dintre ele, dar in f ata unor adversari redutabili precum China sau Rusia, mai devreme sau mai tarziu consider ca vor trebui sa treaca peste prejudecati si sa formeze o alianta puternica in Pacific.

 • Un alt focar de razboi, cu posibilitatea de atragere si a tarilor cu armament nuclear, se afla in peninsula Coreea. De asemenea, trebuie urmarita si atitudinea Iranului fata de Israel.

  • Israelul sta bine la AA si ABM iar cand va fi gata Arrow 3 iranienii au pierdut lupta si banii bagati in rachete de croaziera au fost aruncati degeaba pe asa ceva.
   Koorea de Nord nu stiu cat de performante are rachetele sale, ma indoiesc ca vor putea face ceva sudistilor cu ele care au o serie de sisteme anti-racheta de proveniente multiple atat lansate de la sol cat si de pe mare. Doar cand ma gandesc la clasa Sejong the Great din clasa Aegis, care este a 2-a nava de lupta din lume ca numar de rachete dupa clasa Kirov a rusilor (Destroyers of the Sejong the Great class will have a capacity of 128 missiles, as opposed to 96 on the Arleigh Burke class. The Sejong the Great class is thus one of the most heavily armed ships in the world[9] second only to the Kirov-class battlecruiser with 352 missiles.) din care au costruit 3 intr-un timp foarte scurt si au in vedere constructia a inca 6 bucati

   • Seulul se afla in raza de actiune a artileriei nordiste, spioni si sabotori nordisti pot actiona in spatele liniilor iar superioritatea navala sudista ar putea fi egalata de marina Chinei comuniste.

    • Corect, Seul este in bataia artileriei nordiste, dar nu-i vad pe nordisti sa apuce sa traga mai mult de 1-2 salve pana a fi terminati de artileria sau aviatia sudista, apoi nordistii sa ramana ca tara doar daca rusii sau chinezii actioneaza.
     ” spioni si sabotori nordisti pot actiona in spatele liniilor” Daca stiati ce inseamna DMZ nu cred ca mai faceati afirmatia de mai sus. DMZ este cea mai puternic militarizata granita din lume si este considerata o zona aproape de nepatruns, sau de patruns pentru oricare din tabere cu pierderi colosale. Un conflict intre cele doua Koorei este exclus de cateva decenii sa se dea direct pe granita, de asta poate si investitiile tot mai mari ale sudistilor in nave de asalt amfibii tot mai mari, mai puternice si mai capabile pentru ca daca ii pot face pe nordisti cu artileria sau aviatia, daca vrei sa rupi bucati din teritoriul nordist ai nevoie sa ocolesti zona DMZ si nu o poti face decat pe mare, ori in Marea Japoniei (unde teoretic esti mai in siguranta), ori in in Marea Galbena (unde pot interveni chinezii pentru nordisti si complici mult lucrurile)

      • “Nordistii au incercat sa se infiltreze pe sub zona”
       Asta inseamna doar ca au incercat. Din ce stiu eu in DMZ sunt instalati sub pamantde KS si senzori de miscare sau cum le spune, pentru a preintampina constructia de tunele subterane si un astfel de senzor nu e scump deloc.
       “In plus de ce nu ar incerca sa atace nuclear zona ”
       Vorbiti cam usor de un atac nuclear, daca ar fi fost asa usor cu atacurile astea nucleare am fi vazut destule din 45 pana acum, dar nu le-au folosit nici macar indienii sau israelienii in plin conflict si asta arata ca nu poti folosi un astfel de atac cand vrei tu doar ca dispui de o astfel de arma.
       “Chiar sovieticii au facut exercitii terestre in teritoriu iradiat pentru a dovedi ca se poate lansa o ofensiva chiar si in mediu iradiat.”
       Homo sovieticus pot sa faca ce vor, sau sa dea ce oridine vor si asta s-a demonstrat inclusiv la incidentul de la Cernobil cand efectiv nu le-a pasat de vietile echipelor de salvare care au intervenit in zona si au murit cu miile in doar cativa ani. Spun asta pentru a atrage atentia ca pentru un popor ca rusii sau nord kooreenii nu e nevoie sa ai echipamente necesare pentru astfel de exercitii, doar sa dai un ordin si prostimea il executa fara sa gandeasca (in cazul in care stiu despre ce e vorba).

     • “apoi nordistii sa ramana ca tara doar daca rusii sau chinezii actioneaza.” – Nu se baga nimeni pentru descultii aia. Poate ar marai ceva chinezii, ar trimite niste chinezi vopsiti in nord-koreeni, le-ar vinde ceva arme, dar razboi pe fata cu americanii niciodata. Rusii sanse zero sa ii doara capul de nordisti in caz de ceva.

     • Din pacate. au peste 50k piese de arti.lerie >100 mm in zona. 2 salve inseamna 100k lovituri in zona Seul probabil 250k morti. Nu se risca nimeni la asa ceva.. Si pierderile economice ar fi prea mari ….

 • Ori Georgica asta a baut apa de la caini, ori a vrut sa se refere la SUA vs China sau Japonia vs China in razboiul asta maritim, dar a incurcat borcanele!

  Am impresia ca le viseaza noaptea si le scrie ziua! 🙂 despre Turcia si Polonia sau alt stat est european e cat se poate de posibil, mai putin probabil, sa se intample ceva. Dar Japonia si Uncle Sam….wtf? 🙂 probabil era omul fumat!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: