Armata Romana

Generalul Mihail Popescu s-a retras in Walhalla

Generalul Mihail Popescu

Generalul Mihail Popescu

Sursa foto: Exclusive News

Aseara, tarziu, camaradul Victor m-a anuntat ca s-a stins din viata generalul Mihai Popescu. Pe moment, n-am facut legatura. Memoria mea are hibe la nume, dar retine ce ii transmit ochii. Am dat o cautare pe net si mi-am amintit de acest om, privindu-l in diverse fotografii.

S-a zbatut pentru cei pe care i-a considerat ai sai si nu doar niste subalterni. A luptat pe fronturile inalte unde s-au dat altfel de lupte, pentru Patrie si pentru militari.

Despre generalul Mihail Popescu, cele mai impresionante vorbe le-am gasit scrise de catre Ion Petrescu, in Adevarul:

Împotriva acestei indiferenţe programate s-a ridicat vocea unui general care, din 20 iunie, a devenit o simplă efigie, pe holul de onoare al Statului Major General.

Dupa asemenea cuvinte, am fost tentat sa adaug doar un “Dumnezeu sa il odihneasca in pace”, insa tot acolo – in ziarul Adevarul – am gasit o continuare pe care v-o infatisam:

Plâng inimile a nenumăraţi militari care ştiu ce camarad a fost Mihail Popescu. Iar în rândurile care urmează voi da doar câteva răspunsuri la întrebarea: ce nu se ştie despre generalul care acum a devenit o amintire?
 • * NU se ştie că la momentul numirii sale, în fruntea Statului Major General, nu mai erau bani pentru salariile şi pensiile achitate de Ministerul Apărării Naţionale. S-a dus la Palatul Cotroceni şi a primit sprijinul adecvat, ca să îi fie alocate fondurile necesare.
 • * NU se cunoaşte că în ziua când a poposit în biroul SACEUR, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa, generalul respectiv l-a primit cu răceală, având prejudecata că are în faţă un simplu… militar din Est. Asta l-a enervat pe generalul Popescu, care după ce i-a explicat gazdei sale ce are de gând să facă pentru modernizarea Forţelor Armate Române, a încheiat cu cuvintele:”Dacă nu reuşesc asta îmi dau demisia!” Uluirea s-a putut vedea pe chipul SACEUR! Imediat i-a chemat la el pe principalii colaboratori, alţi generali aliaţi, cărora le-a spus că aşa ceva nu a mai întâlnit în cariera sa militară. A urmat un dejun de lucru, amical, pe timpul căruia generalii de la Mons i-au arătat un respect real, oaspetelui venit din România. Un general mai hotărât decât citiseră în dosarul de pregătire a vizitei…
 • * NU se mai menţionează faptul că, atunci când a venit preşedintele Ion Iliescu, dintr-o vizită efectuată în Asia, la aeroport a fost aşteptat de ministrul apărării, Ioan Mircea Paşcu, şi de şeful Statului Major General, generalul Mihail Popescu. Ministrul l-a informat pe preşedinte că trimiterea unui batalion operativ, în Afganistan, ar însemna îndeplinirea ultimei exigenţe privind invitarea în NATO. Iliescu l-a întrebat pe generalul Popescu dacă armata poate face asta. Acesta a răspuns afirmativ. Atunci, preşedintele Ion Iliescu a dispus:”Dacă acesta este preţul intrării în NATO luaţi măsurile necesare.”
 • * NU se mai ţine minte că atunci când guvernul condus de Adrian Năstase uitase… de fondurile necesare armatei, generalul Mihail Popescu a avut curajul să afirme, la o conferinţă de presă, că în asemenea condiţii, unele misiuni nu mai pot fi îndeplinite. A fost chemat de urgenţă la Palatul Victoria. Statul Major General fierbea deoarece generalul Popescu nu a făcut decât să dezvăluie o tristă realitate. Bine informat asupra consecinţelor imediate ale unei probabile destituiri, în condiţiile în care şeful SMG devenise – şi a rămas şi acum! – CEL MAI POPULAR GENERAL POSTDECEMBRIST, abil, Adrian Năstase s-a limitat la o discuţie tensionată, fără alte urmări.
 • * NU au uitat militarii, cu grade mici, tururile de forţă ale ministrului Ioan Mircea Paşcu şi generalului Mihail Popescu, în teatrele de operaţiuni militare, unde existau subunităţi ale Forţei Expediţionare Româneşti, adică spaţiul ex-iugoslav, Irak şi Afganistan. Pe timpul acestor desanturi ale liderului civil şi ale celui militar, generalul Popescu avea obiceiul să profite de scurtele pauze pentru a fi printre camarazi, soldaţi, gradaţi, subofiţeri, pe care îi asculta cu atenţie, sub pretextul unei ţigări fumate cu… talpa oştirii. Multe ordine ulterioare le-a dat ţinând cont de opiniile celor care îi apreciau francheţea. Şi căldura umană, marcată de un râs inconfundabil. Sănătos.
 • * NU au uitat cei care au acţionat în apropierea sa, cum proceda pe timpul momentelor de răgaz, când se afla în Statul Major General. Poposea, neanunţat, în câte un birou. Ca simplu camarad. Atunci vroia să afle ce mai fac familiile interlocutorilor săi. Ce greutăţi au. Cu ce îi poate ajuta. De altfel, muncea de dimineaţa până la ore târzii, în noapte. Primea pe toţi cei veniţi la uşa sa. Ştia să asculte semenii…
 • * NU i-au plăcut aroganţii. Dar a ţinut la aceia care-i spuneau corect lucrurile. Şi mai avea o calitate extraordinară. Uneori, sub presiunea evenimentelor şi a unor informaţii unilaterale, mai reproşa, câte ceva, unui ofiţer. Când a doua zi constata că lucrurile stăteau altfel decât fusese iniţial informat, chema pe cel vizat şi avea tăria să îşi recunoască eroarea umană. Câţi ca el?…
Sub comanda generalului Mihail Popescu, Statul Major General a avut perioada cea mai stabilă, previzibilă şi dinamică, din toată epoca postdecembristă.
Sâmbătă, 22 iunie 2013, la orele prânzului, în Cimitirul Militar Ghencea 1, camarazii se vor alinia pentru a da ultimul onor celui care s-a simţit onorat să le fie comandant. La vreme de pace, ca în vremuri de război…
Dumnezeu să îl ierte!

Sursa: Adevarul
– Iulian Iamandi –

18 Comments

 • Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Pacat s-a mai dus inca un OM de o mare valoare si DA! A fost cel mai popular general postdecembrist,am avut marea onoare de a-l cunoaste… imi pare rau ca nu am avut ocazia sa-i fiu si subordonat,imi invidiam colegii ca au un asa “sef”… si vreau doar sa imi aduc aminte de un raspuns la o intrebare…cand sunteti nascut? Hmm pe 1 aprilie…va dati seama ca mustaceam a rade…si nu m-am mai putut abtine cand continuarea a fost de genul…nascut la misto….

  • Deespre Gen Mihail Popescu nu am nici o parere in bine sau in rau, ba de fapt nu am o parere in bine ci mai degraba in rau.

   Mi-a placut cum in 2003 a iesit public si a criticat guvernul pt ca nu li se dau banii cuveniti prin bugetul MApN la timp(atunci cam nimeni nu prea indraznea sa il critice pe bombonel si partidu stat), si inca atunci lucrurile cu banii/inzestrarea se miscau rezonabil(fata de ce a venit dupa aia cel putin), ca a iesit a doua zi si si-a cerut scuze..cred ca intre timp i sa aratat Cirorogarla, o anvelopa de TAB sau alta pisica putrezita.

   Insa in link cel ce ii ia interviu ii trage lu dom general niste pupeuri in dos in care spune ca a fost primul general din Armata Romana care ca se va retrage dupa fix 4 ani de la ungere, ca in orice stat cu apa macar calie la robinet, insa dom general pe ultima suta a mandatului sau de sef la SMG, sa inscris in PSD si a canditat pt parlament concomitent find o perioada si sef la SMG si candidat, foarte misto, nu mai eram ca la statul civilizat din NATO/UE eram ca la aia cu Junta Militara, foarte misto ce sa zic..pe locotenetul ala care a fost anul trecut in Piata Universitatii l-au dat afara, pe dom general nu, peste ani a mai facut asa si pateticul ala de MRU care era si sef la SIE si nominalizat prim-ministru, ala era altu cu Junta Militara in capalau.

   • Planul era sa devina ministrul Apărării, de asta a renunțat la șefia SMG-ului…Din păcate , băse&Co. au mintit mai bine în campania electrozoasă, și a picat tot aranjamentul…cel puțin așa umblau unele vorbe…

   • Ce aberatii poti sa scoti din gura:(Gura ta nu e conectata la creie,banuiesc.Habar nu ai tu cine a fost generalul.Ti-ar trebui 5 ani numai sa citesti ce a lasat asternut pe hartie acest om.Si o viata sa intelegi.Dar cred ca tot nu ai reusi:(

 • @Victor

  Cred ca ai inteles esentialul. Sintem pe un blog (un forum, in ultima instanta) online. Aici nu te apuca clampanitul decit daca ai calificarile prevazute prin lege, atestate de guvern. Pricepi sau desenez?

  Baga bine la cap: nu esti calificat sa ai parere personala si sa bati in taste. Intii obtii calificarile, dupa aia mai stam de vorba. Si daca nu ne convine ce scrii, poti sa fii si amiralul sef la Royal Navy, gasim noi niste vorbe intelepte sa-ti bagam pumnul in gura.

  Ca sa fie clar! Ai inteles, bey? Nu esti calificat…

  • “e vorba de bun simt. tu nu-l ai. punct.”

   Tintesti prea departe. Eu nu pot sa ma laud nici macar cu o condamnare cit de mica (nu spun de 4 ani), daramite cu alte chestii de finete.

   • La noi e foarte usor sa ai asa motive de lauda pt. nimicuri si foarte greu pt. chestii cu adevarat serioase.Da,e o chestie de finete,motiv pt. care nu mai cred demult versiuni oficiale si gargara presei.Tind sa iau in serios pe cei implicati in evenimente,sa vad consecinte etc…
    Justitia nu e justitie,iar presa nu e presa.Daca prieteni de-ai mei au o parere buna despre generalul Popescu,fiindca l-au cunoscut personal,am incredere in judecata lor.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: