Fortele Navale

Fregatele Fortelor Navale vor fi modernizate

Fregata F 221 Regele Ferdinand, clasa Type 22

Fregata F 221 Regele Ferdinand, clasa Type 22

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, sambata, la Constanta, ca cele doua fregate apartinand Marinei Militare vor intra intr-un proces de modernizare din aceasta toamna, urmand sa fie achizitionate si nave tip corveta, dar si remorchere, informeaza Mediafax.

Mircea Dusa a fost prezent, sambata, la Ziua Portilor Deschise, in Portul militar Constanta, activitate dedicata Zilei Fortelor Navale, iar cu acest prilej ministrul le-a spus jurnalistilor ca fregatele “Regina Maria” si “Regele Ferdinand”, apartinand Marinei Militare, vor fi modernizate in toamna acestui an.

“Acordam o atentie deosebita modernizarii flotei militare. In primul rand, in aceasta toamna, vor intra in procesul de modernizare, etapa a doua, cele doua fregate, modernizarea insemnand dotarea cu aparatura electronica de ultima generaratie, cu aparatura de razboi electronica de ultima generatie si dotarea cu armament de ultima generatie”, a afirmat Mircea Dusa.

Ministrul a precizat ca pe langa fregate vor fi modernizate si alte nave militare, dar vor fi achizitionate si cateva corvete si remorchere.

“In acelasi timp, avem un program pe o perioada mai lunga care se refera atat la modernizarea altor nave din dotarea Fortelor Navale, dar si la achizitia de nave noi, mai ales a navelor de tip corveta, care sunt foarte necesare Fortelor Navale. De asemenea, probabil chiar din acest an va urma achizitionarea a doua remorchere care sa ne permita sa manevram vasele noastre militare aici in port la dane pentru a nu mai solicita inchirierea unor remorchere de la Marina Civila”, a explicat ministrul Apararii.

Intrebat la cat se ridica fondurile pentru modernizarea fregatelor, Mircea Dusa a raspuns: “Am alocat deja banii pentru a putea declansa procedurile de licitatie, valoarea investitiei va rezulta in urma licitatiei”.

De asemenea, ministrul a fost intrebat si daca submarinul Delfinul, care nu mai este functional din 1996, va fi repus in functiune, Dusa spunand ca si acesta se afla pe lista de modernizare a flotei militare.

“In ultimii ani, am beneficiat de un buget mai mare. Speram sa avem acel doi la suta din PIB asa cum au semnat partidele acel acord. In momentul de fata, am ajuns la 1,51 la suta din PIB. Pe programul de modernizare a flotei noastre este pe o pozitie in functie de asigurarea fondurilor si submarinul Delfinul. Dar trebuie sa precizez ca anul trecut si in acest an si Marina Militara a beneficiat de fonduri mult mai multe decat in anii anteriori, lucru ce a facut posibil sa demaram procesele de modernizare, si nu doar procesele de modernizare si inzestrare, ci si marirea numarului de exercitii de pregatire si instruire in comun cu militarii din NATO”, a mai spus Mircea Dusa.

Ministrul a precizat ca a propus presedintelui Romaniei decorarea drapelului de lupta al Fortelor Navale, dar si a unor militari din aceasta structura.

“Am propus presedintelui Romaniei sa decoreze drapelul de lupta al Fortelor Navale. Eu voi decora drapelul de lupta al Fortelor Navale cu cea mai mare distinctie a Armatei, Emblema de Onoare. De asemenea, am propus decorarea a mai multor comandanti incepand de la amirali pana la subofiteri si maistri militari, presedintelui Romaniei si asa dupa cum stiti presedintele a semnat decretul de oferire a decoratiilor militarilor de la Fortele Navale”, a mentionat Mircea Dusa.

Ministrul Apararii a declarat ca in acest an se implinesc 155 de ani de la infiintarea Marinei Militare.

“Anul acesta sarbatorim si 155 de ani de la infiintarea Marinei Militare. In 1860, imediat dupa Unirea Principatelor, domnitorul Cuza a semnat decretul de unificare a celor doua corpuri de armata si in acelasi timp de infiintare a Marinei Militare. De altfel, anul 1860 este apreciat ca anul de nastere al Marinei Militare romanesti”, a explicat Mircea Dusa.

El a mentionat ca Marina Militara a avut o importanta deosebita in istorie.

“In istorie, Marina Militara a avut o importanta deosebita. A participat la Razboiul de Independenta, la Primul Razboi Mondial, militarii de la Fortele Navale au participat la Al Doilea Razboi Mondial si, sigur, dupa intrarea noastra in NATO si Uniunea Europeana au participat la un numar mare de misiuni in teatrele de operatii. In acelasi timp, marinarii militari participa la un numar mare de exercitii de pregatire in comun cu militarii din statele NATO si asa dupa cum stiti in aceasta vara au fost organizate un numar mare de exercitii in comun cu militari ai marinei din alte state NATO si aceste exercitii au avut loc in principal in Marea Neagra si ca urmare a schimbarii situatiei de securitate pe Marea Neagra. Urmeaza ca si in partea a doua a anului sa organizam un numar mare de exercitii de pregatire in comun”, a mai spus Mircea Dusa.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a fost prezent, sambata, la Ziua Portilor Deschise in Portul militar Constanta. Astfel, cei interesati pot vizita pana la ora 17.00 navele militare si sunt organizate expozitii de tehnica (torpile, rachete, bombe antisubmarin, mine si sisteme de comunicatii etc.), precum si o expozitie de pictura cu tematica marina.

De asemenea, cu acest prilej va fi prezentata oferta educationala a Fortelor Navale Romane prin organizarea de ateliere interactive si standuri de prezentare ale institutiilor militare de invatamant, iar Muzica Militara a Fortelor Navale va sustine un spectacol.

sursa: Hotnews

 

11 Comments

 • A cata oara le modernizam? Si anul trecut le modernizam, tot de ziua marinei….
  Corvete noi? Pai eu zic sa punem ceva pe fregate si dupa aia sa ne uitam si de corvete!
  “Am alocat deja banii pentru a putea declansa procedurile de licitatie, valoarea investitiei va rezulta in urma licitatiei”. – Deci a alocat bani pt procedurile de licitatie, dar din context nu reiese ca are si bani de achizitie…

 • Nu vad ce diferenta fac barcile alea, modernizate sau nu is niste tinte mobile. Mai bine repun in functiune delfinul.

  • Alex…..niciodata n-o sa reabiliteze submarinul ca este fabricat in Rusia ……aacum toata lumea are o fobie……daca era made in USA…chiar daca era luat la mana-3-a altfel te vedea lumea….

 • Adica cum?…….Modernizare?…..Le vopsesc probabil…….ce sa modernizeze la niste nave date de alti la casat……Mircea Dusa care sta pitit dupa usa,anunta cumpararea unor corvete…..adica se mai dau la casat nste vechituri pe aci prin UE?…..de ce nu luam si noi un Mistral sa ne zica lumea…..bogatilor…

 • Este primul anunt cat de cat concret legat de modernizarea fregatelor din ultimii ani. In toamna navele vor intra in santier pentru modernizare. In rest pe forumuri vesnicele misto-uri relative la cele 2 “copai”. In treacat fie spus cele doua nave au un potential care depaseste restul flotei luata la un loc. De acord ca poate au fost luate ca “taxa” pentru intrarea in NATO, ca poate cu banii aceia puateau fi acoperite necesitati mai stringente ale armatei. Dar le avem, am dat niste bani pe ele si sa nu le folosim potentialul cu toate defectele lor, ca or fi COGAG ca papa furaj mult, ca is prea mari pentru MN
  ( asta este una dintre cele mai mari tampenii auzite de la diversi mucaliti), ar inca o mare prostie facuta de noi. Eu zic sa asteptam sa vedem ce pun pe ele si atunci o sa avem ce comenta la modul favorabil daca va fi cazul sau dimpotriva criticam si sa facem bascalie de inca o fanfaronada a oficialilor.

 • macar sa puna pe frigate rachete anti nava si cu capacitatzi de croaziera.polonezii parca au luat NSM (mai sunt si Harpoon, Exocet, Gabriel, Delilah,RBS-15,Otomat-Teseo,Sea Eagle/Skua,RIM-67 Standard etc). si cu noul tip de racheta ar trebui sa schimbe P-15 Termit/SS-N-2 Styx din dotarea Armatei romane atat lansate de pe nave cat si de pe sol, sau dn aer. de preferabil ar fi sa o producem sub licentza in tzara.

  • Polonezii au luat NSM pentru bateriile de coasta (unde noi avem inca Styx-urile alea pe sasiu ural 8×8 de vedem 2 bucati la 1 Decembrie)
   Si pe nave, au cumparat saab rbs-15
   Interesant ce au facut ei cu niste NPR-uri rdg-iste din 1992 de 370 de tone – mai mici decat ale noastre – idei sa inarmezi bine o nava mica sunt oho fara sa tai cu flexul si sa sudezi MR-4 de punte

   Da cui ii pasa, inca mai plutesc navele “de protocol” ? e destul inseamna

   • Salut !
    O mica corectie . Ce avem noi nu sunt pe sasiu de Ural !!! Ci pe sasiu de MAZ 543 8×8 acelasi sasiu fiin folosit si pt TEL ul rachetelor Scud .

 • Cam multe modernizari facem noi din declaratii de presa in rest….totul este asa cum am stabilit.
  Pacat ca nici corpul ofiterilor nu ia atitudine, majoritatea prefera sa aiba pozitii servile in fata politicului, intre timp se mai pun niste bani la constructii de biserci si catedrale…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: