Marină

Fregata ruseasca Admiral Makarov s-a alaturat Flotei Marii Negre

Am încheiat anul 2017 cu gândul la… “2018 va fi anul Marinei”. Desigur, este vorba (doar) de anul deciziilor – asta dacă nu…

Dar, să revenim la vestea cu noua vecină de la Marea Neagră, cu fregata rusească Admiral Makarov.

Fregata Admiral Makarov

Fregata Admiral Makarov

Vestea nu ne surprinde. Asta, în primul rând. Nu e ceva ce nu știam, ceva la care să nu ne fi așteptat.

Este doar unul dintre numeroșii pași pe care îi face Rusia în lungul marș al reînarmării. Sună chinezește? Păi, da, că ambele super-puteri sunt angajate în marșuri lungi care au ca scop dotarea cu capabilități moderne și puternice.

Fix despre Rusia, remarc o doctrină diferită pe domeniul naval față de China – construirea unor capabilități moderne și puternice legate de completarea sistemului apărării de coastă, în “brown water” și “green water”, cu corvete și fregate, China urmărind dezvoltarea pe “blue water”.

Admiral Makarov, fregată aparținând Project 11356, este una dintre navele care pot lovi puternic la distanță chiar din apele proprii ale Rusiei, sub umbrela protectoare a instalațiilor de coastă și a aviației.

Mă refer la rachetele de croazieră Kalibr, care și-au demonstrat capabilitățile de lovire la distanță asupra unor ținte aflate pe teritoriul Siriei.

Fregata Admiral Makarov este cea de-a treia din serie și va avea baza de casă la Sevastopol.

Primele două nave ale seriei, Admiral Grigorovich și Admiral Essen, au fost predate Marinei Rusiei în anul 2016 și au fost încadrate în ordinea de bătaie a Flotei Mării Negre. Atât Admiral Grigorovich, cât și Admiral Essen, au atacat obiective teroriste de pe teritoriul Siriei utilizând rachete de croazieră Kalibr.

Fregatele Project 11356 sunt destinate angajării țintelor inamice de suprafață sau aflate în imersiune, precum și pentru a respinge atacurile aeriene, independent sau în cadrul unei grupări navale.

Navele sunt înarmate cu tunuri A-190 calibrul 100 de milimetri, rachete de lovire Kalibr și Shtil, rachete navă-aer, torpile și sisteme CIWS.

Cu un deplasament de 3620 tone și o lungime de 124,8 metri, fregatele Project 11356 pot antinge o viteză maximă de 30 de noduri și au o rază de acțiune de 4850 mile marine la viteza de croazieră.

Fregatele Project 11356 pot îmbarca un elicopter tip Kamov Ka-27.

În concluzie, Rusia are la Marea Neagră trei fregate moderne.

Și altele… alte de toate.

Într-o altă concluzie, așteptăm deciziile. E 2018, Anul Marinei.

Iulian Iamandi

3 Comments

  • Normal anul 2018 se va semna contractul pentru cele 4 corvete , plus baterii de costa (depinde cum vrea Daddy ) .Vom vedea ,ca vad ca rusii nu glumesc deloc.Bravo lor.

    • Sunt curios ce solutie va fi aleasa.

      Personal, as prefera ceva usor chiar cu raza scurta insa foarte mobil. Nu sa loveasca navele la distanta, caci asta ar necesita sisteme mari, grele, tinte sigure si principale in cazul unui conflict. Ceva cu care o structura adaptata, flexibila, adusa la zi din rachetistii costieri, ori poate chiar si BIM, sa poata folosi cu mare mobilitate si greu de depistat, impotriva navelor de desant la distanta scurta fata de tarm.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: