Armata Romana Fortele Navale

Fregata ” Regina Maria”- de 12 ani in serviciul Fortelor Navale Romane

La data de 21 aprilie 2005,fregata „Regina Maria” a intrat în serviciul Forțelor Navale Române.La momentul respectiv, a fost organizat un ceremonial, în portul britanic Portsmouth, în cadrul căruiaa fost arborat pentru prima dată pavilionul românesc la catargul navei.

Tun AK-630 și fregata Regina Maria

Primul echipaj număra 203 militari și era structurat pe patru servicii de luptă: Operații, Logistică, Electromecanic și Mentenanță.

În 12 ani, nava a participat la numeroase misiuni NATO, precum Operația Active Endeavour din Marea Mediterană, în anii 2006, 2009, 2011 și 2013. După deteriorarea situației de securitate din Marea Neagră, nava a făcut parte din grupările navale permanente ale NATO în anii 2014, 2015 și 2016.

De asemenea, fregata a participat la numeroase exerciții naționale și multinaționale și a parcurs peste 65.000 de mile marine, echivalentul a trei lungimi ale Ecuatorului.

Fregatele T22 sunt platforme de luptă versatile, capabile să execute misiuni, în cadrul unor grupări navale sau singular, pentru combaterea pericolelor de la suprafață, aeriene sau subacvatice, dar dețin capabilități și pentru desfășurarea unor operațiuni umanitare sau de căutare și salvare pe mare.

Intrarea în serviciul Forțelor Navale Române a celor două fregate T22, „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, a permis marinarilor militari români să execute misiuni alături de partenerii din NATO și să-și dezvolte deprinderile de luptă împotriva amenințărilor de orice natură.

Biroul informare și relații publice

13 Comments

 • Ce rusine pe capul nostru. Sa ai 12 ani la dispozitie sa le aduci in stare de lupta, insa sa nu faci nimic in acest sens. Daca o mai taraganeaza inca12 ani, le pot retrage linistiti trecand in palmares ‘misiune indeplinita!’

 • Nu-i nici o rusine Cezare,la ceți trebuie rachete,torpile,RCS,radare și sonar,cînd vînezi pirații din neCaraibe. Dacă aflau pirații că suntem ‘cheli’ ne luau ostatici.

 • S-a intamplat si la case mai mari.
  Cele patru submarine canadiene din clasa VICTORIA nu sunt nici acum pe deplin operationale. Bugetul estimat (achizitie si repunere in serviciu operational) a fost cu mult depasit.

 • sint foarte frumoase si elegante ambele fregate insa din pacate nu cred ca este momentul oportun sa bagam sute de milioane de dolari in ele, avem alte prioritati, avioane, tancuri, taburi, ceva drone, etc.

 • Procesul de achizitie a fregatelor (afacere Tony Blair- Adrian Nastase) a grevat din start capacitatea de lupta a fregatelor. Probabil ca cele doua etape de modernizare ulterioare erau parti ale aceleiasi afaceri si presupuneau comisioane generoase pentru partile implicate. Vis-a-vis de Tony Blair, parlamentul britanic a initiat o ancheta in care a fost vizat si BAE.
  Mai importante decat navele sunt echipajele care trebuie sa fie instruite.

  @jap: se scrie corect Marea Neagra

  https://www.theguardian.com/business/2006/jun/08/arms.politics

 • O fi avand canadezii supt-marine asa cum ziceati, domn’ Mugur, decat ca cred ca mai au si altceva prin flota (1), si nici nu sunt vecini cu rusii (2), nici macar prin proxy (Transnistria). Neica Trump e ocupat cu Mexicul, cred ca-i iarta cu de o invazie deocamdata, iar refugiatii (sau ISIS), daca apuca a vasli prin Oceanul planetar pana acolo, cred ca pot fi tinuti “at bay” si fara submarine de atac.

 • Plus ca frecatele (lasand la o parte “Marasestiul”) nu-s dezarmate. Au cate on tun (ca si mama lui Shogun), si inca unul jmecher, decat ca n-are radar de tragere, am inteles. Chiar, in caz de nasoale cum s-o trage cu el, inmoaie botsmanul senzorul dest in factorul gura si cu el expus in elementul vant ordona foc, executand calculelele mental? 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: