Geopolitica

Franta a rechemat ambasadorul de la Ankara, in urma declaratiilor presedintelul Erdogan

Emmanuel Macron, a pus piciorul în prag sâmbătă și în urma noilor atacuri ale omologului său turc Recep Tayyip Erdogan l-a rechemat în țară pe ambasadorul Franței la Ankara.

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Totodată, sâmbătă, Palatul Elysée a denunţat afirmaţiile considerate “inacceptabile” ale preşedintele turc, care a pus la îndoială “sănătatea mintală” a preşedintelui Franţei din cauza atitudinii sale faţă de musulmani – şi a menţionat “absenţa mesajelor de condoleanţe şi sprijin din partea preşedintelui turc după asasinarea lui Samuel Paty”, la o săptămână după decapitarea acestui profesor de către un islamist într-o suburbie a Parisului.

Afirmaţiile preşedintelui Erdogan sunt inacceptabile. Excesele şi grosolănia nu sunt o metodă. Îi cerem lui Erdogan să schimbe cursul politicii sale deoarece este periculoasă din toate punctele de vedere. Nu intrăm în polemici inutile şi nu acceptăm insulte”, a comentat preşedinţia franceză pentru AFP şi a anunţat rechemarea în ţară pentru consultări a ambasadorului Franţei la Ankara.

Preşedinţia franceză a remarcat, de asemenea,”declaraţiile foarte jignitoare din ultimele zile” ale preşedintelui turc,”în special apelul la boicotarea produselor franceze”.”De la ofensiva sa în Siria, Franţa nu a încetat să denunţe comportamentul preşedintelui Erdogan, iar ultimele săptămâni ne-au dat dreptate, notează aceasta.

Palatul Elysée a cerut din nou sâmbătă “Turciei să pună capăt aventurilor sale periculoase în Marea Mediterană şi în regiune” şi a denunţat “comportamentul iresponsabil” al Ankarei în conflictul din Nagorno-Karabah.

Tot ce se poate spune despre un şef de stat care tratează astfel milioane de membri ai diferitelor comunităţi religioase este: mergeţi să faceţi un consult al sănătăţii mintale”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat. În urmă cu două săptămâni, preşedintele turc a denunţat drept o provocare declaraţiile preşedintelui francez referitoare la separatismul islamist şi la necesitatea structurării islamului în Franţa.

În noiembrie anul trecut, preşedintele Turciei a mai pus o dată sub semnul întrebării sănătatea mintală a lui Emmanuel Macron, în replică la declaraţiile preşedintelui francez despre “moartea cerebrală” a NATO, invitându-l pe acesta să “îşi examineze propria moarte cerebrală”.

Parisul şi Ankara au viziuni contradictorii pe mai multe dosare de politică externă: de la tensiunile din Mediterana de Est şi conflictul din Libia, până la cel din Nagorno-Karabah.

Iulian Iamandi

1 Comment

  • Francezii pot sa nu accepte multe. E de admirat totusi pozitia lui Macron in concordanță cu libertatile de exprimare. Totuși găsesc ca poziția lui se va desumfla pe parcurs si va lăsa batista pe tambal.
    Erdogan ,in schimb , pur si simplu găsește brese si inscrie. Are si unde găsi …democratiile europene îi oferă nenumarate oportunități.
    Ma surprinde in schimb tacerea asurzitoare a Rusiei in raport cu Turcia: Erdogan nu se sfiește să atace fiefurile ex- sovietice iar Rusia nu găsește soluții si chiar se fereste de ei…. interesant

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: